«Αν δεν δώσουμε δείγματα γραφής ότι αυτά που λέμε τα πιστεύουμε και θα τα κάνουμε πράξη, το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση, δεν έχει χρόνο ζωής περισσότερο από ένα έτος» δηλώνει με τρόπο κατηγορηματικό ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκος Ζωίδης στη συνέντευξη του στη «δ», λίγο μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών της 4ης Οκτωβρίου, για να προσθέσει ότι ΠΑΣΟΚ έχει πλήρη συναίσθηση των απαιτήσεων του κόσμου αλλά και του ιστορικού χρέους του. «Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι δεν υπάρχει περίπτωση ο Γιώργος Παπανδρέου να βάλει νερό στο κρασί του» σημειώνει, αναφερόμενος στην επόμενη μέρα των εκλογών.
Ο κ. Ζωίδης πιστεύει ότι οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών, νομοτελειακά ακολούθησαν τη λογική των πραγμάτων. «Οι πρόωρες εκλογές που εξήγγειλε ο κ. Καραμανλής δεν είναι παρά απόρροια των κοινωνικών αδιεξόδων και της βαθιάς κρίσης που δημιούργησε η πενταετής διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας» αναφέρει και υπογραμμίζει ότι ίδια η απαίτηση του ελληνικού λαού για εκλογές, όπως καταγράφεται και στις δημοσκοπήσεις «είναι αυτή που δικαιώνει την επιμονή του ΠΑΣΟΚ να πιστεύει ότι οι εκλογές αποτελούν τη μόνη διέξοδο διαφυγής από τα αδιέξοδα».
Ξεκαθαρίζει με τρόπο απόλυτο και κατηγορηματικό ότι ουδεμία εμπλοκή έχει στη διαδικασία συγκρότησης του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ στα Δωδεκάνησα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ό,τι πέρασα εγώ στις προηγούμενες εκλογές, δεν εύχομαι, δεν θέλω και προφανώς δεν θα συμβάλω για να το περάσει κανένας άλλος σύντροφος».
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
• Κατ’ αρχήν κ. Ζωίδη, πως σχολιάζετε την απόφαση του κ. Καραμανλή να προσφύγει στις κάλπες στις 4 Οκτωβρίου, πολύ δε περισσότερο όταν το πολιτικό κλίμα για την κυβέρνηση είναι το χειρότερο της τελευταίας πενταετίας;
Πιστεύω ότι οι εξελίξεις νομοτελειακά ακολουθούν τη λογική των πραγμάτων. Οι πρόωρες εκλογές που εξήγγειλε ο κ. Καραμανλής δεν είναι παρά απόρροια των κοινωνικών αδιεξόδων και της βαθιάς κρίσης που δημιούργησε η πενταετής διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Όλα αυτά βεβαίως, το ΠΑΣΟΚ τα είχε επισημάνει εδώ και πολύ καιρό. Είναι φανερό ό τι ο κ. Καραμανλής σύρθηκε από την ίδια την λογική των πραγμάτων στις κάλπες.
Αυτό που επιχείρησε να εμφανίσει ως στάση πολιτικής υπευθυνότητας, δεν είναι παρά η ομολογία της κατάρρευσης της κυβέρνησής του, της αδυναμίας και της ανικανότητας διακυβέρνησης της χώρας. Με την απόφασή του ομολόγησε την αποτυχία του και δικαίωσε στο ακέραιο την απαίτηση του ΠΑΣΟΚ για εκλογές, προκειμένου να ξεκινήσει μια νέα πορεία για τη χώρα
Με την επιχειρηματολογία του στο διάγγελμα του, μας έπεισε για την αναγκαιότητα της προσφυγής στις κάλπες, δεν έπεισε όμως τον ελληνικό λαό για ποιο λόγο θα πρέπει να τον ξαναψηφίσει. Κατά συνέπεια, δεν έχουμε κανένα λόγο να μην είμαστε ικανοποιημένοι από τις εξελίξεις.
• Κι όμως ο κ. Καραμανλής και σύσσωμη η Νέα Δημοκρατία, κυβέρνηση και κόμμα, κατηγορούν το ΠΑΣΟΚ για ανευθυνότητα και «βουλιμία εξουσίας» που οδηγεί τη χώρα σε εκλογές, σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία.
Ας μην αυταπατώνται. Ας μην επιχειρούν να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη επιρρίπτοντας στο ΠΑΣΟΚ την ευθύνη των πρόωρων εκλογών. Ο κ. Καραμανλής στο διάγγελμά του παραδέχθηκε ότι τα πέντε χρόνια διακυβέρνησης της χώρας ήταν πέντε χαμένα χρόνια για την Ελλάδα. Δεν εξήγησε στον ελληνικό λαό, γιατί μετά από πέντε ολόκληρα χρόνια στην εξουσία, οι στόχοι που έθεσε είναι πανομοιότυποι των προεκλογικών εξαγγελιών του 2004. Συγκρίνετε τις προεκλογικές εξαγγελίες του 2004, του 2007 και όσα είπε στο διάγγελμά του. Θα διαπιστώσετε ότι δεν άλλαξε τίποτα. Σαν να μην πέρασε μια μέρα!
• Που αποδίδεται τη μεταστροφή του εκλογικού σώματος το τελευταίο διάστημα, όπως τουλάχιστον δείχνουν οι δημοσκοπήσεις; Όταν μέχρι χθες έλεγαν όχι στις πρόωρες εκλογές εν μέσω οικονομικής κρίσης, σήμερα επικροτούν την απόφαση του πρωθυπουργού.
Είναι σαφές κα Διακίδη ότι ο ελληνικός λαός κατάλαβε ότι, αυτό που το ΠΑΣΟΚ εδώ και πολύ καιρό λέει, είναι μια ιστορική αναγκαιότητα για τη χώρα μας. Δεν πάει άλλο η κατάσταση, έτσι όπως σήμερα έχει διαμορφωθεί, είτε με ευθύνη συγκεκριμένων προσώπων, είτε με την ευθύνη της συνολικής πολιτικής της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Η ίδια η απαίτηση του ελληνικού λαού για εκλογές, είναι αυτή που δικαιώνει την επιμονή του ΠΑΣΟΚ να πιστεύει ότι αποτελούν τη μόνη διέξοδο διαφυγής από τα αδιέξοδα. Από εκεί και πέρα, ο κόσμος έχει την ελπίδα ότι με την αλλαγή της κυβέρνησης, ενδεχομένως κάτι θα αλλάξει στη χώρα γενικά, στη ζωή του, στην καθημερινότητά του. Εναπόκειται πλέον στους πολιτικούς σχηματισμούς να πείσουν τους πολίτες ότι είναι ικανοί να αλλάξουν τα πράγματα και αμέσως μετά, αυτά που θα υποσχεθούν, να τα κάνουν πράξη. Αν δεν γίνει έτσι, το πολιτικό σύστημα κινδυνεύει στο σύνολό του. Και κινδυνεύει από «διαδικασίες» τέτοιες, που θα μας βγάλουν όλους έξω από τον τρόπο που έχουμε μάθει μέχρι σήμερα να πολιτευόμαστε.
• Έχετε συνειδητοποιήσει στο ΠΑΣΟΚ, πόσο απαιτητικός και πόσο αυστηρός θα είναι ο κόσμος απέναντί σας ως αυριανή κυβέρνηση; Όχι μόνο σε θέματα διαφάνειας και χρηστής διαχείρισης, αλλά και στην καθημερινή πολιτική πρακτική. Σας ξαναεμπιστεύεται, σας ξαναδίνει την εξουσία, αλλά με περισσότερη επιφυλακτικότητα και σκεπτικισμό, από κάθε άλλη φορά.
Στο ΠΑΣΟΚ κα Διακίδη έχουμε συναίσθηση των απαιτήσεων του κόσμου. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η επόμενη μέρα των εκλογών δεν θα είναι εύκολη. Έχουμε πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών αλλά και του ιστορικού χρέους που καλούμαστε να επιτελέσουμε. Για τη χώρα ολόκληρη αλλά και για το ίδιο το Κίνημα. Όταν λέμε ότι δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να πετύχουμε, δεν είναι απλά ένα προεκλογικό σύνθημα. Σας απαντώ λοιπόν ευθαρσώς ότι αν δεν δώσουμε δείγματα γραφής ότι αυτά που λέμε τα πιστεύουμε και θα τα κάνουμε πράξη, το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση, δεν έχει χρόνο ζωής περισσότερο από ένα έτος. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι δεν υπάρχει περίπτωση ο Γιώργος Παπανδρέου να βάλει νερό στο κρασί του. Εάν δε, δεν φροντίσουν μέσα στο πρώτο εξάμηνο, όποιοι θα είναι αυτοί που θα έχουν τη διακυβέρνηση της χώρας , να δώσουν το στίγμα τους, όσον αφορά τη διαφάνεια, την ανάπτυξη, τη διοικητική μεταρρύθμιση και όλα εν γένει για τα οποία έχει δεσμευθεί το ΠΑΣΟΚ και δια σχεδίων νόμου που έχει καταθέσει κατά καιρούς στη Βουλή – άρα δεν μπορεί να τα πάρει πίσω – είμαι σίγουρος ότι οι πολίτες θα είναι ιδιαίτερα αυστηροί μαζί μας.
• Ο Γιώργος Παπανδρέου, σε κάθε ομιλία του κάνει λόγο για την επαναφορά αρχών και αξιών στην πολιτική, όταν το ΠΑΣΟΚ γίνει κυβέρνηση. Ο κ. Καρχιμάκης, μίλησε προ ημερών για την ηθική στην πολιτική. Μήπως η ηθικολογία στην πολιτική είναι επικίνδυνη κ. Ζωίδη; Είδατε πόσο ακριβά πλήρωσε ο κ. Καραμανλής το «σεμνά και ταπεινά» που τόλμησε να κάνει σημαία. Μπορεί ένας αρχηγός κόμματος να δεσμευθεί για το ηθικό πλαίσιο λειτουργίας χιλιάδων στελεχών που θα χρησιμοποιήσει;
Αρκεί να έχει αυτός ο πρόεδρος την αποφασιστικότητα να επιβάλει την τάξη και να «καθαρίζει» τα στελέχη που δεν συνάδουν με αυτό το πλαίσιο που περιγράψατε. Όμως, αυτό πρέπει να γίνεται στην ώρα του και όχι προεκλογικά. Θα το ξαναπώ. Ο κ. Καραμανλής αποδείχθηκε στην πορεία
ότι ήταν ένας υπερεκτιμημένος ηγέτης. Και βέβαια προδόθηκε από τους συνεργάτες και τα στελέχη του. προδόθηκε. Και ο ίδιος όμως δεν επέδειξε την αποφασιστικότητα που όφειλε να επιδείξει, προκειμένου να κάνει πράξη αυτά που εξήγγελλε από τα μπαλκόνια κάθε μέρα. Ο ηγέτης θα πρέπει να δείχνει καθημερινά και με την προσωπική του ζωή να δείχνει ότι κάνει πράξη αυτά που πιστεύει. Δεν θέλω να κάνω αντιδιαστολές, όπως θα τονίσω ότι ο Γιώργος Παπανδρέου έχει δώσει τέτοιου είδους δείγματα γραφής.
• Ποιες πληροφορίες έχετε για το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στο νομό; Όχι μόνο τις τελευταίες ημέρες αλλά και όλο το προηγούμενο διάστημα, έχουν ακουστεί όλες οι πιθανές και απίθανες εκδοχές του.
Δηλώνω τιμίως και ευθαρσώς: Δεν έχω καμία εμπλοκή με τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου. Θεωρώ όλους όσους έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον κατά καιρούς, άξιους συναδέλφους. Από εκεί και πέρα, έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην επιτροπή καταρτισμού των ψηφοδελτίων, πιστεύω ότι στόχος για την Επιτροπή – και είναι λογικό – είναι η μεγιστοποίηση του εκλογικού αποτελέσματος, επομένως η συμμετοχή μου σε αυτή τη διαδικασία, αυτή τη στιγμή είναι ανύπαρκτη. Θα αξιολογήσω ασφαλώς το ψηφοδέλτιο όταν οριστικοποιηθεί και ανακοινωθεί και μόνο τότε, για να κάνω κι εγώ τις δικές μου κινήσεις. Καμία εμπλοκή και καμία παρέμβαση εκ μέρους μου μέχρι τότε.
• Η εντύπωση που είναι διάχυτη στην κοινή γνώμη είναι άλλη. Ότι ασκούνται πιέσεις από τους βουλευτές και άλλους υψηλόβαθμους παράγοντες τους ΠΑΣΟΚ, για το σχηματισμό ενός ψηφοδελτίου που θα εξυπηρετεί τις δικές τους προσωπικές πολιτικές επιδιώξεις, στο παρόν και στο μέλλον.
Θέλω να είμαι απόλυτα σαφής κα Διακίδη. Ό,τι πέρασα εγώ στις προηγούμενες εκλογές, δεν εύχομαι, δεν θέλω και προφανώς δεν θα συμβάλω για να το περάσει κανένας άλλος σύντροφος. Δεν θέλω επ’ ουδενί να συμβεί σε κανέναν εκείνο που συνέβη σε μένα, όταν Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή ήμουν εντός ψηφοδελτίου, Τρίτη, Πέμπτη, και Σάββατο ήμουν κομμένος. Τελεία και παύλα.
• Σε ποιο βαθμό η δήλωση Βουλγαράκη ότι δεν θα είναι υποψήφιος χτυπά την καμπάνα και για τον Αριστοτέλη Παυλίδη, ότι θα πρέπει να κάνει το ίδιο;
Δεν θα μπορούσε να πει κανένας κάτι διαφορετικό από αυτό που λέτε. Είναι προφανές ότι ύστερα από τις δηλώσεις που έχουν κάνει κατά καιρούς οι ίδιοι οι αποχωρήσαντες, ότι εξαναγκάζονται να παραιτηθούν. Και είναι προφανές ότι δεν θέλει ο κ. Καραμανλής να αναλάβει αυτός το βαρύ φορτίο και να αποπέμψει στενούς του συνεργάτες. Τους αναγκάζει λοιπόν να δηλώνουν ο ένας μετά τον άλλο, εθελούσια έξοδο από το πολιτικό προσκήνιο. Εκτιμώ πάντως ότι αν ο κ.Παυλίδης δεν αποκλεισθεί τελικώς από το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, δεν διακυβεύει ήττα.