Διαδικασίες – παρωδία

Δεκαεπτά άτομα – εκτός των εν ενεργεία βουλευτών προτάθηκαν και αυτοπροτάθηκαν μέσω διαδικτύου και στη Νομαρχιακή Επιτροπή Νότιας Δωδεκανήσου, στο πλαίσιο της διαδικασίας υποβολής υποψηφιοτήτων του ΠΑΣΟΚ. Ο αριθμός αυτός είναι πολύ περιορισμένος σε σύγκριση με προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, όπου τα κομματικά όργανα είχαν να επιλέξουν μέσα από μερικές δεκάδες ονομάτων εν δυνάμει υποψηφίων.
Ορισμένα δε από τα πρόσωπα που προτάθηκαν από τρίτους, είναι γνωστό εκ των προτέρων ότι δεν ενδιαφέρονται να είναι υποψήφιοι παρά ταύτα οι προτάσεις που κατατέθηκαν είχαν περισσότερο τιμητικό χαρακτήρα, ένα χαρακτήρα αναγνώρισης της προσφοράς τους στο κόμμα, όπως πχ ο Γιώργος Γιαννόπουλος και ο Τάσος Αλιφέρης.
Το περιορισμένο ενδιαφέρον των στελεχών του ΠΑΣΟΚ να διεκδικήσουν μια θέση στο ψηφοδέλτιο του κόμματός τους, έχει ερμηνεία.
Ο πρώτος λόγος είναι το πολύ περιορισμένο χρονικό διάστημα που είχαν στην διάθεσή τους οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Μόλις δύο 24ωρα. Η παλιά γνωστή διαδικασία με τη σύγκληση των Τοπικών Οργανώσεων, φέτος εκ των πραγμάτων δεν μπορούσε να ακολουθηθεί, λόγω της αιφνίδιας προκήρυξης των εκλογών. Ωστόσο, θα περίμενε κανείς το ΠΑΣΟΚ να έχει δρομολογήσει αυτή τη διαδικασία έγκαιρα, αφού πίεζε ασφυκτικά την κυβέρνηση για πρόωρες εκλογές.
Ο δεύτερος λόγος ήταν η συμμετοχή του καθηγητή και πρώην υπουργού Υγείας Δημήτρη Κρεμαστινού στο ψηφοδέλτιο της Δωδεκανήσου, αντί του ψηφοδελτίου της Επικρατείας. Αν τελικώς οι πληροφορίες επαληθευτούν, τότε πολύ λίγα περιθώρια εκλογής απομένουν για τους τέσσερις εκ των επτά υποψηφίων βουλευτών. Ο καθένας το ξανασκέφτεται αν θα πρέπει να εκτεθεί υπό αυτές τις συνθήκες.
Ο τρίτος και βασικότερος λόγος είναι ότι οι διαδικασίες που ανακοίνωσε δι’ εγκυκλίου του ΠΑΣΟΚ το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης, είχαν αυτοακυρωθεί πριν καλά καλά ξεκινήσουν. Ενώ καλούντο οι ενδιαφερόμενοι να αυτοπροταθούν ή να προταθούν, οργίαζαν οι φήμες που ήθελαν το ψηφοδέλτιο να έχει κλείσει ήδη από τον Αύγουστο (!), ενώ πλήθαιναν οι πληροφορίες για κατ’ ιδίαν επαφές της Ιπποκράτους με συγκεκριμένα στελέχη, στα οποία υποτίθεται ότι είχε δοθεί η διαβεβαίωση της συμμετοχής στο ψηφοδέλτιο.
Με άλλα λόγια, όλο αυτό το τριήμερο, από Παρασκευή μέχρι Κυριακή, κυριάρχησε ένα όργιο φημολογίας για το ποιοι είναι μέσα και ποιοι έξω, ποιοι «έκλεισαν» και ποιοι όχι, με αποτέλεσμα η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων να έχει εξελιχθεί όχι μόνο σε παρωδία, αλλά και σε προσβολή της αξιοπρέπειας και αυτών που συμμετείχαν, αλλά και των κομματικών οργανώσεων, που συνήλθαν το βράδυ της Κυριακής, σε ένα ρόλο αποκλειστικά και μόνο τυπικό και γραφειοκρατικό, να συγκεντρώσουν κάποια χαρτιά και να τα στείλουν στην Επιτροπή Ανάδειξης Υποψηφίων στην Ιπποκράτους.
Θα ήταν ίσως προτιμότερο να το πουν ξεκάθαρα από την αρχή: «Παιδιά, μην ασχοληθείτε καθόλου. Εμείς ξέρουμε, εμείς αποφασίζουμε». Θα ήταν πιο ειλικρινές και πιο κοντά σε αυτό που τελικά θα συμβεί.