Με αφορμή τα δημοσιεύματα και πληθώρα ανακοινώσεων και δηλώσεων, αρμοδίων και μη, φορέων για το θέμα του κυνηγιού του ελαφιού στη Ρόδο προβαίνουμε στο παρόν δελτίο τύπου προκειμένου να εκθέσουμε τις απόψεις μας επί του θέματος, που εκφράζουν τόσο τα μέλη μας όσο και πολλούς ακόμη ανθρώπους που ενδιαφέρονται και αγωνιούν για το φυσικό περιβάλλον του νησιού μας.
Το πλατόνι (Dama dama) αποτελεί μοναδικό είδος άγριας πανίδας και σύμβολο του νησιού μας. Μετά από μία περίοδο κατά την οποία ο πληθυσμός του είχε μειωθεί σε επικίνδυνο επίπεδο, κρίσιμο για την διατήρηση του είδους, οι συντονισμένες δράσεις προστασίας απέδωσαν και πράγματι ο πληθυσμός του ανέκαμψε. Αλλά πόσος είναι πραγματικά ο πληθυσμός του;
Στην χώρα μας, που σήμερα υπάρχει έντονη συζήτηση και αμφισβήτηση ακόμη και των επίσημων στατιστικών στοιχείων όπως της ΕΛΣΤΑΤ και της EUROSTAT, κάποιοι βιάζονται να οικειοποιηθούν αριθμούς που τους εξυπηρετούν σχετικά με τον πληθυσμό των ελαφιών, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν επίσημα στοιχεία ούτε και ανεπίσημα από αυτούς που κάνουν έστω μία προσπάθεια καταμέτρησης τους, και με βάση τους αριθμούς αυτούς προτείνουν να προχωρήσουμε στην θανάτωση πολλών όμορφων ζώων. Τραγική ειρωνεία είναι ότι η όλη πρακτική μας θυμίζει κάτι από αυτό που βιώνουμε όλοι οι Έλληνες πλέον στην καθημερινότητά μας, πλασματικά νούμερα και βάσει αυτών σκληρά μέτρα εναντίον μας που εξοντώνουν ολόκληρες ομάδες ανθρώπων.
Γιατί θα πρέπει να συζητάμε για το κυνήγι του ελαφιού πριν ακόμη καν προσπαθήσουμε να εφαρμόσουμε πιο αναίμακτα μέτρα όπως η περισυλλογή των αδέσποτων αιγοπροβάτων που λειτουργούν στις περισσότερες περιπτώσεις ανταγωνιστικά ως προς τα ελάφια, η αποζημίωση των αγροτών για τις ζημιές στην παραγωγή τους από τον ΕΛΓΑ, η κατάλληλη περίφραξη των καλλιεργούμενων εκτάσεων μέσω επιδοτήσεων;
Για εμάς το κυνήγι του ελαφιού δεν αποτελεί λύση. Όχι γιατί δεν είναι σαφέστατα εφικτό βάσει της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας αλλά από επιλογή. Οφείλουμε να προστατεύσουμε το σύμβολό του νησιού που αποτελεί προστιθέμενη αξία τόσο για την βιοποικιλότητα αλλά και την οικονομία της Ρόδου γενικότερα και για το οποίο όλοι είμαστε υπερήφανοι που ζει στον τόπο μας.
Επομένως θα συμβουλεύαμε όλους, αρμόδιους και μη, και ιδιαίτερα όσους κατέχουν δημόσια αξιώματα, να είναι προσεκτικότεροι στις δημόσιες τοποθετήσεις τους σχετικά με το θέμα αυτό γιατί δημιουργούνται λάθος εντυπώσεις και προσδοκίες που δεν συνάδουν με τις πεποιθήσεις των κατοίκων της Ρόδου μας.
Ροδιακό Δάσος