Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου -τ. Υπουργός κ. Αριστοτέλης Α. Παυλίδης, αναφερόμενος στο θέμα που ανέκυψε για τις επαγγελματικές μισθώσεις των ακινήτων εντός Μεσαιωνικής Πόλης, μετά την οριοθέτηση της ως ενεργού οικισμού, ενημέρωσε τους ενδιαφερομένους ως ακολούθως:
Βάσει αποφάσεως Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου και κατόπιν συνεννοήσεως με τον Δήμαρχο Χ. Χατζηευθυμίου και παράλληλα βάσει των υπομνημάτων του Σωματείου Καταστηματαρχών Μεσαιωνικής Πόλης και του ΕΒΕΔ, παρενέβη στα συναρμόδια Υπουργεία με “αναφορές” μου, δια του Κοινοβουλίου, προκειμένου να προωθηθεί απόφαση εναρμόνισης του συστήματος ενοικίων προς αυτό που ισχύει για τις επαγγελματικές μισθώσεις εκτός αρχαιολογικών χώρων.
Οι επί του θέματος συζητήσεις κατέληξαν εις την σύνταξη διατάξεως από τα συναρμόδια Υπουργεία, η οποία πιστεύω ότι θα προωθηθεί στο Κοινοβούλιο μετά τις εκλογές και η οποία βασίζεται εις το παρακάτω σκεπτικό και την ακολουθούσα διάταξη:
«Με τις διατάξεις του ν. 3028/2002 (ΦΕΚ 153 Α’), σκοπός του οποίου είναι η προστασία της πολιτιστικής κληρονοµιάς της χώρας και η διατήρηση της ιστορικής µνήµης, εμφανίζεται για πρώτη φορά, ως νοµική οντότητα ο όρος “αρχαιολογικός χώρος που είναι ενεργός οικισµός” και καταγράφεται µια ιδιαίτερη μέριµνα ως προς τις χρήσεις γης ή κτιρίων εντός του χώρου αυτού προκειµένου να µην αλλοιώνεται ο χαρακτήρας του. Είναι σαφές λοιπόν ότι δεν ήταν στην πρόθεση του νομοθέτη να αποκλείσει εµπορικές ή επαγγελµατικές δραστηριότητες από έναν ενεργό οικισµό, όπως αυτός προβλέπεται στον ν. 3028/2002, αλλά µάλλον να τις εναρµονίσει µε τον αρχαιολογικό χαρακτήρα του οικισµού προκειµένου να προστατευτεί η πολιτιστική κληρονοµιά. Συνεπώς από τη στιγµή που υφίστανται εµπορικές και επαγγελµατικές δραστηριότητες, υφίστανται και εµπορικές και επαγγελµατικές µισθώσεις, οι οποίες όµως, σύµφωνα µε το Π.Δ. 34/1995 “Κωδικοποίηση διατάξεων νόµων περί εµπορικών µισθώσεων” (ΦΕΚ 30 Α’), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, και ειδικότερα κατά το άρθρο 4, παρ. 2, εδαφ. ζ’ του εν λόγω διατάγματος, δεν εμπίπτουν στο ρυθμιστικό πεδίο του διότι λαµβάνουν χώρα σε αρχαιολογικό χώρο.
Δεδομένου, όµως, ότι α) οι προαναφερθείσες διατάξεις περί εµπορικών μισθώσεων καταρτίσθηκαν προγενέστερα του ν. 3028/2002 και β) εµφανίζεται, για πρώτη φορά, ως νοµική οντότητα ο όρος “αρχαιολογικός χώρος που είναι ενεργός οικισµός” στο ν. 3028/2002 και, όπως προαναφέρθηκε, σκοπός του νομοθέτη ήταν η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Χώρας σε συνδυασµό µε τις δραστηριότητες ενός ενεργού οικισµού, είναι λογικό να συναχθεί ότι η φύση, η έκταση και η ένταση των εµπορικών δραστηριοτήτων ενός ενεργού οικισµού είναι διαφορετικές από τις εµπορικές δραστηριότητες που λαµβάνουν χώρα σε έναν αµιγώς αρχαιολογικό χώρο, και τις οποίες είχε κατά νου ο νοµοθέτης όταν εξαιρούσε τις συναφείς εµπορικές µισθώσεις που αφορούν ακίνητα εντός αρχαιολογικών χώρων, από την υπαγωγή τους στο Π.Δ. 34/1995.
Συνεπώς, είναι σκόπιμη η προώθηση διάταξης που να εναρμονίζει το Π.Δ. 34/1995 με τα νέα νομικά δεδομένα που έθεσε ο ν. 3028/2002 ώστε να υπαχθούν “οι αρχαιολογικοί χώροι που είναι ενεργοί οικισµοί” στις διατάξεις του Π.Δ. 34/1995. Για το λόγο αυτό προτείνεται σχετική ρύθμιση».
Αρθρο…
Η περίπτωση ζ’ της παραγράφου 1 του άρθρου 4 του π.δ. 34/1995 (ΦΕΚ 30 Α’), όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
«ζ) οι μισθώσεις ακινήτων εντός αρχαιολογικών χώρων, µε εξαίρεση τους αρχαιολογικούς χώρους που είναι ενεργοί οικισµοί, όπως ορίζονται στο άρθρο 14 του ν. 3028/2002 (ΦΕΚ 153 Α’), και για τους οποίους οι μισθώσεις ακινήτων υπάγονται στις ρυθμίσεις του παρόντος διατάγματος».