Από την Πανελλήνια Ενωση Δασολόγων και την Ενωση Ελλήνων Δασοπόνων εκδόθηκε χθες η ακόλουθη κοινή ανακοίνωση με αφορμή της καταστροφικές φωτιές στην Αττική:
Στις 22 Σεπτεμβρίου του 2007 ο πρωθυπουργός δήλωνε ότι, «όπως ακριβώς δεσμευθήκαμε, θα συνεχίσουμε να κάνουμε οτιδήποτε χρειαστεί για την επούλωση των πληγών, για την αποκατάσταση αλλά και την αναγέννηση της περιοχής».
Μετά από δύο μόλις χρόνια επαναλαμβάνεται η ίδια φυσική καταστροφή, αυτή τη φορά στην Ανατολική Αττική. Προφανώς, κανένας δεν παραδειγματίστηκε, κανένας δεν τιμωρήθηκε και κανένας δεν αναθεώρησε τον επιχειρησιακό του σχεδιασμό ή την πολιτική του για την προστασία των δασών, που απ’ ότι φαίνεται συμβάλλει καίρια στα φαινόμενα αυτά και τις προκαλούμενες καταστροφές.
Ζήσαμε και αυτή τη φορά το χρονικό ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος σε βάρος των δασών, του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και του Ελληνικού λαού.
Οι Ενώσεις μας, τα τελευταία χρόνια καταγγέλλουν συστηματικά την αντιδασική πολιτική -το δασοκτόνο- θεσμικό πλαίσιο σε συνδυασμό με το μοναδικό σε παγκόσμιο επίπεδο καθεστώς της εκτός σχεδίου δόμησης που από ότι φαίνεται κατάφερε και αυτή τη φορά να καταστρέψει ολοκληρωτικά τον τελευταίο πνεύμονα πράσινου.
Ολοι οι “ενδιαφερόμενοι” που γνωρίζουν τις αδυναμίες του θεσμικού πλαισίου για την κήρυξη των εκτάσεων ως αναδασωτέων, γνωρίζουν καλά ότι ένα μέρος των δασικών εκτάσεων που κάηκαν δεν θα κηρυχτούν ως αναδασωτέες, τα αυθαίρετα που θα ανεγερθούν, δεν θα κατεδαφιστούν (αφού μέχρι σήμερα δεν έγινε καμιά κατεδάφιση) και τα πρόστιμα που θα επιβληθούν δεν θα βεβαιωθούν για είσπραξη στις Δ.Ο.Υ. με την πρόβλεψη του νόμου 3208/03.
Σε ότι αφορά το επιχειρησιακό σκέλος που οδήγησε στην φετινή καταστροφή, πρέπει να πάψουμε να μετακυλύουμε τις ευθύνες σε διαλυμένες και αποδιοργανωμένες υπηρεσίες, που δήθεν δεν επέτρεψαν την διάνοιξη δρόμων και αντιπυρικών λωρίδων μέσα στα δάση και να δούμε την πραγματική αιτία αυτής της τραγωδίας ακόμη και τη σκοπιμότητα που κρύβεται πίσω από τις παρόμοιες αιτιάσεις. Να αξιολογήσουμε ουσιαστικά τις αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού και όχι να αναζητάμε εξιλαστήρια θύματα πάνω στα αποκαΐδια.
Η δασική υπηρεσία ποτέ δεν αρνήθηκε στους Ο.Τ.Α. την εκτέλεση έργων προστασίας (δρόμους, αντιπυρικές λωρίδες κ.λπ.) σε δάση και δασικές εκτάσεις, όπως προβλέπει ρητά η ισχύουσα νομοθεσία. Δηλαδή μετά από υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με το Υπ.Α.Α. & Τροφίμων, τη σύνταξη και έγκριση των σχετικών μελετών και την παρακολούθηση της εκτέλεσης των έργων από τη Δασική Υπηρεσία.
Αντίθετα αυτό που συμβαίνει πολλές φορές είναι η αυθαίρετη επέμβαση από ορισμένους Δημάρχους, χωρίς καμιά μελέτη και κανένα σχεδιασμό που τελικά, όχι μόνο δεν εξυπηρετεί σκοπούς δασοπροστασίας αλλά αντίθετα διευκολύνει και την αυθαίρετη δόμηση.
Πρέπει να αναλογιστούμε το μερίδιο των ευθυνών που αναλογούν σε κάθε ένα πολιτικό, υπηρεσιακό ή άλλο παράγοντα και να αγωνιστούμε για την ανατροπή αυτής της πολιτικής για τα δάση και το φυσικό περιβάλλον.
Η επούλωση των πληγών και η αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος στην πληγωμένη Αν. Αττική απαιτεί ισχυρή πολιτική βούληση.
– Πολιτική βούληση για την αλλαγή του αντιδασικού θεσμικού πλαισίου και την κήρυξη όλων των καμένων εκτάσεων ως αναδασωτέων.
– Πολιτική βούληση για την πρόληψη και τον έλεγχο των καταπατήσεων των καμένων εκτάσεων, (με τη θεσμοθέτηση ειδικής υπηρεσίας που θα κατεδαφίζει άμεσα τα κτίσματα στις καμένες εκτάσεις) και την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού για τον έλεγχο και τη φύλαξη των δασών.
– Πολιτική βούληση για το μακροχρόνιο σχεδιασμό και τη χρηματοδότηση εκτεταμένων αναδασωτικών προγραμμάτων στις διπλοκαμμένες εκτάσεις της Αττικής. Τουλάχιστον 60.000 στρέμματα είναι διπλοκαμένα και θα απαιτηθεί πίστωση 30-40 εκατομμυρίων ευρώ σε μια πενταετία.
– Πολιτική βούληση απαιτεί τέλος η απόφαση για την αναδιοργάνωση, τη στελέχωση και τον εξοπλισμό της δασικής υπηρεσίας ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει ένας σύγχρονος, αξιόπιστος και αποτελεσματικός μηχανισμός, με ξεκάθαρες αρμοδιότητες, επιστημονικό προσωπικό και επαρκείς πόρους που θα διαχειρίζεται αειφορικά και θα προστατεύει αποτελεσματικά τα δασικά οικοσυστήματα και το φυσικό περιβάλλον, επαναφέροντας στο προσκήνιο το θέμα της ίδρυσης του Υπουργείου Περιβάλλοντος.
Καλούμε και σήμερα τον Πρωθυπουργό της Χώρας αλλά και τους πολιτικούς αρχηγούς όλων των κομμάτων να τοποθετηθούν απέναντι στις ανάγκες που προαναφέραμε.
ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ
ΤΗΣ Π.Ε.Δ.ΔΥ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Νικόλαος Μπόκαρης
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Κώστας Δημόπουλος
ΤΗΣ Ε.Ε.Δ.Δ.Υ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Δημήτρης Καψάλης
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Αθανάσιος Μιχαήλ