Συνεντεύξεις

Β. Καλοπήτας: «Το τουριστικό προϊόν μας πάσχει από έλλειμμα ανταγωνιστικότητας»

Συνέντευξη στη
Δήμητρα-Μαρίλια  Φούρλα

«Δεν βρίσκω δικαιολογία μετά από την ομολογία περί αντισυνταγματικότητας του ΦΠΑ στα νησιά να μην προχωρήσουμε στην επανεξέταση και στον εξορθολογισμό του τρόπου υπολογισμού του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο για όλη τη χώρα και ειδικότερα για τις περιοχές που πλήττονται από τις μεγάλες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές», τονίζει ο κ. Βάϊος Καλοπήτας, αναπληρωτής γραμματέας Πολιτικής Τουρισμού του ΠΑ.ΣΟ.Κ, σε συνέντευξή του προς την «Δημοκρατική».
Ο κ. Καλοπητάς παρουσιάζει τις προτάσεις του, για τις τουριστικές περιοχές που έχουν πληγεί από το προσφυγικό, για τον 12μηνο τουρισμό, την σύνδεση του ξενοδοχείου all inclusive με την τοπική οικονομία, την τουριστική εκπαίδευση, την «μαύρη» εργασία. Μιλά ακόμη για τους νέους ανθρώπους και την πολιτική, τον ρόλο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης – ΠΑΣΟΚ στο πολιτικό σκηνικό.
Η συνέντευξη του κ. Βάϊου Καλοπήτα αναλυτικά
• Θέλετε να σχολιάσετε την κυβερνητική πολιτική στο θέμα του Τουρισμού;
Τα θετικά μεγέθη του 2015 που προβάλλονται  δεν επαρκούν για να αξιολογήσουν την κυβερνητική πολιτική κυρίως διότι αυτά επιτεύχθηκαν εξαιτίας των διεθνών συγκυριών. Δυστυχώς η αδυναμία σχεδιασμού, επιχειρησιακού προγραμματισμού και συντονισμού στα πεδία εξωτερικής πολιτικής και τουρισμού, οδηγεί στο να μην έχουμε ως χώρα τα αποτελέσματα που θα μπορούσαμε να έχουμε για το 2016. Το ελληνικό τουριστικό προϊόν είναι πολυδιάστατο και  μπορεί να καλύψει όλο το εύρος απαιτήσεων των επισκεπτών ωστόσο η προσδοκία αύξησης προσκρούει στις παραλείψεις των υπουργείων της κυβέρνησης, όπως με τις καθυστερήσεις στην έκδοση Visa όπου έχουμε ακυρώσεις Ρώσων επισκεπτών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, για να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα και να αυξηθούν οι αφίξεις από τη Ρωσία πρέπει  τα κέντρα θεωρήσεων να είχαν υπερτριπλασιάσει τον αριθμό των θεωρήσεων που εξέδιδαν. Παρά τη συνεχιζόμενη πίεση που ασκήθηκε από φορείς και επιχειρήσεις του τουρισμού και τις επανειλημμένες ερωτήσεις προς την κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία, το πρόβλημα με τις καθυστερήσεις στην έκδοση Visa παραμένει, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την Ελληνική οικονομία.
• Ποια είναι η δική σας αίσθηση για την ρευστή, όπως λένε, τουριστική χρονιά;
Αν και η οικονομική κατάσταση των επισκεπτών επιδεινώθηκε τα τελευταία χρόνια, όπως και η διάθεση για αναψυχή, λόγω της τρομοκρατίας και του ασταθούς γεωπολιτικού περιβάλλοντος ,για φέτος υπάρχει η προσδοκία αύξησης της τουριστικής κίνησης, ιδιαίτερα λόγω σημαντικών παραμέτρων ανακατανομής (κλείσιμο των τουριστικών αγορών Τουρκίας – Αιγύπτου) και δεδομένου βέβαια πως η Ελλάδα θεωρείται ένας ασφαλής προορισμός. Μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο αυτή του «ασφαλούς» Τουρισμού. Το μεγάλο στοίχημα τα επόμενα έτη θα είναι να πείσεις τον επισκέπτη πως αποτελείς έναν ασφαλή προορισμό. Η Ελλάδα έχει πλεονεκτήματα έναντι των άλλων προορισμών, πόσω μάλλον αν ενδυναμώσει την εξωτερική της πολιτική , περιορίσει το «προσφυγικό» και διαμορφώσει ένα σταθερό περιβάλλον που να εμπνέει σιγουριά στον επισκέπτη.
• Προτείνετε κάποια λύση για τις τουριστικές περιοχές που έχουν πληγεί από το προσφυγικό;
Πρόσφατα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Καμμένος δήλωσε πως η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά την οποία πρότεινε η κυβέρνησή του, είναι αντισυνταγματική. Επομένως δεν βρίσκω δικαιολογία μετά από αυτή την κοινή ομολογία να μην προχωρήσουμε στην επανεξέταση και στον εξορθολογισμό του τρόπου υπολογισμού του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο για όλη τη χώρα και ειδικότερα για τις περιοχές που πλήττονται από τις μεγάλες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές. Ήδη, σε νησιά όπως είναι η Κως, η Λέσβος και η Σάμος,  παρατηρείται μεγάλη μείωση κρατήσεων. Ειδικά για αυτές τις περιοχές είναι αναγκαία η εφαρμογή ενός ειδικού καθεστώτος φορολόγησης αλλά και μείωσης των εργοδοτικών εισφορών προκειμένου να στηριχθεί επί της ουσίας η επιχειρηματικότητα.
• Ακούμε για την περίφημη επέκταση της σεζόν, χωρίς ωστόσο να βλέπουμε τις αντίστοιχες πρωτοβουλίες που χρειάζονται ώστε να υποστηριχθεί αυτό το εγχείρημα. Τι προτείνετε για την αντιμετώπιση του θέματος;
Η εποχικότητα του τουρισμού στην ελληνική επικράτεια εκδηλώνεται με διαφορετικό τρόπο ανά τουριστικό προορισμό, γεγονός που καθιστά αναγκαίο τον περιφερειακό σχεδιασμό. Ο στόχος της επέκτασης της σεζόν ή όπως προτιμάμε να λέμε του «12μηνου τουρισμού», μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων (οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, ΕΟΤ, ΣΕΤΕ) και την προβολή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της κάθε τουριστικής περιοχής. Ταυτόχρονα είναι απαραίτητο να στηρίξουμε και να προωθήσουμε τα νέα είδη τουρισμού (αλιευτικός, φυσιολατρικός, ιατρικός/ιαματικός, θρησκευτικός, συνεδριακός, αγροτουρισμός, τρίτης ηλικίας, κτλ.), και κυρίως να σχεδιάσουμε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες και θα διευκολύνει την ανάπτυξη των νέων αυτών  μορφών τουριστικής ανάπτυξης.
• Εδώ και αρκετά χρόνια γίνεται λόγος για τις αρνητικές επιπτώσεις του «all inclusive». Ποια η άποψη σας;
Το ζήτημα των all inclusive ξενοδοχείων έχει απασχολήσει κατά καιρούς και έχει διχάσει την κοινή γνώμη. Στα πλαίσια του πολιτικού λαϊκισμού, έχει στοχοποιηθεί ως ένα επιχειρηματικό μοντέλο που βλάπτει τις τοπικές οικονομίες και που διαλύει οτιδήποτε  βρίσκεται γύρω από ένα all inclusive ξενοδοχείο. Είναι όμως, τουλάχιστον παράλογο, να μιλάμε για κατάργηση του (Αλέξης Τσίπρας, Γενάρης 2015). Προφανώς ο κ. Τσίπρας κατάλαβε ότι όσα υποσχόταν περί κατάργησης ήταν ανεφάρμοστα. Βέβαια, θα μου πείτε, ότι η μεγάλη πλειοψηφία όσων υποσχέθηκε ήταν φθηνοί λαικισμοί. Σε κάθε περίπτωση, η αγορά του all inclusive μοντέλου, παγκοσμίως είναι τεράστια και είναι σαφές ότι η Ελλάδα αυτοκτονεί τουριστικά με το να απέχει από αυτή. Εμείς, προτείνουμε τη σύνδεση του ξενοδοχείου all  inclusive με τοπικούς παραγωγούς (Πρωτογενή τομέα) και  την τοπική οικονομία. Επίσης να δοθεί κατεύθυνση και κίνητρα σε άλλες μορφές τουριστικής εξυπηρέτησης εκεί που η συγκεκριμένη υπηρεσία είναι κορεσμένη.
• Ένας στους πέντε πολίτες απασχολείται άμεσα ή έμμεσα στον τουρισμό. Εξακολουθούν, όπως και στο παρελθόν, να παρατηρούνται σημαντικά περιστατικά «μαύρης» απασχόλησης. Τι νομίζετε πως πρέπει να γίνει για να υπάρξει βελτίωση;
Δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζεται σήμερα, ο εργαζόμενος στον τουρισμό, ως εργαζόμενος μιας βιομηχανίας που βρίσκεται σε κρίση, γιατί πολύ απλά, ο τουρισμός,   δεν βρίσκεται σε κρίση. Εμείς ως ΠΑΣΟΚ, έχουμε τη πολιτική βούληση να συνδράμουμε στο διάλογο με πρωτοβουλίες και προτάσεις που θα έχουν ως στόχο την σύναψη κλαδικών συμβάσεων, που θα προστατεύουν τους εργαζόμενους αλλά και θα δίνουν προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης και ενίσχυσης της τουριστικής/ξενοδοχειακής επιχείρησης και του τουριστικού προϊόντος, γενικότερα. Αυτό που επίσης θα πρέπει να γίνει είναι να λειτουργήσουν αποτελεσματικότερα οι εποπτικές αρχές (Επιθεώρηση Εργασίας, ΙΚΑ) ούτως ώστε να καταπολεμηθούν φαινόμενα παράνομης-μαύρης εργασίας και γενικότερης καταστρατήγησης της εργατικής νομοθεσίας.
• Βρίσκετε ικανοποιητική την προβολή της Ρόδου;
Θεωρώ πως και ο Δήμος και η Περιφέρεια έχουν διαχειριστεί αρκετά ικανοποιητικά την προβολή της Ρόδου , τα προβλήματα εντοπίζονται στην διαχείριση από το κεντρικό κράτος. Ανεξάρτητα από την προβολή , το προϊόν μας πάσχει από έλλειμμα ανταγωνιστικότητας  σε οικονομική βάση. Με ΦΠΑ 24% και με τέλος διανυκτέρευσης  προσεχώς,  μοιραία οδηγούμε τον επισκέπτη σε έναν άλλο προορισμό όσο αξιόλογη και αν είναι η Τουριστική μας Προβολή.
• Πολλοί υποστηρίζουν ότι η εποχή μας χαρακτηρίζεται ως α-πολιτική. Οι νέοι άνθρωποι αδιαφορούν για την πολιτική. Συμφωνείτε;
Εκτιμώ ότι τα τελευταία χρόνια ισχύει το αντίθετο. Ακόμα και η πρόσφατη αποχή θεωρώ πως ήταν σε μεγάλο βαθμό πολιτική επιλογή. Βέβαια η πολιτικοποίηση έγινε με ένα βίαιο τρόπο εξαιτίας της σφοδρότητας της κρίσης. Μετά από μια μεγάλη περίοδο που όντως οι νέοι δεν είχαν μεγάλη ενασχόληση με τα πολιτικά δρώμενα, πλέον ακούς παντού συζητήσεις για το τι γίνεται, για το που πάμε, τι κάνουμε. Δυστυχώς για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, βλέπαμε σε αυτές τις συζητήσεις να κυριαρχούν ο λαϊκισμός και ο ανορθολογισμός. Σε αυτό -πέρα από την κρίση- έπαιξε και η «έκρηξη» του ίντερνετ. Στην αρχή καταναλώναμε εύκολα ότι έβγαινε στο timeline μας. Πλέον θεωρώ ότι έχουμε γίνει πιο προσεκτικοί, πιο ώριμοι. Τόσο ως κοινωνία, όσο βέβαια και ως «καταναλωτές» ειδήσεων. Εμένα προσωπικά η πολιτικοποίηση των νέων ανθρώπων, ανθρώπων της ηλικίας μου, με γεμίζει αισιοδοξία.
• Πιστεύετε πως ανανεώνεται η πολιτική σκηνή; Θεωρείτε πως αφήνουν χώρο για νέους ανθρώπους οι «παλιοί»;
Αυτό συμβαίνει είτε το θέλουν οι «παλιοί» όπως λέτε είτε όχι. Αν δούμε τη σύνθεση της Βουλής θα διαπιστώσουμε ότι έχει ανανεωθεί σε πρόσωπα σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό. Και όχι μόνο σε πρόσωπα, αλλά σκεφτείτε πόσα νέα κόμματα έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια. Παρόλα αυτά, η ανανέωση κατά τη γνώμη μου, δεν είναι μόνο ηλικιακό θέμα.
Ο κόσμος πρέπει να επενδύσει σε πολιτικούς που δεν είναι ούτε με το πελατειακό κράτος, ούτε με το εύκολο ψέμα για να υφαρπάζουν την ψήφο του, ανεξαρτήτως ηλικίας. Αν οι πολίτες κάνουν τέτοιες επιλογές, τότε η χώρα θα έχει προοπτική. Χρειάζονται νέες ιδέες, χρειάζεται μια νέα αντίληψη προκειμένου να κατανοήσουμε το νέο κόσμο όπως αυτός διαμορφώνεται. Τα πάντα αλλάζουν με πολύ γρήγορους ρυθμούς όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά παντού. Στη γεωπολιτική, στην οικονομία, στην τεχνολογία, συμβαίνουν τεκτονικές αλλαγές. Αναπόφευκτα λοιπόν ανανεώνεται και η πολιτική σκηνή και αυτό είναι κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην πρόοδο του τόπου μας.
• Το ΠΑΣΟΚ –  Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ έχει ρόλο στο νέο, ανανεωμένο πολιτικό σκηνικό που περιγράψατε;
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη – το ΠΑΣΟΚ σήμερα έχει το μόνο ολοκληρωμένο αξιακό πλαίσιο στον ελληνικό πολιτικό χώρο, έχει ιστορία, έχει νέους ανθρώπους , έχει στο πολιτικό DNAτου την σύνθεση. Είναι ο πολιτικός φορέας που μπορεί να αξιοποιήσει αυτό το πλαίσιο προς όφελος της κοινωνίας και να πάει το πολιτικό σύστημα ένα βήμα μπροστά , το οποίο δυστυχώς  έχει «κολλήσει» επαναλαμβάνοντας εμμονικά τα λάθη της μεταπολίτευσης πότε ως αυταπάτες και πότε ως ψέματα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου