Την πεποίθηση ότι «Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θέλει να είναι η Ελλάδα ένα συνεχές πρόβλημα» εξέφρασε με δηλώσεις του στην «δημοκρατική» ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης.
Σε ερώτηση συγκεκριμένα ποιο είναι το ‘κλίμα’ που επικρατεί στην Ευρώπη (και με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις με την ψήφιση στην Βουλή του ασφαλιστικού και την επιβολή νέων μέτρων και φορολογίας), ο κ. Κεφαλογιάννης υπογράμμισε τα εξής:
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θέλει να είναι η Ελλάδα ένα συνεχές πρόβλημα. Δυστυχώς με την σημερινή κυβέρνηση, η Ελλάδα έχει χάσει την αξιοπιστία της. Το ό,τι επήλθε μια ‘συμφωνία’ είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Όμως, το μήνυμα της πολιτικής, όπως το είπε και ο κ. Ντομπρόφσκις – αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- είναι λανθασμένο. Είναι αυτό λένε και πάρα πολλοί παράγοντες της αγοράς. Η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει από την ύφεση στηριζόμενη στην υπέρμετρη φορολογία. Άλλωστε και η οικονομική επιστήμη έχει αποδείξει ότι η υπέρμετρη φορολογία οδηγεί σε συρρίκνωση των εσόδων. Είναι η γνωστή ‘καμπύλη Λαφέρ’. Αλλά σήμερα, η Ελλάδα πρέπει να βγει από την κρίση –όπως βγήκαν και άλλες χώρες- στηριζόμενη όχι μόνον σε ένα δίχτυ προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά κάνοντας τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να μπορέσει να χρηματοδοτηθεί. Η Ελλάδα δεν μπορεί να παραμένει στο ευρωπαϊκό στερέωμα ως ‘επαίτης’ και ως μόνιμο πρόβλημα. Η κρίση θα μπορούσε να είναι μια μεγάλη ευκαιρία για το μέλλον. Όμως, δυστυχώς, αυτή η κυβέρνηση με τις ιδεοληψίες που έχει και τον λαϊκισμό από τον οποίο διακατέχεται, δεν προχωράει όπως πρέπει».
ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΒΙΖΑΣ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
Με αφορμή την πρόσφατη παρέμβαση που έκανε ο ίδιος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την απελευθέρωση χορήγησης βίζας στους Τούρκους πολίτες, ο κ. Κεφαλογιάννης είπε τα εξής:
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποδείξει τα τελευταία χρόνια ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί μεγάλες κρίσεις –κυρίως στη Νότια Ευρώπη και πολύ περισσότερο αυτή της Ελλάδας. Είναι απαραίτητο να κάνει μεγάλα βήματα. Αναγκάστηκε λοιπόν, να κάνει έναν ‘οδυνηρό’ συμβιβασμό με την Τουρκία και τον κ. Ερντογάν για το θέμα του προσφυγικού, προσφέροντας την δυνατότητα να βελτιώσει όλες τις προϋποθέσεις για τους Τούρκους πολίτες να εισέρχονται στην Ε.Ε. χωρίς βίζα. Αυτό βεβαίως για να γίνει, θα πρέπει και η Τουρκία, όπως και οι άλλες χώρες της Ε.Ε. να τηρεί 72 προϋποθέσεις γι’ αυτό το θέμα, μεταξύ αυτών και το νόμο περί τρομοκρατίας. Αυτό σημαίνει ότι ο κ. Ερντογάν κάνει πολλά βήματα… πίσω, τόσο με την κρίση η οποία δημιουργήθηκε στο εσωτερικό της με τον κ. Νταβούτογλου, όσο και με την προσπάθεια του να βγάλει εκτός νόμου το Κουρδικό κόμμα. Άρα πολύ πιθανόν, αυτή η συζήτηση που έγινε να μείνει… στα χαρτιά. Ο κ. Ερντογάν και η κυβέρνησή του δεν έχουν σταθεί ικανοί να εκπληρώσουν τις προϋποθέσεις που θέτει η Ε.Ε.
Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά αυτό το θέμα και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο –και προσωπικά όντας πρόεδρος της ευρωπαϊκής επιτροπής της Ε.Ε. για τα θέματα της Τουρκίας, που αποτελείται από 70 Ευρωπαίους και Τούρκους βουλευτές- και ξέρω ότι οι κρίσεις και οι απόψεις όλων των πολιτικών ομάδων και των ανθρώπων που ασχολούνται με το συγκεκριμένο θέμα, είναι πολύ αρνητική. Κυρίως επί του θέματος των δημοκρατικών ελευθεριών, της προστασίας των μειονοτήτων, της αυθαιρεσίας της διοίκησης και της Δικαιοσύνης και τα προβλήματα που υπάρχουν στο εσωτερικό της Τουρκίας σε σχέση με το Κουρδικό».
«ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΗΣ Ε.Ε.
ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ»
Ως μια «Αποτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης» χαρακτήρισε ο Έλληνας ευρωβουλευτής της Ν.Δ. την διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού που έχει πλήξει την χώρα μας και τείνει να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις με δυσάρεστα γεγονότα.
Σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κεφαλογιάννης, δήλωσε:
«Το προσφυγικό πρόβλημα είναι μια αποτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διότι η Ε.Ε. δεν κατάφερε να υποδεχτεί με αξιοπρέπεια 1εκ. πρόσφυγες μέχρι σήμερα. Άλλες χώρες, όπως ο Λίβανος και η Ιορδανία, έχουν υποδεχτεί 6εκ. πρόσφυγες. Παράδειγμα ο Λίβανος που έχει υποδεχτεί 1,2εκ. πρόσφυγες –δηλαδή το ¼ του πληθυσμού του, όταν είναι μια χώρα με μεγαλύτερο χρέος από της Ελλάδας της τάξης του 140% και με ίδιο ΑΕΠ. Είναι ξεκάθαρο ότι η Ε.Ε. έχει αποτύχει. Χρειάζονται δυναμικές πολιτικές και κυρίως, η επίλυση του προβλήματος της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή. Μην ξεχνάμε ότι έχουμε χώρες οι οποίες έχουν ουσιαστικά καταστραφεί (και αποσταθεροποιηθεί) από τον πόλεμο, που έχει οδηγήσει σε απόγνωση εκατομμύρια ανθρώπων οι οποίοι αναζητούν την ‘υποτιθέμενη γη της Επαγγελίας’ που είναι η Ε.Ε. και η Ελλάδα είναι ο πρώτος σταθμός γι’ αυτούς».