Ειδήσεις

«Χτύπημα» στον τουρισμό οι νέοι φόροι – Σφοδρές αντιδράσεις από τους ξενοδόχους

To ένα χτύπημα μετά το άλλο δέχεται ο τουριστικός και ξενοδοχειακός κλάδος, καθώς το πολυνομοσχέδιο επιφυλάσσει ιδιαίτερα δυσάρεστες φορολογικές εκπλήξεις που αφορούν σε συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, αλλά και το τέλος διανυκτέρευσης, που θα ξεκινήσει να επιβαλλεται από το 2018.

Παρότι ο τουρισμός είναι η ”βαριά βιομηχανία” της χώρας, είναι και αυτός από τους τομείς που θίγονται σοβαρά, προκειμένου να ”κλείσει” η αξιολόγηση.

Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, από το 2018 θα επιβάλλεται ”φόρος” διαμονης στους πελάτες των ξενοδοχείων, ενώ την ίδια στιγμή, αναμένεται να υπάρξει αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από 23% σε 24%.

Το κερασάκι, δε, στην τούρτα των φόρων είναι η πρόβλεψη για κατάργηση της απαλλαγής των ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων των κερδοσκοπικών νομικών προσώπων, για τα οποία θα επιβάλλεται πλέον συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ με συντελεστή 0,1%. 

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σφοδρότατες οι αντιδράσεις των κοινωνικών φορέων του τουρισμού που μιλούν για ”καταστροφή” του τουριστικού προϊόντος και εν ψυχρώ εκτέλεση των μικρομεσαίων οικογενειακών επιχειρήσεων.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Ξενοδόχων, ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται, στα “εργαλεία δουλειάς” των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, στα ακίνητα και τις εγκαταστάσεις τους.

Η κατάργηση αυτής της απαλλαγής στον ΕΝΦΙΑ και η επιβολή συντελεστή 0,1%, όχι απλώς θα διαψεύσει κάθε προσδοκία πρόσθετων εσόδων για το κράτος, αλλά θα αποδειχθεί πολλαπλά επιζήμια, καθώς, πέραν κάθε αμφιβολίας, θα οδηγήσει ουσιαστικά στην κατάρρευση του κύριου ιστού της ελληνικής ξενοδοχίας και κατά προέκταση τηςραχοκοκαλιάς του Τουρισμού.

Θα οδηγήσει σε λουκέτα, σε απώλεια μεγάλου αριθμού θέσεων εργασίας, σε σημαντική υστέρηση του εισοδήματος που μέσω των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, διαχέεται στους τοπικές οικονομίες και κοινωνίες, ιδίως στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας και εν τέλει, σε μεγαλύτερες απώλειες εσόδων για το κράτος.

”Δύσκολη” χαρακτηρίζει την κατάσταση που θα διαμορφωθεί στον ελληνικό τουρισμό, αν τελικά ισχύσουν αυτά τα μέτρα ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης, τονίζοντας ότι θα ”ανθίσει” η παραοικονομία και όλοι θα δηλώνουν πολύ λιγότερη πληρότητα, από αυτή που πραγματικά έχουν.

Σύμφωνα με τον κ. Ανδρεάδη, αυτά τα μέτρα θα συμβάλλουν κατά πολύ στη μείωση της τουριστικής σεζόν, κάτι το οποίο με πολύ κόπο έχει προσπαθήσει να αντιστρέψει η τουριστική κοινότητα, ενώ θα αποτελέσει τροχοπέδη στην ανάπτυξη πολλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ωστόσο, ο ίδιος τονίζει ότι υπάρχει μια πιθανότητα, αν τα πράγματα προχωρήσουν καλά τα επόμενα δύο χρόνια, αυτός ο φόρος να αποσυρθεί, δίνοντας ”ανάσα” στους επαγγελματίες.

Την δυσαρέσκειά του για τα σκληρά φορολογικά μέτρα εκφράζει και ο πρόεδρος του ΗΑΤΤΑ Λύσανδρος Τσιλίδης, ο οποίος, τονίζει ότι θα ”αναστείλουν” την ανάπτυξη.

Θέλουμε ανταγωνιστικό τουρισμό και οτιδήποτε τον κάνει μη ανταγωνιστικό, όπως οι ακριβότερες τιμές που θα προκύψουν από τους συγκεκριμένους φόρους, τον επιβαρύνει και τον βλάπτει.

newpost.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου