Ο κ. Μιχάλης Κορδίνας, έχει διττή πολιτική διότητα: είναι Δήμαρχος Πεταλούδων και πρόεδρος της ΤΕΔΚ Δ/σου. Από αυτήν, απορρέουν μια σειρά από πολιτικές και διοικητικές ευθύνες στις οποίες πρέπει να ανταποκριθεί χωρίς να ξεχνάει και το συμφέρον του τόπου. Αυτοδιοικητικός, βρίσκεται για 3 συνεχόμενες τετραετίες στο τιμόνι του Δημαρχιακού Θώκου και δεν διστάζει να δηλώσει ότι θα διεκδικήσει και 4η τετραετία -αν και επιμένει ότι δεν είναι η κατάλληλη ώρα για πολιτικολογία. Η συνέντευξη, μας βρήκε πριν την εξαγγελία για εθνικές εκλογές, αν και ο ίδιος παραμένει σταθερός στην ιεράρχηση των στόχων που έχει θέσει τόσο για τους δημότες του, όσο και για τα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης στα Δωδεκάνησα.
Κύριε Κορδίνα να ξεκινήσουμε από το θέμα του ΔΗΦΟΔΩ και την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί έως τώρα. Πώς βλέπετε να εξελίσσεται το θέμα;
Ο ΔΗΦΟΔΩ έπαιξε και παίζει ένα σημαντικότατο ρόλο στην ανάπτυξη του τόπου. Είναι πόρος δυναμικός και αναπτυξιακός. Είναι, πιστεύω, αυτός ο τοπικός φόρος ο οποίος -κατά γενική ομολογία- μπορεί να εφαρμοστεί και πανελλαδικά με την έννοια του ότι είναι τοπικός, και όποιος πόρος προέρχεται από την τοπική κοινωνία δηλώνει την συμμετοχή των πολιτών στα όσα η Αυτοδιοίκηση κάνει, έχοντας και τον χαρακτήρα της ανταποδοτικότητας. Ο ΔΗΦΟΔΩ ήταν μια κοινωνική συμφωνία και αξίζουν συγχαρητήρια σε όσους την θέσπισαν. Οι δήμοι στα Δωδεκάνησα με αυτά τα χρήματα μπορούν να κάνουν πολλά περισσότερα σε σχέση με τους υπόλοιπους δήμους ανά την χώρα.
Όσον αφορά στα θέματα που προέκυψαν και τα έθιξε το ΕΒΕΔ, προφανώς έχουν να κάνουν με αφετηρία που ξεκινά απ’ αλλού. Αφενός για τη συμμετοχή των άλλων νησιών και για ποιο λόγο δεν εισπράττεται ως όφειλαν όλοι οι ΟΤΑ Δ/σου. Στην πορεία, βέβαια, άλλαξαν τα πράγματα και αργότερα άρχισαν να ζητούν την κατάργησή του. Δυστυχώς, η Αυτοδιοίκηση είναι παθούσα στο θέμα των πόρων από το κεντρικό κράτος αφού παίρνει συνεχώς αρμοδιότητες χωρίς τους αντίστοιχους πόρους. Το πρόβλημα εξελίσσεται διαχρονικά αφού δημιουργούνται συνεχώς ανάγκες και μέτωπα που έχει μπροστά της η Τ.Α. Ο ΔΗΦΟΔΩ συμπληρώνει όλες αυτές τις δράσεις που πρέπει να γίνουν, και τα έργα. Θεωρώ ότι πρέπει τα χρήματα του ΔΗΦΟΔΩ να έχουν ειδικό κωδικό στον προϋπολογισμό του κάθε Δήμου και να λέει προς ποια κατεύθυνση τα χρησιμοποιεί. Ευλόγως, το ΕΒΕΔ θέλει να μάθει τι γίνεται με αυτά και πώς διατίθενται. Ίσως έτσι θα γίνει πιο διαφανής και η διαχείρισή του. Προσωπικά, είμαι υπέρ της βελτίωσης της λειτουργίας του αν και αυτό που λέει το ΕΒΕΔ να μας το δίνει το κράτος, είναι ανέφικτο. Μην ξεχνάτε τι έγινε με το παρεπιδημούντων.
Αυτή είναι η επόμενη ερώτηση κύριε Δήμαρχε. Τελικά, το παρεπιδημούντων ήταν μια ήττα για την Τ.Α; Γιατί είδαμε ότι παρά τις αντιδράσεις, η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ δεν έπραξε τα δέοντα.
Κοιτάξτε, εμείς δεν θέλουμε να καταθέσουμε τα όπλα. Η ΚΕΔΚΕ δεν ενδιαφέρεται τόσο πολύ, γιατί προφανώς άλλοι δήμοι στην χώρα, δεν έχουν τόσο μεγάλο το πρόβλημα όσο εμείς. Εάν μιλάμε για 20 εκ. ευρώ που χάνει η Τ.Α. τοπικά, καταλαβαίνετε ότι πρόκειται για χρήματα που έμπαιναν στην αγορά της Δ/σου με τον ένα ή άλλον τρόπο για τοπικές δράσεις και έργα. Τώρα, αυτά τα χρήματα αλλάζουν χέρια και φεύγουν από τον τόπο. Φυσικά, δεν υπάρχει καμία αναπλήρωση. Ακόμη και για τον τρόπο αναπλήρωσης που είχε πει ο πρωθυπουργός -τα τέλη κυκλοφορίας- δεν υπάρχει ουσιαστικό αντίκρισμα. Μάλιστα, τα έσοδα αυτά θα κάλυπταν το 60% των απωλειών ενώ τα τέλη παρεπιδημούντων θα ήταν προσθετικά ως προς αυτές τις απώλειες. Συν ότι με την αλλαγή αυτή θα μειωθούν και άλλοι πόροι προς τους δήμους. Ο Δήμος Πεταλούδων π.χ. έχει απώλεια εσόδων από το παρεπιδημούντων 200.000 ευρώ περίπου, κι αυτό αποδεικνύει πόσο δύσκολο είναι να λειτουργήσει. Είμαστε ένας δήμος Καποδιστριακός με 6 δημοτικά διαμερίσματα που θέλουν πολλά έργα και δράσεις.
Να πάμε στη συζήτηση περί Καποδίστρια-2 που τελικά έμεινε στο συρτάρι μέχρι… νεωτέρας. Εσείς που ηγείστε Καποδιστριακού Δήμου, τάσσεστε υπέρ της ενοποίησης των ΟΤΑ σε όλο το νησί της Ρόδου;
Ασφαλώς και είμαι υπέρ. Μπήκαμε στη συζήτηση αυτή και καλώς το θέμα άνοιξε για τον 2ο Καποδίστρια. Ο μεγάλος ασθενής παραμένει η δημόσια διοίκηση και αυτή συνεπάγεται άμεσα την Αυτοδιοίκηση. Βλέποντας τις ταχύτητες ανάπτυξης των ΟΤΑ στην περιοχή και τα προβλήματά τους, σίγουρα είναι απαραίτητη η ενοποίηση. Μην ξεχνάτε ότι έχουμε να διαχειριστούμε κοινές δράσεις τις οποίες όταν αντιμετωπίζουμε συναντούμε ΅επικαλύψεις’. Μπορούμε δηλαδή να χωροθετήσουμε χωρίς να λάβουμε υπόψη τον γειτονικό δήμο; Τα σκουπίδια, το νερό, η περιβαλλοντική διαχείριση κ.λπ. Αν έχει νερό ο ένας δήμος δεν μπορεί να μην έχει ο διπλανός. ¶ρα μιλάμε, πλέον, για αναγκαιότητα.
Ωστόσο, μπορέσατε μέσα από τις Διαδημοτικές Συνεργασίες να προχωρήσετε δράσεις, αλλά τι έγινε στην… πορεία;
Ήταν θετικό αλλά δεν είχαμε θεσμικό πλαίσιο για να προχωρήσουμε. ¶ρα ο 2ος Καποδίστριας, είναι ΅μονόδρομος’. Εάν έχουμε έναν δήμο σε όλο το νησί θα υπάρχει και η δυνατότητα παρέμβασης στα κέντρα λήψης αποφάσεων σε ό,τι αφορά αναπτυξιακές δράσεις. Για μένα, ένας δήμος σε όλο το νησί είναι ό,τι καλύτερο με το σκεπτικό ότι θα μετατραπεί σε ΅κυβερνείο’ που θα έχει ΅δορυφόρους’ νησιά. Όσον αφορά το σχήμα και τις λεπτομέρειες μπορούν να τα λύσουν οι τεχνοκράτες και οι νομικοί με βάση τους νόμους, το θεσμικό πλαίσιο κ.λπ. ¶ρα λοιπόν, τόσο η ΚΕΔΚΕ όσο και η ΤΕΔΚ έχουν εξαντλήσει το διάλογο πάνω στο θέμα, έχουν γίνει μελέτες κι εμείς έχουμε φτάσει ήδη ένα βήμα μπροστά. Εκείνος που έκανε πίσω, ήταν το ΥΠΕΣ επειδή είπε ότι η οικονομική συγκυρία δεν ήταν η κατάλληλη.
Στα του οίκου σας, θέλω να μας μιλήσετε για τα προβλήματα του Δήμου σας. Υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες όπως το αεροδρόμιο, ο ΑΗΣ Σορωνής κ.λπ. Πόσο επιβαρύνουν αυτά την ανάπτυξη της περιοχής;
Ο κόσμος ξέρει πια ότι ο Δήμος Πεταλούδων φιλοξενεί την Κοιλάδα των Πεταλούδων που είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να δείξουμε ως τόπος -και μάλιστα προσπαθούμε να την εντάξουμε στα μνημεία της ΟΥΝΕΣΚΟ- και από την άλλη μεριά έχει μεγάλες αντιθέσεις: το αεροδρόμιο και την ΔΕΗ. Δηλαδή, τις πιο οχλούσες δραστηριότητες πάνω στο νησί. Εάν κάποιο μέρος του δήμου έμελλε να αναπτυχθεί έστω και τουριστικά -όπως ο Θεολόγος- δεν μπορεί. Όλο το παραλιακό μέτωπο είναι ουσιαστικά ΅δεσμευμένο’ και ΅επιβαρυμένο’. Αυτό το οποίο πουλάει ο τουρισμός της Ρόδου με ήλιο και θάλασσα εμείς δεν μπορούμε να το πουλήσουμε. Από τα 12 χλμ. θάλασσα που έχουμε, μας απομένουν μόνον τα 2-3 χλμ. Γι’ αυτό η στόχευσή μας είναι πώς θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε την κατάσταση. Η μια διάσταση είναι να ξεκαθαρίσουμε τις σχέσεις μας, όπως με το αεροδρόμιο που φαίνεται ότι προχωράει. Διότι από το 2010 ελπίζουμε να πληρώνει τα σκουπίδια του, τα οποία επιβαρύνεται ο Δήμος μας. Μετά, κάποιοι λένε ότι δεν είμαστε συνεπείς σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή μας στον ΧΥΤΑ. Εμείς όμως πληρώνουμε τα σκουπίδια του αεροδρομίου. Αυτά όμως, λειτουργούν ανταποδοτικά: ό,τι εισπράττεις – πληρώνεις. Γι’ αυτό φαίνεται ότι ο Δήμος Πεταλούδων είναι κακοπληρωτής. Όσον αφορά την ΔΕΗ, είναι η ώρα να ακολουθήσει τους νόμους σε θέματα περιβαλλοντικά και πολεοδομικά.
Τι περιλαμβάνουν τα σχέδιά σας για την αξιοποίηση της παραλίας που σας απομένει;
Η μία διέξοδος είναι να κάνουμε μία μαρίνα στην Κρεμαστή με μια παράλληλη ανάπλαση όλης παραλίας -διότι υπάρχουν 250 στρέμματα δημοσίου που απαιτούν αναβάθμιση. Γι’ αυτό έχει γίνει ήδη μελέτη και κατατίθεται ο φάκελος στην Εταιρεία Δημοσίων Κτημάτων προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία της παραχώρησης ώστε να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε τις διαδικασίες. Για τη ΔΕΗ εξετάζουμε το ενδεχόμενο, με το καυσαέριο που παράγεται να λειτουργήσει ένα εργοστάσιο αφαλάτωσης (με την ενέργεια αυτή). Ακόμη:
– Έχουμε ολοκληρώσει το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Πεταλούδων, με τις όποιες τροποποιήσεις
– Σχεδιάζουμε την δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου και Τεχνολογικού Πάρκου (τα οποία προβλέπει το ΓΠΣ)
– Η χωροθέτηση της μαρίνας
Πάντως κ. Κορδίνα είναι εμφανής μια τάση μετακίνησης πληθυσμού προς τα Δ.Δ. του Δήμου σας.
Πράγματι, τα τελευταία χρόνια είναι έντονο αυτό το φαινόμενο. Όμως για να λειτουργήσει ένας οικισμός θέλει και τις αντίστοιχες υποδομές όπως νερό, ηλεκτροδότηση, αποχέτευση, οδοποιία. Η αύξηση του πληθυσμού έγινε ορατή στα Δ.Δ. όπως η Παστίδα, η οποία όταν το 1999 αναλάβαμε αριθμούσε 1.200 κατοίκους και φέτος έχει 5.500 κατοίκους. Η εξέλιξη αυτή φαίνεται και στην Κρεμαστή. Ο Δήμος μας έχει πάνω από 15.000 κατοίκους που έχει και πολλές βασικές ανάγκες και δομές.
Πριν μερικούς μήνες, οι υπάλληλοι του Δήμου σας διαμαρτυρήθηκαν επειδή ήταν απλήρωτοι πολύ καιρό. Τι γίνεται με το θέμα;
Δυστυχώς, αυτό που βγαίνει προς τα έξω είναι τα προβλήματά μας και όχι το έργο που παράγουμε. Πράγματι, υπάρχουν καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών αλλά η καθυστέρηση των 5 και 10 ημερών, δεν μπορούν να χαρακτηρίζουν μια ολόκληρη δημοτική αρχή. ¶λλωστε υπάρχει και το ζήτημα της εξεύρεσης πόρων -αν κι εμείς βρισκόμαστε πολύ ψηλά στους δείκτες απορροφητικότητας κονδυλίων από ευρωπαϊκά και κρατικά προγράμματα.
Η επόμενη ερώτηση είναι για τις Δημοτικές Εκλογές. Αν και θα γίνουν του χρόνου τον Οκτώβριο, εσείς τι έχετε αποφασίσει να κάνετε;
Καλά να είμαστε!!! Κλείνουμε 3η τετραετία στο Δήμο Πεταλούδων και θα διεκδικήσουμε -καλώς εχόντων των πραγμάτων- και μία 4η. Θεωρώ άκαιρο όμως, αυτή την περίοδο που υπάρχουν τόσα προβλήματα της καθημερινότητας, ο εν ενεργεία Δήμαρχος να πολιτικολογεί. Εμείς έχουμε πολλά μπροστά μας, λαμβάνουμε τα μηνύματα, αλλά οι εκλογές έρχονται σε 2η μοίρα.
Να περάσουμε στην Έκθεση της Κρεμαστής· από την τελευταία διοργάνωση, λυπούμαι που το λέω, αλλά φάνηκε ξεκάθαρα ότι έχει υποβαθμιστεί πλέον. Τι σκέφτεστε να κάνετε;
Η Έκθεση αυτή κατέληξε να μην είναι Έκθεση Χειροτεχνίας. Δεν είμαστε ούτε στην δεκαετία του ΅60 ούτε του ’70. Η Χειροτεχνία έχει ατονήσει πια. Την έχει απορροφήσει η βιοτεχνία, η τεχνολογία κ.λπ. Οι περισσότεροι από τους χειροτέχνες έχουν σταματήσει την δραστηριότητά τους. Το να μιλάμε για Πανελλήνια Έκθεση Χειροτεχνίας, κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας αφού έχει υποβαθμιστεί και είναι περισσότερο εμπορική. Η πρότασή μας είναι ότι από το επόμενο έτος, η Έκθεση θα είναι ΅θεματική’. Θα διαλέγουμε ένα θέμα ως Δημοτικό Συμβούλιο, θα συμπεριλαμβάνεται μόνον η Χειροτεχνία στον ανθόκηπο και το υπόλοιπο κομμάτι θα έχει άλλο θέμα.
Υπάρχει ακόμη ένα ανοικτό θέμα για σας και ίσως για όλο το νησί που είναι η αξιοποίηση του Καλαμώνα. Τι γίνεται με αυτό;
Θα σας έλεγα ότι ο Καλαμώνας πρέπει να αξιοποιηθεί και να χρησιμοποιηθεί συνολικά για το νησί. Θα μπορούσε να γίνει ένας μεγάλος εκθεσιακός χώρος (σύγχρονο εκθεσιακό κέντρο) ή κάτι άλλο. Δυστυχώς, έχουμε πάρει πολλές υποσχέσεις μέχρι σήμερα, αλλά αποτέλεσμα ουδέν μέχρι σήμερα. Θεωρώ ότι είναι μια μεγάλη εφεδρία τόσο για τον Δήμος μας όσο και για την Ρόδο ολόκληρη αφού υπάρχουν εκεί 600 στρέμματα, ένας ΅γίγαντας που κοιμάται’ εκεί! Και δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο οι διοικούντες δεν λένε να προχωρήσουν στην αξιοποίησή του.