Την Τετάρτη 18 Μαΐου 2016 αποφασίστηκε και εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο η διενέργεια αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών με ανοιχτή διαδικασία, που αφορά την ανάπλαση της πλατείας Χαρίτου. Οι διαγωνισμός θα λάβει υπόψη και θα αναδείξει τα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά που διαμορφώνουν την ξεχωριστή φυσιογνωμία της πόλης μας.Ο Δήμος Ρόδου πέρα από την χρηματοδότηση απέδειξε την ισχυρή πολιτική του βούληση για την υλοποίηση του όλου εγχειρήματος.
Πρόκειται για την πέμπτη συνεχή υλοποιημένη συνεργασία μεταξύ του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου και του Δήμου Ρόδου.Συνοπτικά αναφέρονται η στήριξη του ΣΑΔ στο εγχείρημα για την υποψηφιότητα της Ρόδου για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021, η στήριξη του Δήμου στην πρωτοβουλία του ΣΑΔ να ανακηρυχθεί ο Οκτώβριος ως μήνας Αρχιτεκτονικής Πολιτισμού και Τουρισμού και η στήριξη του Δήμου στον «1ο Αρχιτεκτονικό Περίπατο», καθώς και στο «1ο Συνέδριο Αρχιτεκτονικής Τουρισμού» που επιμελήθηκε ο ΣΑΔ.
Ιστορικά είναι η πρώτη φορά που θα διενεργηθεί αρχιτεκτονικός διαγωνισμός στο νησί της Ρόδου με τη συμμετοχή του ΣΑΔ, ενώμε τον τρόπο αυτό θα «απελευθερωθεί» η δημιουργική φαντασία του αρχιτεκτονικού δυναμικού συμβάλλοντας καθοριστικά στην αισθητική αναβάθμιση της πόλης.
Πρέπει να τονιστεί ότι η πλατεία Γαβριήλ Χαρίτου κατέχει κεντροβαρικό άξονα στον αστικό ιστό της πόλης της Ρόδου, ενώ με τις κατάλληλες παρεμβάσεις που θα προκύψουν μέσα από την διαδικασία του διαγωνισμού θα αποσυμφορηθεί το κέντρο, ενώ παράλληλα λόγω της άμεσης γειτνίασης με το Νεστορίδειο καθώς και τις πολιτισμικές και καλλιτεχνικές κατευθύνσεις που θα έχει ο διαγωνισμός, θα αναπτυχθεί η πολιτισμική και πολιτιστική ζωή του τόπου γύρω από νέες βάσεις και διαδικασίες που θα είναι σε άμεση διάδραση με τους επισκέπτες της πλατείας. Τέλος, η συγκεκριμένη πλατεία θα δώσει ανάλογη ώθηση ώστε να αναβαθμιστεί το επίπεδο του υφιστάμενου τουρισμού στη Ρόδο, καθώς οι χρήσεις γύρω από την πλατεία είναι ως επί των πλείστων τουριστικές.
Ένας από τους κύριους άξονες της κατεύθυνσης του διαγωνισμού θα είναι η πλατεία Γαβριήλ Χαρίτου να αποκτήσει τον χαρακτήρα μίας «πλατείας πολιτισμού», η οποία θα φιλοξενεί μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις Δωδεκανήσιων -και μη- καλλιτεχνών.
Το εγχείρημα αυτό αποτελεί τεράστια επιτυχία όχι μονάχα σε τοπικό επίπεδο,αλλά και για όλους τους Έλληνες αρχιτέκτονες κατά την διάρκεια της δυσμενέστερης περιόδου για τον κλάδο όλων των μηχανικών, ο οποίος βάλλεται συνεχώς. Πρέπει να τονιστεί ότι η δημοσιοποίηση και η καταγραφή των προτάσεων όλης της κοινότητας των αρχιτεκτόνων για τον τόπο μας μέσω των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών αποτελεί σημαντική επιτυχία μέσα στα πλαίσια ενός δημοκρατικού διαλόγου για την αισθητική αναβάθμιση του τόπου μας.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κάθε αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, ανεξάρτητα από την έκβαση του, αποτελεί αφορμή για ουσιαστικό και γόνιμο διάλογο τόσο μεταξύ αρχιτεκτόνων, όσο και μεταξύ επίσημων φορέων και πολιτών. Αυτή η ανταλλαγή είναι και μία από τις σημαντικότερες προσφορές του θεσμού στην αρχιτεκτονική του τόπου, αφού ακόμη και από προτάσεις που δεν βραβεύονται προκύπτουν προβληματισμοί και ζυμώσεις που μπορούν να διαμορφώσουν την εξέλιξη των ιδεών αρκεί να τους δοθεί η ευκαιρία να δημοσιοποιηθούν.
Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου (ΣΑΔ) δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην έναρξη της διαδικασίας αυτής καθώς το έργο που θα αναδειχθεί από τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό μπορεί να συμβάλλει στην αισθητική αναβάθμιση του τόπου και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας.
|