Η Νομαρχία χάνει 8 ακίνητα του Δημοσίου που είχε καταλάβει παρανόμως

Aκρως αποκαλυπτική των μεθοδεύσεων που μετήλθε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δωδεκανήσου προκειμένου να εξασφαλίσει την κυριότητα 8 ακινήτων μεγάλης οικοπεδικής αξίας ιδιοκτησίας του δημοσίου αλλά και μόλις πρόσφατα με την κατάληψη του ακινήτου που στέγαζε την Μεραρχία της 95 ΑΔΤΕ στο κέντρο της πόλης της Ρόδου είναι η υπ’ αρίθμ. 248/2009 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου που μετά τη δημοσίευσή της θεωρήθηκε και διανεμήθηκε στους διαδίκους.
Παρά το γεγονός ότι η υπόθεση έχει ήδη κριθεί δικαστικώς, χωρίς να υπάρχουν περιθώρια για αναθεώρηση της από άλλο βαθμό, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δωδεκανήσου εκτίθεται ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι ήδη ετοιμάζει την μετεγκατάσταση της στο καταληφθέν ακίνητο έχοντας μάλιστα δαπανήσει πόσό άνω των 150.000 ευρώ από ιδίους πόρους για την ανακαίνιση του εσωτερικού του.
Οπως έχει ήδη αποκαλύψει η “δ” πέραν του ακινήτου που στέγαζε τις εγκαταστάσεις της Μεραρχίας της 95 ΑΔΤΕ στο κέντρο της πόλης η νομαρχιακή αρχή με την ίδια απόφαση “χάνει” την ιδιοκτησία της σε ακόμη 7 ακίνητα συμπεριλαμβανομένου και του τεραστίας αξίας ακινήτου του Φυτωρίου!!
Στην απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου, που φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας η “δ” αναφέρονται συγκεκριμένα τα εξής:
1) Το ακίνητο με κτηματολογικά στοιχεία Τόμος Οικοδομών Ρόδου 30, ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου (Υπουργείο Οικονομικών) εκ διαδοχής από το Ιταλικό Δημόσιο. Πρόκειται για ένα τριώροφο κτιριακό συγκρότημα με υπόγειο, κείμενο στην Πλατεία Δημαρχείου στο κεντρικότερο σημείο της Πόλεως Ρόδου, επιφάνειας κάθε ορόφου και υπογείου 1.600τ.μ. περίπου. Ανέκαθεν στέγαζε το ακίνητο αυτό τόσο Διοικητικές όσο και Στρατιωτικές Υπηρεσίες. Κατά τον χρόνο έναρξης λειτουργίας της ΝΑΔ (5-5-1995) στο ακίνητο αυτό στεγάζονταν περισσότερες μη καταργούμενες Υπηρεσίες σε αριθμό, αλλά και υπαλληλικό προσωπικό, από τις καταργούμενες τέτοιες. (Ν. 2218/94). Στεγάζονταν, δηλαδή και συνεχίζεται ακόμη και σήμερα η στέγαση των Στρατιωτικών Υπηρεσιών, της Αστυνομικής Διεύθυνσης Δωδεκανήσου, της Δ/νσης Δασών Δωδεκανήσου (μη καταργούμενες), όπως, επίσης, και της Δ/νσης Γεωργίας Δωδεκανήσου, της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, της Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Δ/νσης Εμπορίου (καταργούμενες). Ηδη το ακίνητο αυτό μεταγράφηκε υπέρ της ΝΑΔ.
2) Το ακίνητο με κτηματολογικά στοιχεία Τόμος Οικοδομών Ρόδου 30, ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου (Υπουργείο Οικονομικών) δυνάμει της από έτους 1949 συνθήκης Οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας. Βρίσκεται μέσα στην πόλη της Ρόδου και επί της οδού Καποδιστρίου αριθμός 98. Πρόκειται για ένα διώροφο κτιριακό συγκρότημα με αυλή συνολικής επιφάνειας 4.000τ.μ. περίπου (καλυμμένης 1.300τ.μ. και ακαλύπτου 2.770τ.μ.). Από του έτους 1954 και μέχρι σήμερα ο δεύτερος όροφος του ακινήτου χρησιμοποιείτο, αλλά και χρησιμοποιείται από ιδιώτες για χρήση κατοικίας. Σήμερα με μισθωτήρια της ΚΕΔ εμφανίζονται ως ενοικιαστές οι ιδιώτες Βαλασία Παπαδέα (από του έτους 1964 και μετά) και ο Νικόλαος Βρατσάλης (από του έτους 1972 και μετά). Από του ιδίου έτους δηλαδή από το έτος 1949 και μέχρι σήμερα το ισόγειο του ακινήτου χρησιμοποιείται ως χώρος στέγασης από την Υπηρεσία Εγγείων Βελτιώσεων (παλαιά Υπηρεσία Μηχανικής Καλλιέργειας) με χρήση της αυλής και των αποθηκευτικών χώρων. Η στέγαση αυτή έγινε μετά την παραχώρηση της χρήσης του προαναφερόμενου τμήματος εκ του ακινήτου αυτού, από τον τότε ιδιοκτήτη του ακινήτου Οργανισμό Διαχείρισης Ακινήτου Περιουσίας στα Δωδεκάνησα (ΟΔΑΠΔ), δικαιοπάροχο του Υπουργείου Οικονομικών. Από του έτους 1992 που με τις διατάξεις του Νόμου 2026/92 (ΦΕΚ 43Α/92) καταργήθηκαν τα τεχνικά τμήματα της ΥΕΒ η Υπηρεσία αυτή έκτοτε και μέχρι σήμερα κάνει αποκλειστική μόνο χρήση (στέγαση) τεσσάρων δωματίων συνολικής επιφάνειας 90τ.μ., ενώ το υπόλοιπο τμήμα του ακινήτου παραμένει αχρησιμοποίητο. Η ΥΕΒ είναι Υπηρεσία καταργούμενη κατά τα γνωστά. Κατά τον κρίσιμο χρόνο έναρξης λειτουργίας της ΝΑΔ (5-5-1995) η ΥΕΒ, όπως προαναφέρθηκε, στεγαζόταν σε μία επιφάνεια 90τ.μ. και σύμφωνα με το με αριθμό πρωτοκόλλου 122190/10-7-1995 έγγραφο του Υπουργείου Γεωργίας, εάν υπήρχε η τεχνική δυνατότητα (σύνταξη οριζοντίου ιδιοκτησίας κ.λπ.) θα έπρεπε να μεταγραφεί μόνο το χρησιμοποιούμενο ως στέγαση τμήμα εκ του ακινήτου αυτού και να μην μεταγραφεί ολόκληρο το ακίνητο, όπως ήδη έχει γίνει.
3) Το ακίνητο με κτηματολογικά στοιχεία Τόμος Οικοδομών Ρόδου 21, ιδιοκτησίας Ελληνικού Δημοσίου (Υπουργείου Οικονομικών) εκ διαδοχής από το Ιταλικό Δημόσιο. Βρίσκεται μέσα στην πόλη της Ρόδου επί της οδού Αυστραλίας 60 και αποτελείται από παλαιό κτιριακό συγκρότημα με αυλή συνολικής επιφάνειας καλυμμένης και ακαλύπτου 7.800τ.μ. περίπου. Το έτος 1954 με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΔΑΠΔ, σε ανεξάρτητο διώροφο κτίσμα αποτελούμενο από τέσσερα δωμάτια και ακάλυπτο χώρο 100τ.μ., στεγάστηκε η Υπηρεσία Κτηνοτροφικού Ελέγχου Ρόδου (αρμοδιότητας Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας) και ο χώρος αυτός χρησιμοποιείτο ως λοιμοκαθαρτήριο, ήτοι ως χώρος ευθανασίας αδέσποτων ζώων. Το έτος 1972 το Λοιμοκαθαρτήριο έπαψε να λειτουργεί και ο χώρος εγκαταλείφθηκε από την προαναφερόμενη Υπηρεσία. Σε ολόκληρο το υπόλοιπο τμήμα του ακινήτου από του ίδιου έτους (1954) και μέχρι του έτους 1976 στεγάζονταν (μίσθωση) τα Γραφεία και οι Αποθήκες της Οινοποιητικής Επιχείρησης “ΦΩΚΙΑΛΗ Α.Ε.”. Κατά το έτος 1985, διατέθηκαν δύο δωμάτια (εκ των τεσσάρων του πρώην λοιμοκαθαρτηρίου) για στέγαση γραφείων του Σταθμού Υγειονομικού και Κτηνιατρικού Ελέγχου (αρμοδιότητας Υπουργείου Γεωργίας). Υπηρεσία που σημειώνουμε εδώ ήταν διανομαρχιακού επιπέδου (δηλαδή δεν υπαγόταν στην Νομαρχία). Ακόμη και σήμερα υφίσταται αυτή η στέγαση, αλλά από πενταετίας και πλέον η Υπηρεσία αυτή δεν στελεχώνεται με υπαλληλικό προσωπικό. Την τελευταία δεκαετία, τμήματα του ακινήτου αυτού, από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) εκμισθώνονται σε ιδιώτες, δηλαδή ένα τμήμα έχει εκμισθωθεί στην Οινοποιητική Επιχείρηση “ΕΡΟΠ ΕΜΕΡΥ Α.Ε.”, χρησιμοποιούμενο ως αποθηκευτικός χώρος αυτής, καθώς, επίσης, και χώρος γραφείων της, ενώ ένα άλλο τμήμα έχει εκμισθωθεί στην ΕΠΕ “ΣΙΜΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ” και χρησιμοποιείται σήμερα ως έκθεση αυτοκινήτων, γραφεία κ.λπ. της εν λόγω επιχείρησης. Στο ακίνητο αυτό, ποτέ δεν στεγάσθηκε Υπηρεσία αρμοδιότητας νομαρχίας και, σύμφωνα με τις διατάξεις Ν. 2218/94, καταργούμενη. Παρ’ όλα αυτά το προαναφερόμενο ακίνητο μεταγράφηκε υπέρ της ΝΑΔ.
4) Το ακίνητο με κτηματολογικά στοιχεία Τόμος γαιών Ρόδου 40, ιδιοκτησίας από του έτους 1987 του Κτηνιατρικού Εργαστηρίου Ρόδου Υπουργείου Γεωργίας. Βρίσκεται εκτός πόλεως Ρόδου και επί της Επαρχιακής Οδού Ρόδου-Νερά Καλλιθέας-Φαληράκι και έχει έκταση 8.734τ.μ. Επί του ακινήτου αυτού έχουν κατασκευασθεί κτιριακές εγκαταστάσεις, όπου και στεγάζεται το Κτηνιατρικό Εργαστήριο. Η Υπηρεσία αυτή ήταν διανομαρχιακού επιπέδου, υπαγόμενη ανέκαθεν στον Υπουργό Γεωργίας και έτσι παραμένει μέχρι και σήμερα, δηλαδή αυτή η Υπηρεσία δεν είχε καμία σχέση με την Νομαρχία και ούτε έχει σήμερα και με την ΝΑΔ αλλά παρ’ όλα αυτά το εν λόγο ακίνητο μεταγράφηκε υπέρ της ΝΑΔ.
5) Το ακίνητο με κτηματολογικά στοιχεία Τόμος γαιών Ρόδου 7, ιδιοκτησίας Ελληνικού Δημοσίου (Υπουργείο Οικονομικών) εκ διαδοχής από το Ιταλικό Δημόσιο. Βρίσκεται εκτός πόλεως Ρόδου και είναι τμήμα ευρύτερης έκτασης γνωστής ως “ΦΥΤΩΡΙΟ ΚΟΣΚΙΝΟΥ-ΚΕΓΕ”. Εχει έκταση 135.948τ.μ. και από του έτους 1948 και μέχρι σήμερα το ακίνητο αυτό είναι διοίκησης και διαχείρισης Υπουργείου Γεωργίας δια της Υπηρεσίας που φέρει σήμερα την επωνυμία “ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΚΟ ΦΥΤΩΡΙΟ ΡΟΔΟΥ”. Αρχικά αυτή η Υπηρεσία ιδρύθηκε στην Ρόδο με το από 6-11-1948 ΒΔ και με την ονομασία “ΦΥΤΩΡΙΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΑΜΠΕΛΩΝ”. Η Υπηρεσία αυτή μεταξύ άλλων εξαιρείται της αρμοδιότητας της ΝΑΔ. Προηγούμενα ήταν Υπηρεσία Νομαρχιακού επιπέδου, αλλά τα γραφεία αυτής στεγάζονταν σε μία έκταση 100τ.μ. μόνο και τα οποία ήσαν κατασκευασμένα μέσα σε άλλο δημόσιο ακίνητο (ιδιοκτησίας Υπουργείου Οικονομικών), που είναι και αυτό τμήμα της ευρύτερης έκτασης που έκανε χρήση το Αμπελουργικό Φυτώριο. Τονίζεται ιδιαίτερα εδώ ότι στο δημόσιο ακίνητο που φέρει κτηματομερίδα 991 γαιών Ρόδου καμία απολύτως κτιριακή εγκατάσταση υπάρχει. Ως εκ τούτου δεν είναι δυνατό να θεωρηθεί η χρήση για πειραματική κ.λπ. καλλιέργεια της έκτασης των 135 στρεμμάτων κατά την κοινή λογική, ως στέγαση Δημόσιας Υπηρεσίας. Παρ’ όλα αυτά το εν λόγω ακίνητο μεταγράφηκε υπέρ της ΝΑΔ (σχετική 4513/95 πράξη Κτηματολογίου Ρόδου), 6) Το ακίνητο με κτηματολογικά στοιχεία Τόμος γαιών Ρόδου 3, ιδιοκτησίας ελληνικού Δημοσίου (Υπουργείο Οικονομικών) εκ διαδοχής από το Ιταλικό Δημόσιο. Το ακίνητο αυτό αποτελεί τμήμα επίσης της ευρύτερης έκτασης του Φυτωρίου Κοσκινού, έχει επιφάνεια 11.950τ.μ., μεταγράφηκε υπέρ της ΝΑΔ και ισχύουν και γι’ αυτό το ακίνητο όλα τα αναφερόμενα αμέσως παραπάνω, ήτοι για το ακίνητο με μερίδα 991 γαιών Ρόδου, 7) Το ακίνητο με κτηματολογικά στοιχεία Τόμος γαιών Ρόδου 7, ιδιοκτησίας του ελληνικού δημοσίου (Υπουργείο Οικονομικών) εκ διαδοχής από το Ιταλικό Δημόσιο. Εχει επιφάνεια 5.600τ.μ., μεταγράφηκε υπέρ της ΝΑΔ και ισχύουν και γι’ αυτό το ακίνητο τα ίδια ακριβώς που αναφέρθηκαν στις περιπτώσεις με αριθμό 5 και 6 και 8) Το ακίνητο με κτηματολογικά στοιχεία Τόμος Οικοδομών Ρόδου 21, ιδιοκτησίας Ελληνικού Δημοσίου (Υπουργείο Οικονομικών) εκ διαδοχής από το Ιταλικό Δημόσιο. Πρόκειται για ένα διώροφο κτίριο με υπόγειο και αυλή συνολικής επιφάνειας 768τ.μ. (καλυμμένη επιφάνεια συνολικά 303τ.μ. και ακάλυπτη 670τ.μ.) κείμενο επί της Ακτής Κανάρη. Από του έτους 1947 και μέχρι του έτους 1971 στο ακίνητο αυτό στεγάζονταν δημόσιες υπηρεσίες. Από του έτους 1971 και μέχρι το έτος 1985 στεγάζονταν σε αυτό το ακίνητο η Αστυνομική Διεύθυνση του Κέντρου Αλλοδαπών Δωδεκανήσου και από τότε μέχρι και σήμερα στεγάζεται σε αυτό Στρατιωτική Υπηρεσία (ΚΥΠ παλαιότερα, σήμερα ΕΥΠ). Αν και στο ακίνητο αυτό ποτέ δεν στεγάσθηκε Υπηρεσία καταργούμενη κατά τα γνωστά, εντούτοις αυτό μεταγράφηκε στο όνομα της ΝΑΔ.