Θα επιβληθούν κυρώσεις για την παράνομη εξόρυξη στη Λάρδο

Την επίσπευση των διοικητικών διαδικασιών από πλευράς της Διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσου για την έκδοση πρωτοκόλλου διοικητικής αποβολής της ιδιωτικής εργολαβικής εταιρείας που προέβη παράνομα σε εξόρυξη βραχωδών προϊόντων από προστατευόμενη δημόσια περιοχή της Λάρδου η οποία «βαπτίστηκε» με απόφαση της Νομαρχίας… ως ιδιωτική, αλλά και την επιβολή του αναλογούντος προστίμου από την Επιθεώρηση Μεταλλίων για την παράνομη εξόρυξη απεφάσισαν χθες οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Η Διεύθυνση Δασών, όπως έγινε συγκεκριμένα γνωστό, θα προχωρήσει άμεσα στην αποτύπωση της περιοχής που «βιάσθηκε» στα Γυψάδικα της Λάρδου και θα αποστείλει κλήση για την υποβολή εξηγήσεων στον εκπρόσωπο της ιδιωτικής εταιρείας που έχει αναλάβει υπεργολαβικά το συγκεκριμένο έργο για τις ανάγκες κατασκευής της Νέας Μαρίνας της Ρόδου.
Θα ακολουθήσει στη συνέχεια η προβλεπόμενη έκδοση πρωτοκόλλου διοικητικής αποβολής που θα κοινοποιηθεί ως είθισται στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου για τις δικές της ενέργειες.
Με δεδομένο μάλιστα ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρξε, παρά τον καταιγισμό των καταγγελιών από τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, αυτεπάγγελτη παρέμβαση της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών, η κοινοποίηση του πρωτοκόλλου διοικητικής αποβολής, που ενέχει θέση μηνυτήριας αναφοράς, στην ουσία οδηγεί και στην έναρξη σχετικής ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης, ξέχωρα από το γεγονός ότι για το ίδιο ζήτημα η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προτίθεται να ζητήσει έλεγχο και από Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης.
Εν πάση περιπτώσει στα Γραφεία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη με τη συμμετοχή του Προϊσταμένου του ΠΕΧΩ Δωδεκανήσου κ. Ν. Φαρμακίδη, του επιτελούς της ίδιας υπηρεσίας κ. Ν. Παταβούκα, του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας κ. Ι. Κολαϊνή, του Διευθυντή της Διεύθυνσης Δασών κ Φ. Κοντίτση, της επιτελούς της ίδιας υπηρεσίας κ Κ. Μπαλατσούκα και του Διευθυντή της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου κ. Δ. Μπελτέκου.
Αντικείμενο της σύσκεψης που συγκάλεσε ο Περιβαλλοντολόγος κ. Σ. Πεταλάς, Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, κατόπιν εντολής του τελευταίου, ήταν να γίνει η συνολική αποτίμηση και εκτίμηση των στοιχείων που έχουν ήδη συγκεντρωθεί γύρω από την παράνομη εξόρυξη που έγινε με τις «ευλογίες» της Νομαρχίας και να εξεταστεί αν και κατά πόσον δύναται έστω και εκ των υστέρων να νομιμοποιηθεί η χρήση της περιοχής ως λατομείου.
Από τη διαλογική συζήτηση που ακολούθησε διαπιστώθηκε συγκεκριμένα ότι δεν υπάρχει καμία νόμιμη δυνατότητα έκδοσης αδείας εξόρυξης στη συγκεκριμένη περιοχή καθώς με το Π.Δ. 7/24.3.1994 (ΦΕΚ 281 Δ΄) έχει ενταχθεί στη ΖΟΕ Λάρδου ενώ επιπροσθέτως το σημείο που έγινε η εξόρυξη συμπεριλαμβάνεται σε εκείνα που εμπίπτουν στο πεδίο Α4 της ΖΟΕ και χαρακτηρίστηκε ως περιοχή προστασίας φυσικών σχηματισμών.
Οι Προστατευόμενοι Φυσικοί Σχηματισμοί εισήχθησαν, όπως διαπιστώθηκε από τη σύσκεψη, προς επιβεβαίωση της «δ», ως κατηγορία προστατευόμενων περιοχών με τον Ν. 1650/1986.
Σύμφωνα με το άρθρο 19, παρ. 4 του Ν. 1650/86 “Ενέργειες ή δραστηριότητες που μπορούν να επιφέρουν καταστροφή, φθορά ή αλλοίωση των προστατευόμενων φυσικών σχηματισμών, των προστατευόμενων τοπίων ή στοιχείων του τοπίου απαγορεύονται, σύμφωνα με τις ειδικότερες ρυθμίσεις των οικείων κανονισμών.”. Στη συγκεκριμένη περιοχή όπως προέκυψε απαγορεύεται δια ροπάλου η αλλοίωση του φυσικού ανάγλυφου του εδάφους (εκσκαφές, εκβραχισμοί, επιχωματώσεις, αποψιλώσεις κλπ.) αλλά και η ανόρυξη και εκμετάλλευση μεταλλείων και λατομείων, η απόληψη οποιουδήποτε ορυκτού προϊόντος και γενικά η εκτέλεση οποιασδήποτε εργασίας ή η κατασκευή σχετικών εγκαταστάσεων.
Επισημάνθηκε παραπέρα το παράνομο του χαρακτηρισμού της περιοχής ως ιδιωτικής από τη Νομαρχία ενώ τονίσθηκε επιπροσθέτως ότι για την έκδοση της επίμαχης αδείας εγκατάστασης του εργολάβου δεν προηγήθηκε χορήγηση αδείας από οποιαδήποτε αρμόδια υπηρεσία.
Στο μεταξύ διαψεύστηκαν υπηρεσιακοί παράγοντες που είχαν ισχυρισθεί προχθές ότι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Έργου έχει λήξει από το Δεκέμβριο του 2006 και δεν έχει δημοσιευθεί νέα σε ΦΕΚ.
Από έρευνα της «δ» προέκυψε συγκεκριμένα ότι η ΜΠΕ του έργου πράγματι έληξε το Δεκέμβριο του 2006 πλην όμως ανανεώθηκε ως προς την ισχύ της την 3η Μαρτίου 2009 με Κοινή Υπουργική Απόφαση του ΠΕΧΩΔΕ, του ΥΕΝ και του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης έως το Μαϊο του 2018.
Υπήρξαν τροποποιήσεις ως προς την αρχική μελέτη που δεν αλλάζουν ωστόσο τις προβλέψεις της αρχικής ως προς τον τρόπο μεταφοράς των υλικών που δύναται να γίνει εναλλακτικά με πλοίο.
Η συγκεκριμένη ΚΥΑ δεν δημοσιεύεται μάλιστα σε ΦΕΚ. Δημοσιοποιήθηκε από το Νομαρχιακό Συμβούλιο Δωδεκανήσου την 29η Μαρτίου 2009, αναρτήθηκε αρμοδίως στη Νομαρχία ενώ δεν υποβλήθηκαν ενστάσεις γύρω από το περιεχόμενο της.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΟΥΣΟΥΡΝΑ
Στο μεταξύ χθες ο Αντινομάρχης κ Στ. Κουσουρνάς με δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΑ αποδέχτηκε το παράτυπο της έκδοσης αδείας εγκατάστασης εργολάβου για την εξόρυξη βραχωδών προϊόντων στη συγκεκριμένη περιοχή…
“Τέτοιες παρατυπίες γίνονται σχεδόν σ’ όλα τα έργα. Να σας πω μόνο το ΥΠΕΧΩΔΕ: Στο δρόμο Ρόδου Λίνδου αυτή τη στιγμή για τη διαπλάτυνση της οδού από το Φαληράκι έως τα Κολύμπια γίνεται το έργο δίχως να έχουν γίνει οι απαλλοτριώσεις. Ένας βασικός λόγος για να μην ξεκινήσει το έργο. Όμως το έργο έχει ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια και προσπαθούμε όλοι να μην καθυστερήσει”.
Επεσήμανε εξάλλου ότι και στο παρελθόν έγιναν παράνομες εξορύξεις στην ίδια περιοχή επισημαίνοντας ότι το «λιμάνι της Λάρδου δεν το κατασκεύασε η Νομαρχία αλλά το λιμενικό ταμείο» και τονίζοντας ότι η εταιρεία που είχε αναλάβει την κατασκευή του «έπαιρνε βράχους από την ίδια περιοχή».
Η επισήμανση αυτή του κ. Κουσουρνά αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις σε επίπεδο κόμματος καθώς δημοσίως για δεύτερη φορά μετά από αναφορά του Νομάρχη Δωδεκανήσου κ. Γ. Μαχαιρίδη «καρφώνεται» για όμοια παρατυπία ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Ν. Ζωίδης, που είχε διατελέσει Αντινομάρχης αλλά και Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου.
«Η αδειοδότηση αυτή ομολογήθηκε και από τον κ Χατζηδιάκο ότι ανακλήθηκε διότι υπήρχε μια παρατυπία. Όμως και στο παρελθόν είχαν παρθεί από την ίδια περιοχή παρόμοια υλικά από άλλες εταιρείες για να εξυπηρετηθούν δημόσια έργα και κανένας δεν μίλησε. Αυτή τη φορά υπήρχε μεγαλύτερη ευαισθησία και η δασική υπηρεσία επενέβη» σημείωσε ο κ. Κουσουρνάς.
Ο Αντινομάρχης εκτίμησε παραπέρα ότι ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας ψάχνει τους νόμους για να πλήξει τη Νομαρχία επισημαίνοντας ότι η όλη διαδικασία δεν ακολουθήθηκε για να ευνοηθεί ο εργολάβος αλλά το έργο.
«Πράγματι όταν ο εργολάβος δεν αγοράζει τα υλικά και τα εξορύσσει ο ίδιος θα έχει κέρδος από τη διαφορά που είχε ο λατόμος το κέρδος του. Από την άλλη μεριά το κόστος μεταφοράς από τη Λάρδο για να φτάσει στη Ρόδο είναι πολύ μεγαλύτερο από τις Καλυθιές στη Ρόδο» επεσήμανε ο κ Κουσουρνάς δηλώνοντας παραπέρα ότι είναι λαθεμένο ότι υπήρξε προσπάθεια να ευνοηθεί ιδιώτης εργολάβος.
«Αυτά τα υλικά όταν βρεθούν και κοστολογηθούν θα δείτε ότι κοστίζουν πολύ χαμηλά ενώ τα ανταποδοτικά έργα κοστίζουν πολύ περισσότερο. Η εταιρεία θα μπορούσε να πάρει τα υλικά από λατομείο. Το κοντινότερο είναι του κ Ματζόν μιλάμε για 150.000 κυβικά το κόστος δεν υπερβαίνει τα 3 ευρώ το κυβικό η αγορά θα κόστιζε 450.000 ευρώ. Εξάλλου ο κ Νομάρχης είχε ενημερώσει τον κ Μπελτέκο και του είχε ζητήσει να επιβάλει το ισχυρότερο τέλος στην εταιρεία» δήλωσε ο κ Κουσουρνάς.
Πέραν του γεγονότος ότι ο κ. Μπελντέκος έχει καταστήσει σαφές ότι δεν έχει καμία αρμοδιότητα να επιβάλει το κόστος ο κ. Ματζόν έχει ομοίως καταστήσει σαφές ότι τα 150.000 κυβικά που απαιτούνται για την εργολαβία αναλογούν σε 225.000 τόνους και ότι το κόστος του κάθε τόνου ανέρχεται στα 3,4 ευρώ. Σε αυτό το κόστος θα πρέπει να συμπεριληφθούν φόροι και τέλη υπέρ του δημοσίου και τον ΟΤΑ. Ως εκ τούτου το συνολικό κόστος απέχει πολύ από εκείνο που επικαλείται με τις δηλώσεις του ο κ. Κουσουρνάς.
Αναφερόμενος τέλος στην κριτική που ασκεί στη Νομαρχία ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας ο κ Κουσουρνάς δήλωσε μεταξύ άλλων:
«Οι τοποθετήσεις του και οι προφορικές και οι γραπτές θυμίζουν ένα σκληρό συνδικαλιστή της ΔΑΠ σε αμφιθέατρο της δεκαετίας του 80 και δεν συνάδουν με τον πολιτικό πολιτισμό της περιοχής μας. Εμείς δε λέμε ότι δεν γίνονται λάθη. Γίνονται λάθη χωρίς δόλο για να εξυπηρετηθούν ορισμένα έργα».
Κληθείς μάλιστα να σχολιάσει την αμφισβήτηση του κ Κόκκινου μετά από σχετική ανακοίνωση του Δημάρχου Λινδίων για την ύπαρξη δεσμεύσεων για αντισταθμιστικά οφέλη από την ιδιωτική εταιρεία έναντι του κόστους των υλικών που εξορύχθηκαν παράνομα ο κ Κουσουρνάς δήλωσε:
«Ο Νομάρχης δεν είπε ποτέ ότι υπήρχε γραπτή δέσμευση όμως τα προφορικά είναι πολλές φορές πιο ισχυρά».

«Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού»
Απαντώντας στις νέες δηλώσεις του Γραμματέα της Νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ κ Πόκκια πέρα από το προαναφερθέν ρητό έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

1. Από τη μία ο κ Πόκκιας δηλώνει ότι δεν έχουν γίνει έργα στο Νομό μας και από την άλλη μας κατηγορεί ότι κόβουμε διαρκώς κορδέλες σε έργα που μας καλούν οι Δήμαρχοι. ¶ραγε δεν σκέφτηκε ότι εκτίθεται και αυτοαναιρείται με αυτές τις αντικρουόμενες δηλώσεις;
2. Ο Γκαφατζής και «αυτόκλητος προστάτης» της Νομαρχιακής Αρχής απομονώνει φράσεις του Δημάρχου Ροδίων κ Χατζή -τον οποίον σημειωτέων πολέμησε για να μην γίνει Δήμαρχος- προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί την αγωνία των Ροδιτών για την πορεία και την ολοκλήρωση του Έργου της Μαρίνας. Του υπογραμμίζουμε για ακόμα μία φορά ότι το έργο ξεκίνησε και θα ολοκληρωθεί επί κυβερνήσεως Καραμανλή, κάτι το οποίο δεν έγινε επί 28 χρόνια διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, και του υπενθυμίζουμε, όσο και αν θέλει να ξεχνά, ότι η σημερινή κυβέρνηση στήριξε και χρηματοδότησε την επένδυση με έξι εκατομμύρια ευρώ μέσω του αναπτυξιακού νόμου και της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).
3. Ο Γραμματέας της Νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει επιτέλους να καταλάβει ότι θα μιλάμε και θα τοποθετούμαστε όποτε και για όποιο θέμα επιλέγουμε, είτε του αρέσει είτε όχι. Επιπρόσθετα και επειδή θεωρεί ότι θα πρέπει να παίρνουμε την άδεια του, καλύτερα θα ήταν να φιμώσει τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που ενώ ευαγγελίζονται την «Πράσινη Ανάπτυξη» ομολογούν απερίσκεπτα και δημόσια ότι πράττουν το αντίθετο διεκδικώντας και δάφνες για τα κατορθώματα τους.
4. Όσο αναφορά τις αιτιάσεις του κ Πόκκια για την περσυνή καταστροφική πυρκαγιά μάλλον θα πρέπει να του θυμίσουμε ότι στην κατάσβεση πέραν των Υπηρεσιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, συμμετείχαν η Νομαρχία Δωδεκανήσου, οι Ο.Τ.Α. της Ρόδου, εθελοντικές οργανώσεις και εκατοντάδες μεμονωμένοι πολίτες. Παράλληλα του συνιστούμε να ανατρέξει στις δηλώσεις των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης που αναγνώρισαν ότι για πρώτη φορά διατέθηκε τόσο μεγάλος όγκος και αριθμός εναέριων και επίγειων πυροσβεστικών μέσων αλλά και πεζοπόρων τμημάτων των οποίων ήταν επί κεφαλής ο ίδιος ο αρχηγός της Πυροσβεστικής.
5. Σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος, ειδικά για τις περιοχές που επλήγησαν από την περσυνή πυρκαγιά, τον καλούμε να επισκεφθεί τα επιτυχημένα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά ορεινά έργα ορεινής υδρονομείας προϋπολογισμού 3,5 εκ ευρώ που κατασκεύασε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου διά της Δ/νσης Δασών Δωδεκανήσου, όπου δια γυμνού οφθαλμού -αν βέβαια αφαιρέσει τις κομματικές παρωπίδες- θα παρατηρήσει ότι κατακρατήθηκε το έδαφος και οι σπόροι των δέντρων, με αποτέλεσμα την φυσική αναγέννηση του δάσους. Επιπρόσθετα θα του συνιστούσαμε να αναλογιστεί ότι στις καμένες δασικές εκτάσεις από την πυρκαγιά του 1987 δεν έγινε ουδεμία παρέμβαση από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, γεγονός που προφανώς δεν του επιτρέπει η ασθενής πολιτική του μνήμη να παραδεχτεί.
Παράλληλα και προκειμένου να τον βοηθήσουμε να οξύνει την μνήμη του, τον ενημερώνουμε ότι είμαστε στη διάθεση του να επισκεφθούμε μαζί τα έργα περιβάλλοντος που έχουν που έχουν ολοκληρωθεί ή υλοποιούνται αυτή τη στιγμή στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου μέσω της χρηματοδότησης από ανάλογα προγράμματα όπως το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (Π.Ε.Π) Νοτίου Αιγαίου, το Ταμείο Συνοχής, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον (ΕΠ.ΠΕΡ), το πρόγραμμα Θησέας.
Αναλυτικότερα πρόκειται για:
• 97 Έργα Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων συνολικού προϋπολογισμού 220 εκατομμυρίων ευρώ στα οποία περιλαμβάνονται λιμνοδεξαμενές κατακράτησης νερού, υδρομαστευτικά έργα εμπλουτισμού του υπόγειου υδροφόρου, φράγματα, δημοτικές γεωτρήσεις ύδρευσης, μονάδες αφαλάτωσης νερού αντικατάσταση πεπαλαιωμένων δικτύων ύδρευσης με μεγάλες απώλειες
• 49 Έργα Διαχείρισης Αποβλήτων συνολικού προϋπολογισμού 51 εκατομμυρίων ευρώ όπως κατασκευές Χώρων Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων (Χ.Υ.Τ.Α.), αποκαταστάσεις Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (Χ.Α.Δ.Α), προμήθεια απαραίτητου μηχανολογικού εξοπλισμού για τη λειτουργία των Χ.Υ.Τ.Α, απορριμματοφόρων οχημάτων κ.τ.λ.
• 46 Έργα Προστασίας και Ανάδειξης Φυσικού Περιβάλλοντος συνολικού προϋπολογισμού 30 εκατομμυρίων ευρώ στα οποία περιλαμβάνονται έργα ορεινής υδρονομείας στις πυρόπληκτες περιοχές της Ρόδου, αντιπυρική προστασία, αναδασώσεις, συντήρηση δασικών οδών, περίφραξη ευαίσθητων περιοχών, έργα διαχείρισης βιοτόπων, προμήθεια οχημάτων με παράδειγμα την προμήθεια 8 τζιπ 4Χ4 με ρυμουλκούμενο αυτόνομο σύστημα πυρόσβεσης.
Κλείνοντας οφείλουμε να ενημερώσουμε τον κ Πόκκια, ότι όσο και αν προσπαθεί συντονισμένα με κάποιους από τους συντρόφους του, να αλλάξουν την τρέχουσα ατζέντα, η κοινή γνώμη έχει βγάλει τα συμπεράσματα της.
Τέλος ξεκαθαρίζουμε ότι ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ Κόκκινος θα συνεχίσει να αγωνίζεται για το καλό του τόπου όσο και αν κάποιοι ενοχλούνται από την δράση του.