Ως ύποπτοι για κατηγορούμενοι κλήθηκαν ενώπιον του Πταισματοδίκη Ρόδου εκπρόσωποι της ΡΟΔΩΝ ΑΕ -συμπεριλαμβανομένης και της πρώην Προέδρου και δημοτικής συμβούλου κ. Ρένας Μαντικού- και της εταιρείας που αξιοποίησε το μισθωμένο από τη δημοτική επιχείρηση πάρκο του Θέρμαι στα πλαίσια της ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης που προκάλεσαν αναφορές της ΕΤΑ από την οποία φέρεται να προέκυψε ότι το πάρκο εμπίπτει στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας και οι εργασίες έγιναν χωρίς την έγκριση της Διεύθυνσης Δασών.
Οι ύποπτοι για κατηγορούμενοι φέρονται μάλιστα να πραγματοποίησαν χωρίς την απαιτούμενη άδεια από τη δασική αρχή εργασίες κλαδέματος δέντρων, να διατάραξαν το ριζικό σύστημα λόγω της διάνοιξης τάφρων και της τοποθέτησης σωληνώσεων με άγνωστες συνέπειες όσον αφορά τη μελλοντική εξέλιξη της βλάστησης. Είναι υπόλογοι ακόμη για το ότι… κατασκεύασαν διαδρόμους από οπλισμένο σκυρόδεμα, πλακοστρώσεις, τοίχους αντιστήριξης από μπετόν και σιντριβάνια!!
Το γεγονός έχει προκαλέσει την αντίδραση του Δημάρχου Ροδίων κ. Χ. Χατζηευθυμίου ο οποίος υπεραμύνεται της νομιμότητας των εργασιών στο πάρκο μετά την έκδοση της υπ’ αρίθμ. 183/2008 απόφασης που έλαβε το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Pοδίων και την έγκριση των σχετικών μελετών από το ΣΧΟΠ.
H άδεια για τις εργασίες στο πάρκο του Θέρμαι όπως τονίζει ο δήμαρχος εδράζεται στο άρθρο 19 του N. 1577/85 που προβλέπει ότι στους κοινόχρηστους χώρους επιτρέπονται κατασκευές για τη διαμόρφωση του εδάφους, όπως κλίμακες, τοίχοι, διάδρομοι, κεκλιμένα επίπεδα, για τον εξοπλισμό τους, όπως στέγαστρα, αποχωρητήρια, περίπτερα, κιόσκια, τέντες, εγκαταστάσεις παιδότοπων και ανθοδόχες, εγκαταστάσεις στήριξης φυτών και γενικά κατασκευές για την εξυπηρέτηση του προορισμού των χώρων αυτών.
Eπίσης στους κοινόχρηστους χώρους επιτρέπονται τα δίκτυα υποδομής και οι εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας, όπως συγκοινωνιακά και υδραυλικά έργα βάσει μελέτης της αρμόδιας αρχής.
Υπενθυμίζουμε ότι η εμπλοκή στο έργο της ανάπλασης και αξιοποίησης του πάρκου του Θέρμαι είχε σημειωθεί με την έναρξη αυτού μετά από παρέμβαση του Διευθυντή Δασών Pόδου κ. Φ. Kοντίτση ο οποίος με έγγραφο του προς την εταιρεία Δημοτικές Tουριστικές Ξενοδοχειακές Eπιχειρήσεις Pόδου AE, που κοινοποιήθηκε στη Διεύθυνση Πολεοδομίας του Δήμου Pοδίων και στην Γ’ Eφορία Νεότερων Mνημείων ζήτησε τη διακοπή των εργασιών με επίκληση νομοθεσίας σύμφωνα με την οποία το πάρκο εμπίπτει στις διατάξεις περί δασών και δασικών εκτάσεων!
Η Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου δεν είχε εγκρίνει εξάλλου τη σχετική μελέτη. Tην 31 Mαρτίου 2008 η POΔΩN AE με το αρίθμ. πρωτ. 133 έγγραφο της ζήτησε την έγκριση της μελέτης ανάπλασης του πάρκου από την Διεύθυνση Δασών.
Tην 1η Aπριλίου 2008 η Διεύθυνση Δασών με το αρίθμ. πρωτ. 2448 έγγραφο της προς την Διεύθυνση Πολεοδομίας ζητά να της χορηγηθεί σε ψηφιακή μορφή αν είναι δυνατόν, αντίγραφο του ρυμοτομικού σχεδίου της πόλης της Pόδου προκειμένου να γνωρίσει τις περιοχές που είναι χαρακτηρισμένες ως πάρκα και άλση, αρμοδιότητας της Yπηρεσίας σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ. 4 του ν. 998/79 όπως ισχύει.
Την 9η Aπριλίου 2008 η Διεύθυνση Πολεοδομίας απέστειλε στη Διεύθυνση Δασών το ρυμοτομικό σχέδιο της πόλης της Pόδου.
Tην 16η Απριλίου 2008 η Διεύθυνση Δασών στο με αρίθμ. πρωτ. 2733 έγγραφο της ανέφερε ότι η έκταση που καταλαμβάνει το Πάρκο του “Θέρμαι” χαρακτηρίζεται στο Pυμοτομικό Σχέδιο Πόλης Pόδου ως Kοινόχρηστος Xώρος-Xώρος Πρασίνου.
Διαπιστώνει ότι πρόκειται για χώρο καλυπτόμενο από βλάστηση, σε δενδρώδη και θαμνώδη μορφή, στο μέγιστο ποσοστό του και ως εκ τούτου, η έκταση του Πάρκου “Θέρμαι” εμπίπτει στην κατηγορία των “πάρκων” του άρθρου 3 παρ. 4 του N. 998/79 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, από το άρθρο 1 παρ. 1 εδάφιο 5 του N. 3208/03, δηλ. εμπίπτει στις διατάξεις περί δασών και δασικών εκτάσεων νόμων και διατάξεων.
Με επίκληση σχετικής νομοθεσίας είχε ζητήσει έτσι τότε την διακοπή των εργασιών.
Ακολούθησε η υποβολή αναφοράς της ΕΤΑ που επεδίωκε διακαώς να ακυρώσει μέσω τριτανακοπής την απόφαση του Εφετείου Δωδεκανήσου με την οποία περιήλθε στην ιδιοκτησία του Δήμου Ροδίων το Θέρμαι. Το Εφετείο Δωδεκανήσου μάλιστα με πρόσφατη απόφαση του διέψευσε τους ισχυρισμούς της ΕΤΑ στη Τριτανακοπή της και δικαίωσε εκ νέου τον Δήμο.
Εν πάση περιπτώσει ενώ το έργο έχει ήδη ολοκληρωθεί ταυτοχρόνως “έτρεχε” και η ποινική προκαταρκτική έρευνα της Εισαγγελίας σχετικά με τη νομιμότητα των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν.
Στα πλαίσια της έρευνας αυτής κλήθηκαν και κατέθεσαν δεκάδες εκπρόσωποι δημοσίων υπηρεσιών και δημοτικοί σύμβουλοι.
Ο πρώην πρόεδρος του ΣΧΟΠ του Υπουργείου Αιγαίου κ. Πέτρος Σύρμος επεσήμανε εξεταζόμενος ότι ο χώρος του Θέρμαι έχει χαρακτηριστεί με προεδρικό διάταγμα από το 1987 ως παραδοσιακός οικισμός επισημαίνοντας ότι όταν άρχισε να εκτελείται το έργο παρότι η υπηρεσία που διεύθυνε είχε αρμοδιότητα να εγκρίνει τις εκτελούμενες εργασίες και τις μελέτες δεν είχε αποφανθεί. Πρόσθεσε όμως ότι τελικώς το ΣΧΟΠ ενέκρινε τις μελέτες και το έργο εκτελέστηκε.
Ομοιες είναι εξάλλου και οι τοποθετήσεις στα πλαίσια της ίδιας έρευνας των μελών του ΣΧΟΠ κ.κ. Π. Σκουμιού και Ι. Φορτσαδάκη.
Ο Προϊστάμενος της Πολεοδομίας του Δήμου Ροδίων κ. Ανδρέας Γιαννακόπουλος επεσήμανε ότι η πολεοδομία δεν συνέταξε έκθεση αυτοψίας του πάρκου διότι είναι αναρμόδια για ελέγχους σε κοινόχρηστους χώρους επισημαίνοντας ότι οι άδειες δεν έχουν εκδοθεί από την πολεοδομία.
Τόνισε παραπέρα ότι η Πολεοδομία συνέδραμε στο έργο των Τεχνικών Υπηρεσιών για να διαπιστώσει τυχόν αποκλήσεις από τις εγκεκριμένες μελέτες και διαπίστωσε μικροδιαφορές τον Ιούλιο του 2008.
Στη συνέχεια η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών μετά από διορθώσεις που έγιναν στο έργο υπέβαλε νέα έκθεση τον Αύγουστο του 2008 όπου διαπίστωσε ότι το έργο ήταν σύμφωνο με τις μελέτες που είχε εγκρίνει το ΣΧΟΠ.
Οι υπάλληλοι της Πολεοδομίας του Δήμου Ροδίων κ.κ. Αθ. Κανάτας, Μ. Γιαλλούσης επεσήμαναν ότι από την αυτοψία που διενήργησαν διαπίστωσαν ότι οι εργασίες στο πάρκο εκτελέστηκαν βάση εγκεκριμένων μελετών του ΣΧΟΠ.
Ομοια είναι και η θέση της κ. Βασιλικής Θεοχαρίδη υπαλλήλου των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ροδίων.
Από την άλλη όμως εξαιρετικά δυσμενείς για τις διαδικασίες εκτέλεσης του έργου είναι οι θέσεις που εκφράζουν οι επιτελείς της Διεύθυνσης Δασών.
Η Δασολόγος κ. Κ. Μπαλατσούκα επεσήμανε προσκομίζοντας και σχετικά έγγραφα – γνωμοδοτήσεις ότι η έκταση που καταλαμβάνει το πάρκο του Θέρμαι καλύπτεται από δασική βλάστηση άνω του 25%, έχει έκταση μεγαλύτερη των 3 στρεμμάτων, ο χαρακτηρισμός του πάρκου στο ρυμοτομικό σχέδιο του Δήμου Ροδίων είναι ως κοινόχρηστος χώρος πρασίνου και επομένως έχει εφαρμογή νόμος που συγκαταλέγει την περιοχή στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.
Τονίζει δε ότι οι εργασίες εντός του πάρκου έγιναν χωρίς σχετική άδεια της δασικής υπηρεσίας.
Με επίκληση συγκεκριμένων νόμων τονίζει παραπέρα ότι δεν επιτρέπεται η μεταβολή της χρήσεως και του προορισμού των πάρκων και αλσών μέσα στο οικιστικό ιστό προσθέτοντας ότι οι εργασίες που έγιναν χωρίς την άδεια της δασικής αρχής οδήγησαν σε διαταραχή του ριζικού συστήματος των δέντρων και των φυρών με άγνωστες συνέπειες όσον αφορά τη μελλοντική εξέλιξη της βλάστησης.
Εκτιμά παραπέρα ότι μετά την ολοκλήρωση των κατασκευών δεν υφίσταται πλέον φυσικό ενδοδασογενές περιβάλλον μέσα στην πόλη ο δε χώρος χρησιμοποιήθηκε ως χώρος αστικού πρασίνου και όχι ως πάρκο.
Στα πλαίσια της ίδιας έρευνας κατέθεσε και ο Δήμαρχος Ροδίων κ. Χ. Χατζηευθυμίου ο οποίος επεσήμανε ότι τα έργα που εκτελέστηκαν επιτρέπονται από την κείμενη νομοθεσία τονίζοντας μάλιστα ότι για την παρέμβαση στον κοινόχρηστο αυτό χώρο υπήρξε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ο εκπρόσωπος της εταιρείας που αξιοποίησε το πάρκο και λειτουργεί το κατάστημα εντός αυτού κ. Σ. Χορευτής αρνήθηκε κατηγορηματικά τις αιτιάσεις της διεύθυνσης δασών επισημαίνοντας ότι η εταιρεία όχι μόνο φύτεψε 6000 νέα δέντρα, θάμνους και λουλούδια αλλά περιποιήθηκε και τα ήδη υφιστάμενα τα οποία έφεραν ασθένειες και ευρίσκοντο σε πλήρη εγκατάλειψη.
Σε ό,τι αφορά τα έργα που έγιναν εντός του πάρκου ακολουθήθηκε όπως τόνισε πλήρως η μελέτη που ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και οι συστάσεις του ΣΧΟΠ.
Η εξέλιξη της υπόθεσης αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς θα κριθεί από την Εισαγγελική αρχή αν τελικώς το πάρκο του Θέρμαι εμπίπτει στη δασική νομοθεσία και αν οι κατασκευές που έγιναν είναι νόμιμες οι αυθαίρετες.
Δεν αποκλείονται μάλιστα, όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση και παραπομπές αρμοδίων σε δίκη!!!