Την ύπαρξη απόρρητης Έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος η οποία προειδοποιούσε για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό του 2009 αποκάλυψε ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης.
«Σε έκθεση που είχε στα χέρια του μόνο ο Διοικητής της ΤτΕ που συντάχτηκε από τις υπηρεσίες της Τράπεζας με ημερομηνία 6 Οκτωβρίου 2009, υπήρχε η εκτίμηση ότι τελικά το ταμειακό έλλειμμα θα έκλεινε στο 15%! Εκεί έκλεισε τελικά», επεσήμανε ο κ. Σαχινίδης, σε εκδήλωση στη Λάρισα για την παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Παπαδογιάννη, «Από το μεγάλο πάρτι στη χρεοκοπία, 1980-2015: Δημαγωγία και μοιραίες επιλογές».
Στην απόρρητη έκθεση της ΤτΕ σημειώνονταν ότι:
«Από τις έως σήμερα εξελίξεις προκύπτει ότι η δημοσιονομική εκτροπή η οποία άρχισε το 2007, είναι δυσανάλογα μεγάλη σε σχέση με την μικρή κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα και είναι σαφώς διαρθρωτικού χαρακτήρα.
Επίσης, είναι σαφές ότι η παρούσα δημοσιονομική θέση της χώρας είναι μη διατηρήσιμη.
Τέλος με βάση τις ως άνω εξελίξεις και προοπτικές, τα στοιχεία που γνωστοποιήθηκαν στις 30 Σεπτεμβρίου 2009 στη Eurostat για το έλλειμμα και το χρέος της γενικής κυβέρνησης (5,9% του ΑΕΠ και 105,5% του ΑΕΠ αντίστοιχα) είναι εκτός πραγματικότητας.»
Ο κ. Σαχινίδης περιέγραψε την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση με την οποία βρέθηκε αντιμέτωπη η νέα κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι εμφανίζονταν από παντού μη καταγεγραμμένες δαπάνες. Τόνισε ότι η χώρα οδηγήθηκε σε αδιέξοδο και υποχρεώθηκε να καταφύγει στο πρώτο μνημόνιο για να αποφύγει την χρεοκοπία εξαιτίας της απίστευτης κακοδιαχείρισης της κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση Σύριζα – ΑΝΕΛ ότι «συνειδητά λειτουργεί ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ για την κυβέρνηση Καραμανλή η οποία οδήγησε τη χώρα στο απόλυτο αδιέξοδο».
«Το πρώτο μνημόνιο το έφερε το χρέος των 290 δις από τα οποία τα 110 περίπου προέκυψαν από την κυβέρνηση Καραμανλή μεταξύ 2004-2009 και το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας που διογκώθηκε μεταξύ 2004-2009», κατέληξε.
Καθημερινή