Μία πιθανή αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση («Brexit») θα είχε καταστροφικές συνέπειες για το πορτοφόλι των Βρετανών ταξιδιωτών, αλλά και για το σύνολο του Ευρωπαϊκού τουρισμού.
Το κόστος ταξιδιού προς το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε επίσης να αυξηθεί, με αύξηση κόστους των αεροπορικών ναύλων.
Στις 23 Ιουνίου, οι Βρετανοί πολίτες θα αποφασίσουν εάν πρέπει ή όχι, να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ψηφοφορία για το «Brexit» που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον θα μπορούσε να επηρεάσει τον τοπικό και ευρωπαϊκό τουρισμό πολύ αρνητικά. Αρκετοί Διευθύνοντες Σύμβουλοι, διαφόρων αεροπορικών εταιρειών, έχουν ανακοινώσει τη θέση τους επί του θέματος.
Η Carolyn McCall, CEO της ΕasyJet, εξήγησε την άποψή τους: «Είμαστε πολύ ξεκάθαροι επ’αυτού:
Πιστεύουμε ότι η παραμονή στην Ευρώπη είναι πολύ σημαντική για τους Βρετανούς. Είναι καλύτερο οικονομικά τόσο για αυτούς όσο και για εμάς.» Επεσήμανε ότι η Ευρώπη επέτρεψε την άνθηση των αεροπορικών εταιριών χαμηλού κόστους και ως εκ τούτου, τον εκδημοκρατισμό των αερομεταφορών. «Στο παρελθόν, η αεροπορία ελεγχόταν από μία ελίτ εταιρειών που ελέγχονταν από την κυβέρνηση.»
Ο Διευθύνων Σύμβουλος Andrew Swaffield, της εταιρείας χαμηλού κόστους Monarch Airlines, λέει ότι το Brexit θα οδηγήσει πιθανότατα σε υψηλότερες τιμές αεροπορικών εισιτήριων και λιγότερες πτήσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ο ευρωπαϊκός αεροπορικός κολοσσός Airbus, έχει επίσης κάνει έκκληση για την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ, απειλώντας να επανεξετάσει τις επενδύσεις του. Ο όμιλος απασχολεί 15.000 ανθρώπους που εργάζονται για το σχεδιασμό και την κατασκευή των πτερύγιων των αεροσκαφών.
Η μόνη φωνή που είναι αντίθετη από αυτή την κατεύθυνση, είναι αυτή του Willie Walsh της αεροπορικής εταιρείας IAG. Είπε ότι η αποχώρηση, δεν θα έχει καμία επίπτωση στις επιχειρήσεις τους. «Αυτό είναι ένα θέμα για την Ryanair και την EasyJet, όχι για εμάς.» Η Ένωση Βρετανών Τουριστικών Πρακτόρων (ABTA) ωστόσο, δεν είναι πολύ θετική απέναντι στο Brexit και τις επιπτώσεις του, όσον αφορά τον βρετανικό και ευρωπαϊκό τουρισμό.
«Οι πιθανοί κίνδυνοι και τα μειονεκτήματα δεν αντισταθμίζονται από ισοδύναμες παροχές στους ταξιδιώτες», ανέφερε σε δήλωσή του ο Mark Tanzer, Γενικός Διευθυντής, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα μιας μελέτης που ανατέθηκε στην Deloitte. «Όποιες και αν είναι οι προβλέψεις, η Βρετανία θα ζημιωθεί μόνιμα αν αφήσουμε την ΕΕ», δήλωσε στα μέσα Απριλίου ο George Osborne, ο Βρετανός υπουργός οικονομικών.
Η αποδυνάμωση της λίρας έναντι του ευρώ και η πτωχοποίηση των Βρετανών ταξιδιωτών θα μπορούσε να επηρεάσει πολλούς επαγγελματίες του τουρισμού εντός ΕΕ. Την αλλαγή θα νιώσουν περισσότερο η γαλλική και η ισπανική αγορά, καθώς είναι οι δύο προορισμοί που οι Βρετανοί τουρίστες αναζητούν περισσότερο.
Διαβάστε περισσότερα στο money-tourism.gr