Και νέο σοβαρό πλήγμα στα τμήματα ΤΕΙ της περιφέρειας, τα οποία άρχισαν να απαξιώνονται με την καθιέρωση της βάσης του 10 το 2006, επιφέρει φέτος η οικονομική κρίση. Οι νέοι επιλέγουν σχολές που βρίσκονται κοντά στον τόπο διαμονής τους και έχουν αντίκρισμα στην αγορά εργασίας, με αποτέλεσμα να μεγαλώσει το χάσμα ανάμεσα στις καλές σχολές των μεγάλων αστικών κέντρων και τις υποδεέστερες της περιφέρειας.
Ενδεικτικό είναι πως φέτος οι κενές θέσεις καταγράφουν «ρεκόρ» -φθάνουν τις 20.802- την ίδια ώρα που περίπου 50.000 υποψήφιοι μένουν εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Οι περισσότερες κενές θέσεις αφορούν σε περιφερειακά τμήματα ΤΕΙ τα οποία δεν έχουν ξεκάθαρο αντικείμενο σπουδών ή έχουν αμφίβολη επαγγελματική προοπτική.
Έτσι, 30 με 40 τμήματα της περιφέρειας οδεύουν προς κατάργηση, σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που συζητείται από σήμερα στη Βουλή.
Οι βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας, κινούνται σε δύο διαφορετικές ταχύτητες: ανοδικά για τα περιζήτητα πανεπιστημιακά τμήματα των μεγάλων αστικών κέντρων εκτός των νομικών σχολών και πτωτικά για τα χαμηλόβαθμα τμήματα ΤΕΙ της περιφέρειας.
Στα πανεπιστήμια, οι βάσεις έχουν ανοδική πορεία σε 249 σχολές και πτωτική μόλις σε 76. Αισθητή είναι η άνοδος στα πολυτεχνικά τμήματα, αλλά και στα ιατρικά, τα παιδαγωγικά, φυσικής, χημείας, μαθηματικών κ.ά., με αποτέλεσμα χιλιάδες αριστούχοι να βρεθούν εκτός της σχολής πρώτης επιλογής τους.
Εντυπωσιακή είναι η άνοδος των τμημάτων νηπιαγωγών (περί τα 350 μόρια) λόγω της αύξησης των προσλήψεων νηπιαγωγών μετά την καθιέρωση της υποχρεωτικής φοίτησης όλων των 5χρονων σε νηπιαγωγεία. Την…υψηλή πτήση των τελευταίων ετών συνεχίζουν τα παιδαγωγικά τμήματα. Μάλιστα, για πρώτη φορά η βάση ενός παιδαγωγικού τμήματος σε περιφερειακό πανεπιστήμιο, συγκεκριμένα σε αυτό της Δυτικής Μακεδονίας ξεπέρασε βάση Νομικής Σχολής (αυτή της Θράκης).
Οι βάσεις είναι 18.158 και 18.100 μόρια αντίστοιχα. Οι μόνες περιζήτητες σχολές με άμεση πρόσληψη στο δημόσιο τομέα που παρουσίασαν πτώση των βάσεων είναι οι σχολές της αστυνομίας (και λιγότερο οι στρατιωτικές).
Φέτος, υπήρξε σημαντική μείωση των προτιμήσεων των υποψηφίων για τις αστυνομικές σχολές (κατατέθηκαν 25% λιγότερες αιτήσεις), γεγονός που κατά πολλούς φαίνεται πως αποτυπώνει την ανησυχία των υποψηφίων για την ανασφάλεια του επαγγέλματος μετά και τα γεγονότα του περασμένου Δεκεμβρίου.
Στο «κοκκινο»
Στα ΤΕΙ, οι βάσεις ανέβηκαν σε 106 τμήματα και έπεσαν σε 88. Όμως, τουλάχιστον 33 τμήματα περιφερειακών ΤΕΙ οδεύουν προς κατάργηση, καθώς οι υποψήφιοι που εισήχθησαν μετρώνται στα δάχτυλα. Είναι ενδεικτικό ότι σε 3 τμήματα δεν θέλησε να πάει ούτε ένας υποψήφιος , ενώ σε ακόμη 31 τμήματα μονοψήφιος αριθμός υποψηφίων πέτυχε την εισαγωγή.
Η Κοζάνη, η Καλαμάτα, η Φλώρινα, το Μεσολόγγι, το Ηράκλειο, η Λάρισα, η ¶ρτα, η Ηγουμενίτσα, η Καβάλα και η Καστοριά είναι από τις πόλεις που χάνουν σημαντικό μέρος του φοιτητικού τους πληθυσμού. Φέτος, το πρόβλημα των κενών θέσεων φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν και ΤΕΙ που τις προηγούμενες χρονιές δεν το είχαν.
Ενδεικτικά, οι κενές θέσεις στο ΤΕΙ Πειραιά αυξήθηκαν από 126 σε 146, λόγω του τμήματος Κλωστοϋφαντουργίας, καθώς το αντικείμενό του είναι ιδιαίτερα χαμηλής ζήτησης στην αγορά εργασίας.
Για το ζήτημα των απαξιωμένων ΤΕΙ το υπουργείο Παιδείας ήδη έχει αποφασίσει να δρομολογήσει έναν σχεδιασμό σε ορίζοντα πενταετίας, ώστε να βρεθεί λύση χωρίς κλυδωνισμούς στο εσωτερικό τους. Βασικός άξονας είναι η συγχώνευση ομοειδών τμημάτων.
Φέτος, θα μείνουν κενές συνολικά 20.802 θέσεις έναντι 18.435 πέρυσι, ενώ την ίδια στιγμή περίπου 50.000 υποψήφιοι κατηγοριών μένουν εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και καλούνται ν΄ αναζητήσουν διέξοδο στην ιδιωτική εκπαίδευση. Συγκεκριμένα, 23.632 από το σύνολο των 92.426 υποψηφίων που είχαν συμπληρώσει μηχανογραφικό δεν κατάφεραν να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ επιπλέον 28.000 ήταν οι υποψήφιοι που δεν «έπιασαν» τη βαθμολογική βάση του «10» στις πανελλαδικές εξετάσεις.
O συνολικός αριθμός των υποψηφίων οι οποίοι υπέβαλαν μηχανογραφικό δελτίο φέτος ανήλθε σε 92.426 (61.298 με το 90%, 18.665 με το 10%, 435 με την κατηγορία των Εσπερινών Γενικών Λυκείων, 9.525 από τα ημερήσια ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄), 1.900 από τα Ημερήσια ΤΕΕ και 603 από τα Εσπερινά ΤΕΕ), ενώ πέρυσι ο αριθμός των υποψηφίων ήταν 97.407. Συνολικά εισήχθησαν στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στα ΤΕΙ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού 68.794, ενώ το 2008 εισήχθησαν 68.224.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/rekor-kenon-theseon-se-ai-ke-ti/