Με την κοινή διαπίστωση ότι τώρα αρχίζει ουσιαστικά η δύσκολη περίοδος για την περιοχή μας κατέληξε η χθεσινή ευρεία συνεδρίαση που συγκάλεσε ο νομάρχης Δωδεκανήσου Γιάννης Μαχαιρίδης, με μοναδικό αντικείμενο την προστασία των δασών μας.
Μετά από διαλογική συζήτηση, συμφωνήθηκε να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες όλων των συναρμοδίων φορέων και υπηρεσιών, και παράλληλα να επιμείνουν στην έκκληση προς όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, αποφεύγοντας ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο τα δάση μας.
Από τις τοποθετήσεις όλων των εκπροσώπων των φορέων, φάνηκε ότι οι περυσινές καταστροφικές πυρκαγιές στην Ρόδο κινητοποιούν φέτος ακόμα περισσότερο τους τοπικούς μηχανισμούς πρόληψης.
«Φέτος είμαστε σε καλύτερη μοίρα» τονίστηκε πολλές φορές, δεν παρέλειψαν όμως να επισημάνουν τις όποιες ανάγκες ακόμα υπάρχουν, και που πρέπει να καλυφθούν αμέσως.
Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε αποφασίζοντας:
1. Να ζητηθεί εγγράφως από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών ο επανασχεδιασμός της δασοπροστασίας στη χώρα, με τις δυνάμεις που δρουν σε άλλες περιοχές, όσο πλησιάζουμε στον χειμώνα να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα νησιά μας, όπου η ξηροθερμική περίοδος διαρκεί περισσότερο.
2. Να επιμείνουμε στο αίτημα μόνιμης στάθμευσης δύο πυροσβεστικών αεροπλάνων στη Ρόδο.
3. Μετά και τη σύμφωνη γνώμη του Δασαρχείου να γίνουν ουσιαστικές παρεμβάσεις καθαρισμού σε δασικές εκτάσεις, ενώ και η Νομαρχία θα συνδράμει το συγκεκριμένο έργο με μηχανήματα και προσωπικό.
4. Στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης Νομαρχίας και Δήμου Αταβύρου, “στρατίνοι” θα αναλάβουν επίσης τον καθαρισμό των δρόμων σε δασικές περιοχές.
5. Να στηριχθεί οικονομικά η ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ από την Νομαρχία, σε συνεργασία με την ΤΕΔΚΔ, ώστε να παραταθεί και να επεκταθεί ο χρόνος και το αντικείμενο της δραστηριοποίησής της, δεδομένης της μεγάλης σημασίας που έχει η συγκεκριμένη δομή της Αυτοδιοίκησης.
Στο τέλος της σύσκεψης, και υπό το βάρος της μεγάλης πυρκαγιάς στην Αττική, ο νομάρχης Δωδεκανήσου ευχαρίστησε όλους τους φορείς (Πυροσβεστική, Δασική Υπηρεσία, Αυτοδιοίκηση, Στρατό, Εθελοντές κλπ) για την ετοιμότητα και την διάθεση που επιδεικνύουν.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/tithente-se-epifilaki-ipiresies-ke-foris/