Στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την διάρκεια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση του Γραμματέα της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Βουλευτή Ηρακλείου, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου προς το Υπουργείο Εργασίας,Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σχετικά με τον Αποκλεισμό των ανέργων όλων των νησιωτικών Δήμων από το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας.
Ο κ. Κεγκέρογλου, ξεκινώντας την ερώτηση του, τόνισε πως η Κυβέρνηση εδώ και λίγους μήνες έχει βάλει στο στόχαστρο την νησιωτικότητα, αφού καταργεί μέτρα στήριξης που ελήφθησαν στο παρελθόν στο πλαίσιο εφαρμογής του άρθρου 101 του Συντάγματος για την άρση των προβλημάτων των νησιωτών και δεν εφαρμόζει την ρήτρα νησιωτικότητας σε κανονιστικές πράξεις και προγράμματα που τρέχουν.
Εισαγωγικά τοποθετήθηκε σχετικά με το ζήτημα της αντισυνταγματικότητας των διατάξεων που αυξάνουν το ΦΠΑ και καταργούν τις εκπτώσεις που αποτελούν κίνητρα για τα νησιά.
«Εκτός από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης εξέφρασε την ίδια άποψη λέγοντας ότι η κατάργηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά είναι στα όρια της αντισυνταγματικότητας και όχι στα όρια της συνταγματικότητας. Τίθεται λοιπόν, θεσμικά πλέον, θέμα για την ισχύ της αλλά και για το αν θα υπογράψει το νόμο ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και Πρόεδρος της Δημοκρατίας την στιγμή που του ομολογούν ότι είναι αντισυνταγματικός» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κεγκέρογλου.
Ο κ.Κεγκέρογλου, στη συνέχεια εγκάλεσε την Κυβέρνηση ότι έχει εχθρική συμπεριφορά έναντι των νησιών και ότι αγνοεί και το Σύνταγμα και ειδικότερα το άρθρο 101 παρ. 4, σύμφωνα με το οποίο, «Ο κοινός νομοθέτης και η Διοίκηση, όταν δρουν κανονιστικά, υποχρεούνται να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών και ορεινών περιοχών, μεριμνώντας για την ανάπτυξή τους».
Επιπλέον, δεν εφαρμόζει τους νόμους και συγκεκριμένα τον νόμο 4150/2013 (102 Α΄), σύμφωνα με τον οποίο προστέθηκε η ρήτρα νησιωτικότητας στις αρχές καλής νομοθέτησης του ν.4048/2012 (34 Α΄), του άρθρου 33 του ν. 4150/2013 με το οποίο συστάθηκε το Συμβούλιο Νησιωτικής Πολιτικής με αρμοδιότητα μεταξύ άλλων να γνωμοδοτεί για τις βασικές αρχές χάραξης πολιτικών στους διάφορους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης των νησιών, αλλά και του π.δ. 103/2014 (170 Α’).
Αφορμή για την ερώτηση ήταν το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας για το οποίο στους 51 πρώτους Δήμους περιλαμβάνεται μόνο ένας νησιωτικός.
Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής άδειασε το Υπουργείο Εργασίας, αφού στην απάντηση του αναφέρει ότι ουδέποτε εστάλη για γνωμοδότηση και εφαρμογή της ρήτρας νησιωτικότητας κανένα πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας.
Ο Βουλευτής ζήτησε την εφαρμογή κριτηρίων που θα λαμβάνουν υπόψη τη ρήτρα νησιωτικότητας στην β’ και γ’ φάση του προγράμματος.
Η αρμόδια Υπουργός επιβεβαιώνοντας το γεγονός ότι η Κυβέρνηση δεν έχει ως προτεραιότητα την εφαρμογή της ρήτρας νησιωτικότητας, αρκέστηκε να πει ότι δεν θα αποκλείσει τους νησιωτικούς Δήμους.
Ο κ.Κεγκέρογλου παρατήρησε ότι αυτό είναι υποχρέωση σας, ούτως ή άλλως, και χωρίς την εφαρμογή της ρήτρας νησιωτικότητας. Η ρήτρα επιτάσσει κάτι πολύ παραπάνω: «Την υποχρέωση ιδιαίτερης μέριμνας, ώστε να αντισταθμιστούν τα μόνιμα μειονεκτήματα των νησιών, που καθιστούν τους νησιώτες σε υποδεέστερη θέση σε σχέση με τους κατοίκους άλλων περιοχών» και η Υπουργός είπε ότι εφαρμόζει ισονομία και ίση μεταχείριση, επιβεβαιώνοντας ότι δεν αντιλαμβάνεται την φιλοσοφία της ρήτρας και την υποχρέωση για την εφαρμογή της.