12 μέτρα θεσμικής παρέμβασης στον τουρισμό προτείνει το ΞΕΕ

Δώδεκα μέτρα θεσμικής παρέμβασης για τον κλάδο του τουρισμού παρουσίασε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ) στη συνάντηση των τουριστικών φορέων με τον Πρωθυπουργό, που έγινε προχθές το πρωί.
Οπως τόνισε ο πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Γεράσιμος Φωκάς, “δεδομένης της παρούσας οικονομικής κρίσης, τις οποίες οι συνέπειες αφορούν όλους τους κλάδους της οικονομίας, επιλέξαμε να προκρίνουμε μέτρα θεσμικής παρέμβασης, άμεσα υλοποιήσιμα και χωρίς δημοσιονομικό κόστος”. Ο κ. Φωκάς δήλωσε επίσης: “Είναι σημαντικό το γεγονός ότι για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός κάλεσε τους εκπροσώπους του κλάδου σε συνάντηση ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, γεγονός που δείχνει ότι πλέον ο τουρισμός αναγνωρίζεται ως κλάδος που συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη και στην απασχόληση. Ελπίζουμε η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει θετικά τα αιτήματα του κλάδου”.
Ο πρόεδρος του ΞΕΕ είπε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση: “Είχαμε μια ενδιαφέρουσα συνάντηση με τον κ. Πρωθυπουργό και τους υπουργούς Τουρισμού, Οικονομίας και Εργασίας και συζητήσαμε τα θέματα τα οποία απασχολούν τον τουριστικό κλάδο αυτή την εποχή, κυρίως προβλήματα που έχουν σχέση με την θεσμική θέση του Τουρισμού. Βρήκαμε αρκετή κατανόηση από πλευράς και του πρωθυπουργού, αλλά και των υπουργών. Μετά την Έκθεση, θα συζητήσουμε για διάφορα θέματα για τα οποία θα προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις, σε προβλήματα που υπάρχουν.
Η φετινή χρονιά, παρά τις αρχικές έντονες φωνές κάποιων ότι `πεθαίνουμε`, δε θα έλεγα πως είναι πολύ καλή για τον Τουρισμό. Παρά ταύτα η μείωση των αφίξεων επισκεπτών στη χώρα θα κυμανθεί γύρω στο 10%. Το σημαντικό είναι ότι τα έσοδα από τον Τουρισμό, από τα στοιχεία και από την Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά και από τις τουριστικές επιχειρήσεις, είναι μειωμένα, περίπου 16% με 17%, σε σχέση με τα περσινά έσοδα. Είναι ένα μεγάλο ποσό. Είναι περίπου 2 δισ. ευρώ λιγότερα, σε σχέση με τα περσινά, τα οποία βέβαια λείπουν και από την εθνική οικονομία και από τις επιχειρήσεις και από τους εργαζόμενους και από όλο το σύστημα.
Μετά την έκθεση της Θεσσαλονίκης θα έχουμε μια επικοινωνία με το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, το οποίο είναι το αρμόδιο υπουργείο για μας, για να κανονίσουμε κάποια θέματα, που είναι πολύ σημαντικά για τον κλάδο μας”.
Η δέσμη μέτρων που προτείνει το ΞΕΕ αφορά τα παρακάτω θέματα:
1. Θεσμοθέτηση του τρόπου πλήρωσης της θέσης του Γενικού Γραμματέα -Προέδρου του ΕΟΤ ως υπερκομματικής με 5ετή θητεία. Στη θέση αυτή θα διορίζεται στέλεχος με εξειδικευμένες γνώσεις και αναγνωρισμένο κύρος, η επιλογή του οποίου θα πραγματοποιείται από τη Βουλή με τη συναίνεση των 2/3 του όλου αριθμού των βουλευτών. 2. Διετής τουλάχιστον αναστολή των κινήτρων του Αναπτυξιακού Νόμου για τη δημιουργία νέων ξενοδοχειακών κλινών για όλους τους τουριστικά αναπτυγμένους προορισμούς της Χώρας (π.χ. Ρόδος, Κως, Κρήτη, Κέρκυρα, Χαλκιδική κ.ά.) με συνέχιση όμως του υφιστάμενου καθεστώτος ενίσχυσης των μη τουριστικά ανεπτυγμένων περιοχών, καθώς και των επενδύσεων εκσυγχρονισμού των ξενοδοχείων. 3. Μάρκετινγκ-Διαφήμιση .Θεσμοθέτηση των πηγών και του τρόπου καθορισμού του ύψους των κονδυλίων που διατίθενται κάθε χρόνο για το μάρκετινγκ του Τουρισμού, καθώς και του τρόπου προγραμματισμένης και διαφανούς διαχείρισης των κονδυλίων αυτών. 4. Aμεση άρση όλων των ισχυόντων ακόμη περιορισμών του cabotage για τη δρομολόγηση και νέων κρουαζιερών από ελληνικά λιμάνια και κυρίως από τον Πειραιά (ανάπτυξη του Πειραιά σε hub κρουαζιεροπλοίων).
Οργανωτικά θέματα-Δημόσια Διοίκηση 1. Aμεσος περιορισμός του κόστους της γραφειοκρατίας στον Τουρισμό και της επιβάρυνσης, που αυτή συνιστά στη λειτουργία των επιχειρήσεων. 2. Aμεση εφαρμογή του Σχεδίου Διαχείρισης Κρίσεων που παραδόθηκε στο πλαίσιο της Μελέτης του Στρατηγικού συμβούλου του ΕΟΤ για τη μείωση των απωλειών των τελευταίων μηνών του 2009 και της τουριστικής χρονιάς 2010, μετά από επικαιροποίησή του. 3. Aμεση οριστικοποίηση-εξειδίκευση των αξόνων του ΕΣΠΑ για τον Τουρισμό και επίσπευση της εφαρμογής όλων των προγραμμάτων με προτεραιότητα στα προγράμματα κρατικών ενισχύσεων.
Στήριξη της Απασχόλησης 1. Επιδότηση των θέσεων εργασίας των μηνών Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου 2009 για τα εποχικά ξενοδοχεία (κατά τα πρότυπα του μέτρου που ίσχυσε για τον Απρίλιο και Μάϊο).΄Αμεση καταβολή των οφειλομένων από τον ΟΑΕΔ για το μέτρο που ήδη ίσχυσε. 2. Επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας σε ποσοστό 50%, με προϋπόθεση τη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης. 3. Επιδοτούμενα προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τους εργαζόμενους στον Τουρισμό, που κατά το 2009 και 2010 έχουν μειωμένη απασχόληση.
Στήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων 1. Aμεση εφαρμογή του εγγυημένου δανεισμού των επιχειρήσεων, με επίβλεψη των Τραπεζών, έτσι ώστε τα δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου να διοχετεύονται γρήγορα στις επιχειρήσεις που διατηρούν ή αυξάνουν τα επίπεδα της απασχόλησης. 2. Παράταση της αναστολής για ένα ακόμη έτος της καταβολής της εισφοράς του Ν.128/75 για το σύνολο των δανείων των τουριστικών επιχειρήσεων προς τις Τράπεζες.