Δημήτρης Γάκης στη Βουλή: «Σημαντικά τα οφέλη της Δωδεκανησιακής κοινωνίας από τον ενεργειακό και τιμολογιακό σχεδιασμό της ΔΕΗ: Μείωση 15% στα τιμολόγια, πλήρης κάλυψη των ενεργειακών αναγκών για τη θερινή περίοδο και έναρξη λειτουργίας του σύγχρονου τεχνολογικά εργοστασίου στη Ρόδο το 2017»
Στην έναρξη λειτουργίας του εργοστασίου της ΔΕΗ στη Ρόδο και στην ανάγκη επεξεργασίας και διαμόρφωσης ενός ολοκληρωμένου «νησιωτικού ενεργειακού σχεδιασμού», που θα εξασφαλίζει την επάρκεια ισχύος στη Δωδεκάνησο, επικεντρώθηκε στην ομιλία του στην Υποεπιτροπή Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών της Βουλής, την Τρίτη 31 Μαΐου, ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης.
Στη συνεδρίαση, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ ανακοίνωσε ευχάριστα νέα για τους Έλληνες καταναλωτές, πέραν των άλλων τεκμηριωμένων στοιχείων για τον επαρκή ενεργειακό εφοδιασμό των νησιών που καλύπτει πλήρως τις ενεργειακές ανάγκες του Αιγαίου στους καλοκαιρινούς μήνες: Μείωση 15% στα οικιακά και επαγγελματικά τιμολόγια της ΔΕΗ για τους συνεπείς καταναλωτές από την 1η Ιουλίου 2016.
Η πρωτοβουλία του προέδρου της Υποεπιτροπής Δημήτρη Γάκη, για μια συζήτηση στη Βουλή με ατζέντα τα ζητήματα επάρκειας ισχύος των νησιών κατά τη θερινή περίοδο, βρήκε θετική ανταπόκριση από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ, ο οποίος, μαζί με τα αρμόδια στελέχη της Εταιρείας, παρουσίασε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο τον ειδικό «νησιωτικό ενεργειακό σχεδιασμό» της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού. Πρόκειται για ένα πακέτο μέτρων και δράσεων της ΔΕΗ που αφορά στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στα νησιά και σε τεκμηριωμένες προτάσεις κατάλληλων μέτρων για το δυναμικό που πρέπει να υπάρξει στα νησιά ώστε να υπάρχει πλήρη κάλυψη των ενεργειακών αναγκών κατά τη θερινή – τουριστική – περίοδο.
Στο πλαίσιο αυτό και η ολοκλήρωση σημαντικών έργων υποδομής στη Δωδεκάνησο, όπως το εργοστάσιο στη Ρόδο (έναρξη λειτουργία το 2017), για το οποίο προβλέπεται δυνατότητα χρήσης φυσικού αερίου.
«Ο καινούργιος σταθμός μεταξύ των άλλων, θα λύσει το θέμα της ισχύος το καλοκαίρι. Θα λύσει όμως, και άλλα θέματα της αποδοτικότερης λειτουργίας του παραγωγικού δυναμικού και θα βελτιώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, σαφέστατα, της Ρόδου, στο κομμάτι της παραγωγής ενέργειας», επεσήμανε ο Γενικός Διευθυντής Παραγωγής της ΔΕΗ, κ. Ι. Κοπανάκης.
«Τα καλά νέα για τη Δωδεκάνησο είναι, ότι εξασφαλίζεται η κάλυψη των ενεργειακών αναγκών για φέτος και ότι το 2017 «μπαίνει μπροστά» το άλλο εργοστάσιο της Νότιας Ρόδου, που έχει δυνατότητα χρήσης φυσικού αέριου, που είναι πάρα πολύ βασικός περιβαλλοντικός παράγοντας για τους κατοίκους του νησιού.
Επίσης, θα ήθελα να αναφερθώ ευρύτερα στο πρόβλημα που είχαμε, γενικότερα, σε περιβαλλοντικά θέματα. Το ισοζύγιο στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις ανάμεσα στο εργοστάσιο της Σορωνής και της Νότιας Ρόδου, φαίνεται ότι εξισορροπείται, γιατί είναι μια πολύ επιβαρυμένη περιοχή και έχει «θυσιαστεί», κυρίως, η δυτική πλευρά της Ρόδου, πάνω στην ανάπτυξη εξαιτίας του εργοστασίου της ΔΕΗ, αλλά και του αεροδρομίου.
Ταυτόχρονα, έχουμε ένα μεγάλο ζήτημα, αλλά, βέβαια, δεν είναι δικής σας αρμοδιότητας, είναι του ΔΕΔΔΗΕ, με την επαναλειτουργία του Κέντρου Αναδιανομής ενέργειας, ή όπως το ξέρουμε εμείς κάτω στη Ρόδο, την επαναλειτουργία του Υποσταθμού του Αγίου Νικολάου μέσα στη πόλη της Ρόδου, όπου εκεί θα κάνουμε μια προσπάθεια να βρεθεί άλλη λύση, που δεν θα ενοχλεί τους κατοίκους και δεν θα επηρεάζει την υγεία τους, πιθανότατα, αύριο και μεθαύριο», υπογράμμισε ο Δημήτρης Γάκης.
Στη συνεδρίαση της Επιτροπής, παρέστη και ενημέρωσε για τον ενεργειακό σχεδιασμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ, κ. Μ. Βερροιόπουλος.
Ο Δημήτρης Γάκης, αναφέρθηκε επίσης στους κύριους αναπτυξιακούς παράγοντες που πρέπει να καθορίζουν τον ενεργειακό σχεδιασμό, με στόχο την οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική βιωσιμότητα στην Περιφέρεια: «Με την επάρκεια ισχύος και καινοτόμες λύσεις στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, θα δώσουμε την απαιτούμενη αναπτυξιακή ώθηση στην νησιωτική Ελλάδα», επεσήμανε ο βουλευτής Δωδεκανήσου.
«Ενεργειακός σχεδιασμός, τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και στη νησιωτική χώρα, χωρίς να εντάσσεται σε ένα πλαίσιο στρατηγικής ανάπτυξης δεν γίνεται. Είναι βασική προϋπόθεση για οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση. Είναι επίσης πολύ σημαντικό η στρατηγική επιλογή της ανάπτυξης της χώρας να βασίζεται στην ενεργειακή διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, στη βέλτιστη αξιοποίηση των εγχώριων πηγών της, ώστε να εξασφαλίζεται συγκριτικό πλεονέκτημα στην οικονομία μας. Στο πλαίσιο αυτό η προσπάθεια και ο σχεδιασμός με βάση τη ΔΕΗ στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής, η εκτενής χρήση καινοτομίας στην ανάπτυξη των δικτύων και η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού των νέων μηχανικών και επιστημόνων της Ελλάδος, είναι θέμα ουσίας και οικονομικής βιωσιμότητας που ξεπερνά την απλή διάσταση της κάλυψης των αναγκών των νησιωτικών και ορεινών περιοχών. Για να μπει η χώρα μας σε σοβαρή ανάπτυξη με υψηλή παραγωγικότητα, δε χρειάζεται χαμηλό μισθολογικό κόστος, ή μια «ευέλικτη αγορά εργασίας». Χρειάζεται φθηνή ενέργεια.
Και ειδικότερα, μια διασυνδεδεμένη μεταφορικά, επικοινωνιακά, οικονομικά και ενεργειακά περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, για να αναπτυχθεί περεταίρω χρειάζεται επάρκεια και ποιότητα ισχύος και ευστάθειας του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας», τόνισε στην εισαγωγική του ομιλία ο πρόεδρος της Υποεπιτροπής.