Προτείνει την άσκηση ποινικών διώξεων

Την επίσπευση των διαδικασιών για την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων αλλά και για την ποινική διερεύνηση της υπόθεσης της παράνομης εξόρυξης βραχωδών προϊόντων από προστατευόμενη περιοχή στα Γυψάδικα της Λάρδου με τη χρήση παρανόμως και αναρμοδίως εκδοθείσας αδείας από την Νομαρχία Δωδ/νήσου ζήτησε χθες με έγγραφο του προς την Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου ο Επιθεωρητής Δασών κ Νίκος Θεοδωρίδης.
Ο κ. Θεοδωρίδης επισημαίνει στην επιστολή του και τα εξής:
“… έχοντας υπόψη την διάσταση που δόθηκε στο θέμα της απόληψης αδρανών υλικών αλλά και την ευρεία δημοσίευση στον ημερήσιο, περιοδικό και ηλεκτρονικό τύπο, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για τις ενέργειες στις οποίες έχετε προβεί. Σε περίπτωση που δεν έχετε ολοκληρώσει ακόμη τις νόμιμες ενέργειες σας, παρακαλούμε να επισπεύσετε, προκειμένου να προστατεύσετε τους υπαλλήλους και την υπηρεσία σας”.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι επιτελείς της Διεύθυνσης Δασών θα αποστείλουν σήμερα κλήσεις σε απολογία στους εκπροσώπους της εταιρείας ΙΟΝΙΟΣ ΑΕ ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσει η έκδοση σχετικού πρωτοκόλλου αποβολής και η υποβολή δικογραφίας στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου.
Το όλο ζήτημα θα απασχολήσει οσονούπω τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, τους Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης και την Επιθεώρηση Μεταλλίων.
Η Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου έχει ήδη διενεργήσει αυτοψία στην «βιασθείσα” -με τις ευλογίες της Νομαρχίας Δωδεκανήσου- περιοχή διαπιστώνοντας μεταξύ άλλων χρήση και προετοιμασία για χρήση εκρηκτικών υλών!
Οι εκτάσεις που κατελήφθησαν παρανόμως βρίσκονται στη θέση Γυψάδικα και σε απόσταση 140 μέτρων περίπου από τη θάλασσα και 2.500 μέτρων από το Δημοτικό Διαμέρισμα Λάρδου ενώ κατά την άποψη των αρμοδίων της Διεύθυνσης Δασών έχουν οικοπεδική αξία.
Η έκταση που κατελήφθη έχει συνολικό εμβαδόν 7.400 μέτρων ενώ σύμφωνα με τους επιτελείς της Διεύθυνσης Δασών η παρέμβαση έχει γίνει σε δύο τμήματα.
Στο πρώτο τμήμα έχουν απομακρυνθεί εν μέρει η βλάστηση και το επιφανειακό έδαφος και έγινε προετοιμασία για εξόρυξη αδρανών υλικών σε μια χορτολιβαδική και βραχώδη έκταση εμβαδού 4.838 τ.μ. Στο συγκεκριμένο τμήμα διαπιστώθηκε η ύπαρξη οπών για τοποθέτηση εκρηκτικών υλών.
Στο δεύτερο τμήμα εμβαδού 2.562 τ.μ. διαπιστώθηκε αρμοδίως εξόρυξη και παρουσία σωρών αδρανών υλικών ενώ ταυτόχρονα διαπιστώνεται ότι ήδη έχουν μεταφερθεί από το σημείο αυτό αδρανή υλικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία έκταση στον ορθοφωτοχάρτη του έτους 1998 δεν φέρει σημάδια επέμβασης και καλύπτεται με χορτολιβαδική βλάστηση.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Διεύθυνση Δασών έχει υπολογίσει το πρόστιμο που αναλογεί στην καταστροφή που έχει υποστεί η βλάστηση στην περιοχή σε 1.924 ευρώ ενώ τη δαπάνη για αναδάσωση και επανίδρυση της βλάστησης σε 4.074 ευρώ.
Με την ίδια έκθεση προτείνεται, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η άσκηση ποινικής δίωξης κατά των παραβατών και η έκδοση πρωτοκόλλου διοικητικής αποβολής.