Μέσω της τηλεϊατρικής δίνεται η δυνατότητα για την αναβάθμιση των παροχών υγείας σε τοπικό επίπεδο. Δεν μπορούμε όμως να θεωρούμε ότι η τηλεϊατρική δεν μπορεί να υποκαταστήσει, σε καμία περίπτωση, την φυσική παρουσία των γιατρών στα νησιά μας.»
Βασικό θέμα της συνεδρίασης της 25ης Μαρτίου της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας ήταν η τηλεϊατρική και η προσφορά της στον άνθρωπο και στις τοπικές κοινωνίες.
Ο Νεκτάριος Σαντορινιός, Πρόεδρος της επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής, τόνισε στην εισήγησή του ότι η τηλεϊατρική είναι ένας πάρα πολύ σημαντικός τομέας, ο οποίος τέμνει την ιατρική με την τεχνολογία, και την καινοτομία και τις εφαρμογές που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε προς όφελος του ανθρώπου και κυρίως, προς όφελος των νησιωτών και των κατοίκων των άγονων περιοχών. Τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν από την λειτουργία της τηλεϊατρικής, υπογράμμισε ακόμη, ο Πρόεδρος της Επιτροπής είναι πολύ σημαντικά όπως και η δυνατότητα που δίνεται, μέσω αυτής της διαδικασίας για την αναβάθμιση των παροχών υγείας σε τοπικό επίπεδο, χωρίς όμως να ξεχνάμε, πρόσθεσε, ότι η τηλεϊατρική δεν μπορεί να υποκαταστήσει, σε καμία περίπτωση, την φυσική παρουσία των γιατρών στα νησιά μας.
Στα νησιά ιδίως, επισήμανε ο βουλευτής Δωδεκανήσου, η τηλεϊατρική έχει μακριά ιστορία και εμείς που την γνωρίζουμε οφείλουμε να πούμε ότι πρωτοπόρος ήταν ο κ. Ζερβός ένας Καλύμνιος γιατρός και συνέχισε ο Σάββας Καραγιάννης στην παροχή υγείας στα νησιά με πρωτοποριακές ενέργειες. Έπειτα ήταν ο Τάσος Αλιφέρης, ο αείμνηστος Δήμαρχος Τήλου και ένας από τους πρωτοπόρους γιατρούς της τηλεϊατρικής. Και τέλος, αυτή τη στιγμή, η 2η ΥΠΕ που επιβλέπει τα Δωδεκάνησα και το υπόλοιπο Αιγαίο πρωτοπορεί και στην τηλεϊατρική.
Μια εκ των βασικών εισηγητών για το θέμα της τηλειατρικής ήταν η κα. Όλγα Ιορδανίδου, η Διοικήτρια της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου η οποία τόνισε ότι η 2η ΥΠΕ έχοντας στην ευθύνη της περίπου το 15,5% του συνολικού πληθυσμού της χώρας, συμπεριλαμβανομένων όλων σχεδόν των νησιών του Αιγαίου, εντούτοις βρίσκεται αντιμέτωπη η υπηρεσία με το πρόβλημα της άνισης κατανομής. Έτσι, όπως σημείωσε η κα. Ιορδανίδου, η παροχή υπηρεσιών υγείας γίνεται από 21 νοσοκομεία και 280 περίπου μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας- με περίπου το 80% των μονάδων υγείας ΠΕΔΥ να βρίσκεται στα νησιά- ενώ οι γιατροί που παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε αυτά αντιστοιχούν μόλις στο 40% των γιατρών που εργάζονται σε όλες τις δομές πρωτοβάθμιας της ΥΠΕ κα για κάθε ανεπτυγμένη κλίνη αντιστοιχεί λιγότερο από μια νοσηλεύτρια. Η Διοικήτρια της 2ης ΥΠΕ υπογράμμισε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά στην πρόσβασή τους στις δομές υγείας είναι οι καταγεγραμμένες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό που εξακολουθούν και υφίστανται- παρότι γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια να καλυφθούν- και η δυσχερής επικοινωνία των νησιών με την ενδοχώρα κατά τους χειμερινούς μήνες.
Για το δίκτυο τηλεϊατρικής, η κα. Ιορδανίδου ανέφερε ότι ο Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής περιλαμβάνει 30 σταθμούς τηλεϊατρικής γιατρού-ασθενή, οι οποίοι είναι τοποθετημένοι σε απομακρυσμένα σημεία από τα Κύθηρα ως το Καστελόριζο και από τη Λήμνο έως τις Οινούσσες σε κέντρα υγείας και σε πολυδύναμα περιφερειακά ιατρεία. Περιλαμβάνει 13 σταθμούς τηλεϊατρικής γιατρού-συμβούλου, οι οποίοι είναι τοποθετημένοι σε μεγάλα νοσοκομεία τόσο της περιφέρειας όσο και του χερσαίου τμήματος. Τα πέντε της περιφέρειας είναι η Ρόδος, η Σάμος, η Χίος, Μυτιλήνη και η Σύρος και αυτά του χερσαίου είναι το Ασκληπιείο, το Τζάνειο, το Θριάσιο, το Μεταξά, το Κρατικό της Νίκαιας, το Αττικόν και το ΨΝΑ. Τέλος, οι προσπάθειες που γίνονται αυτή τη στιγμή είναι να είναι ανοικτό και σε λειτουργία, 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, 365 μέρες το χρόνο και για έκτακτα περιστατικά. Ιδιαίτερο βάρος δίνεται από την 2η ΥΠΕ στην εκπαίδευση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού τόσο για την χρήση της τηλεϊατρικής, όσο και στην διοργάνωση ιατρικών σεμιναρίων μέσω των συστημάτων τηλεϊατρικής.
Στην επιτροπή τοποθετήθηκαν επίσης ο κ. Νικόλαος Παπαευσταθίου, Διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας, ο εποπτικός δηλαδή θεσμός των προγραμμάτων της τηλεϊατρικής. Ο κ. Παπαευσταθίου τόνισε ότι το δίκτυο της τηλεϊατρικής δίνει ένα τεράστιο όπλο στα χέρια των γιατρών, καθιστώντας ακόμα πιο έντονο το αίσθημα ασφάλειας στις νησιωτικές περιοχές και επανατοποθετώντας στο επίκεντρο τον άνθρωπο- ασθενή, εξυπηρετώντας έτσι το σκοπό πάνω στον οποίο είναι βασισμένο όλο το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Οι κάτοικοι των νησιωτικών περιοχών πλέον έχουν τις ίδιες δυνατότητες, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη χρήση της τεχνολογίας και όχι σε ό,τι αφορά το έμψυχο δυναμικό, σε σχέση με τους κατοίκους των μεγάλων αστικών κέντρων.
Ο Διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας υπογράμμισε επίσης ότι πρέπει να αποδώσουμε τα εύσημα σε όλο το ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό που υπηρετεί στα Κέντρα Υγείας, τα Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία και τα Αγροτικά Ιατρεία της νησιωτικής χώρας, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα, γιατί κάτω από πραγματικά αντίξοες συνθήκες μπορεί και κρατά επί δεκαετίες ψηλά τη σημαία του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Τέλος, τοποθετήθηκε ο κ. Ράντος, ιατρός υπηρεσίας υπαίθρου του ΠΕΔΥ-Π.Π.Ι. Μεγίστης. Η ομιλία του ήταν ιδιαίτερα σημαντική καθώς ο κ. Ράντος είναι αγροτικός γιατρός στο Καστελόριζο εδώ και 17 μήνες, ζώντας δια ζώσης τα προβλήματα της νησιωτικής υγείας και καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες για να ανταποκριθεί στο ρόλο του. Με συνείδηση της προσφοράς του επαγγέλματός του και με ανοιχτό μυαλό για τις νέες τεχνολογίες, ο κ. Ράντος εξήρε τον ρόλο της τηλεϊατρικής και των εκπαιδευτικών σεμιναρίων για ιατρούς που περιλαμβάνει.
Σημαντικό είναι να αναφερθεί επίσης ότι στην επιτροπή παρέστησαν και τοποθετήθηκαν σχετικά οι κ.κ. Κωνσταντίνος Κουλόπουλος, Διευθυντής ιατρικής υπηρεσίας- εκτελών χρέη Διοικητή- στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας και στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής- νοσοκομεία πρώτης γραμμής- που επίσης έχουν μεγάλη εμπειρία στη λειτουργία της τηλεϊατρικής. Ο κ. Γεώργιος Κουκουλάς, προϊστάμενος του τμήματος βελτίωσης και ελέγχου ποιότητας της 2ης Υ.ΠΕ. και ο κ. Δημήτριος Ρούσσος, προϊστάμενος του τμήματος πληροφορικής του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου. Καθώς και ο κ. Εμμανουήλ Φωτεινός, εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, του κ. Μπασκόζου, ο οποίος έχει δώσει πάρα πολλές μάχες, από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων του για την τηλεϊατρική.