Τροπολογία με την οποία καταργείται το πλαίσιο (χρήσεις γης) με το οποίο άνοιξε ο δρόμος για την υλοποίηση μεγάλων τουριστικών αναπτύξεων, όπως ο Αστέρας Βουλιαγμένης, η Κασσιόπη στην Κέρκυρα και τα Αφάντου στη Ρόδο περιελήφθη στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε.
Η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένα εντάξει στο σχέδιο νόμου (Επείγουσες Διατάξεις για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις) τροπολογία με την οποία καταργείται το Κεφάλαιο Β’ του νόμου 4269/14 (Χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση – Βιώσιμη ανάπτυξη), με σκοπό τη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τις χρήσεις γης μέσω έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος (προβλέπεται στο άρθρο 15 του Ν. 1561/1985). Πρόκειται για τροπολογία που ουσιαστικά καταργεί το νόμο ο οποίος έχει εφαρμοστεί τα τελευταία 2 χρόνια για τις χρήσεις γης, ώστε να προχωρήσουν μεγάλες επενδύσεις μέσω του ΤΑΙΠΕΔ και όχι μόνο.
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, σχεδόν το σύνολο των μεγάλων ιδιωτικών αναπτύξεων που εκπονείται αυτή τη στιγμή (λ.χ. Αστέρας, Αφάντου, Κασσιοπη κ.α.) έχει αδειοδοτηθεί σε επίπεδο χρήσεων γης με αυτές τις διατάξεις. Η ψήφιση αυτής της τροπολογίας κινδυνεύει να θέσει σε αμφισβήτηση όλα όσα έργα έχουν λάβει τέτοιες άδειες και έχουν προχωρήσει με το πρότερο καθεστώς, ειδικά μεγάλες τουριστικές επενδύσεις που πλέον βρίσκονται αντιμέτωπες με νέες μεγάλες καθυστερήσεις.
Πηγές με γνώση των σχετικών διαδικασιών που προωθούνται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος αναφέρουν πως πρόκειται για μια εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη, καθώς θα έπρεπε να είχε προβλεφθεί η μετάβαση σε νέο καθεστώς ώστε να καταστεί εφικτό να προχωρήσουν απρόσκοπτα οι ιδιωτικές τουριστικές επενδύσεις που έχουν ήδη αδειοδοτηθεί. Όπως εξηγούν, η μη πρόβλεψη για νέο καθεστώς στέλνει τη χώρα στην κατάσταση που ίσχυε το 1987. Στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει την τροπολογία το Υπουργείο Περιβάλλοντος κάνει λόγο για “βελτιωτικές παρεμβάσεις”, ώστε να μην οδηγηθούμε ποτέ ξανά στο μέλλον (!) σε φαινόμενα άναρχης δόμησης.
Αναφέρεται πως με το κεφάλαιο Β’ του νόμου 4269/14 επιχειρήθηκε η επικαιροποίηση του ΠΔ της 23.2.87, ωστόσο “ο νόμος αυτός δέχθηκε εξαρχής δριμεία κριτική (sic) ως ένα πλαίσιο σχεδιασμού και χρήσεων γης που δεν μπορεί να αποβεί αποτελεσματικό ούτε για την υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος ούτε για τη διασφάλιση ισονομίας και δικαίου για τους ιδιώτες επενδυτές στη γη”. capital.gr
ΔΕΝ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ
Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ;
Η τροπολογία που εισήγαγε στη Βουλή η Κυβέρνηση και ψηφίστηκε από τη Βουλή κατά πλειοψηφία, προκάλεσε, ως ήτο φυσικόν, αναστάτωση στο ΤΑΙΠΕΔ, καθώς βλέπει να ακυρώνονται μεγάλες τουριστικές επενδύσεις. Ο πρόεδρος κ. Πιτσιόρλας φέρεται να επικοινώνησε με την κυβέρνηση να εξέφρασε τους φόβους και τις αντιρρήσεις του και να έλαβε τη διαβεβαίωση ότι δεν θα ισχύσει σε περιοχές με Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια (ΕΣΧΑΔΑ). Χθεσινοβραδινές πληροφορίες της «δ» ανέφεραν ότι θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις μέσα στις επόμενες ημέρες.
https://www.dimokratiki.gr/24-05-2016/kivernisi-tinazi-ston-aera-tin-ependisi-sto-gkolf-afantou-tropologia-narki/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.