Η περίπτωση του 53χρονου Παναγιώτη Παπακώστα, δασκάλου σε δημοτικό σχολείο των Τρικάλων, που καταδικάστηκε σε ποινή – ρεκόρ από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Καρδίτσας γιατί παρενοχλούσε συστηματικά 8 δεκάχρονες μαθήτριές του την ώρα του μαθήματος, είχε προκαλέσει σάλο τον περασμένο Ιανουάριο, λόγω της προκλητικά επιεικούς ποινής της παύσης 12 μηνών με στέρηση αποδοχών, που του επέβαλε το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο.
Ηταν ένα από τα πιο τρανταχτά παραδείγματα ατιμωρησίας δημοσίων υπαλλήλων που κατηγορούνται για πολύ σοβαρά αδικήματα και, όπως αποκάλυψε το «Εθνος», προκάλεσε την έντονη αντίδραση του τότε Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή.
Ο τελευταίος κατέθεσε ένσταση, λίγες μέρες μετά την απόφαση-«χάδι», θεωρώντας πως αυτή αφήνει ανοικτή την πόρτα επιστροφής του δασκάλου στην υπηρεσία του έπειτα από το 12μηνο, και παρέπεμψε την υπόθεση στο Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό, με το αίτημα της απόλυσης.
Στο θέμα παρενέβη στη συνέχεια και ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, ο οποίος με δημόσια δήλωσή του ανακοίνωσε πως υπέγραψε την άσκηση ένστασης κατά της περιβόητης απόφασης, ζητώντας μάλιστα από το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο να εξαντλήσει τα όρια της αυστηρότητας για το εξόχως σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Με ψήφους 7-0
Την αυστηρότητά του φαίνεται πως εξάντλησε, τέσσερις μήνες μετά, το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Καρδίτσας, το οποίο, ύστερα από ακροαματική διαδικασία δύο ημερών και με ψήφους 7-0, έκρινε τον 53χρονο δάσκαλο ένοχο χωρίς κανένα ελαφρυντικό, επιβάλλοντάς του την ποινή-ρεκόρ της κάθειρξης 111 ετών για τις κατηγορίες της αποπλάνησης παιδιών που δεν συμπλήρωσαν τα 12 έτη κατ΄ εξακολούθηση και κατά συρροή και της κατάχρησης ανηλίκων που δεν συμπλήρωσαν τα 14 έτη σε ασέλγεια κατ΄ εξακολούθηση και κατά συρροή.
Ο ίδιος ισχυρίστηκε στην απολογία του πως δεν θώπευε τις μαθήτριες στα γεννητικά τους όργανα, όπως καταγγέλλεται, αλλά η συμπεριφορά του παρεξηγήθηκε από αυτές, λόγω του ιδιαίτερου «ζήλου» που έδειχνε κατά τη διάρκεια της παράδοσης του μαθήματος. Υποστήριξε, μάλιστα, πως αυτός ο ζήλος επιβραβεύεται από τους γονείς στο τέλος κάθε χρονιάς, είτε προφορικά είτε με… λουλούδια και άλλα δώρα.
Ο δάσκαλος, που κατάγεται από τη Λαμία, είναι παντρεμένος με εκπαιδευτικό και υπηρετούσε τα τελευταία τρία χρόνια σε δημοτικό σχολείο της Περιφέρειας Τρικάλων, συνελήφθη στις 29 Μαΐου του 2015, έπειτα από καταγγελίες των γονέων 8 μαθητριών της Δ’ Τάξης, ηλικίας 10 και 11 ετών, ότι τις θώπευε στα γεννητικά όργανα κατά τη διάρκεια του μαθήματος.
Μετά την απολογία του στον ανακριτή κρίθηκε προφυλακιστέος και οδηγήθηκε στις φυλακές. Εκεί επέστρεψε μετά την καταδικαστική απόφαση της Τρίτης για να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του (σ.σ.: εκτιτέα είναι τα 25 χρόνια, από τα 111 που του επιβλήθηκαν), καθώς το δικαστήριο αποφάσισε η έφεσή του να μην έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα.
Καταγγελίες
Οπως αναφερόταν στον φάκελο, οι γονείς των μαθητριών κατήγγειλαν τον 53χρονο ότι «προσέγγιζε στα θρανία των μαθητριών κατά την ώρα του μαθήματος και, αφού έσκυβε ή γονάτιζε δίπλα τους, έθετε το χέρι του εξωτερικά των ενδυμάτων τους στην περιοχή των γεννητικών τους οργάνων, τις θώπευε και τις έψαυε (άγγιζε).
Το ίδιο έκανε και όταν καλούσε τις μαθήτριες στην έδρα της τάξης προκειμένου να τις εξετάσει για το μάθημά τους».
Για δύο συγκεκριμένες μαθήτριες αναφερόταν πως «τις θώπευε και τις έψαυε και στο στήθος, είτε εσωτερικά είτε εξωτερικά των ενδυμάτων τους».
Στη γραπτή απολογία του, ο εκπαιδευτικός ισχυρίστηκε και τότε -όπως και στο δικαστήριο- πως παρεξηγήθηκαν κάποιες κινήσεις του μέσα στην τάξη γιατί όπως ανέφερε «είναι πολύ κινητικός άνθρωπος και την ώρα του μαθήματος δεν κάθεται στην έδρα, αλλά κινείται ανάμεσα στους μαθητές του, τους οποίους παροτρύνει με διάφορους τρόπους και κινήσεις να συμμετέχουν στο μάθημα, όπως σκύβοντας κοντά τους, χτυπώντας τους στην πλάτη ή στους μηρούς, μιλώντας τους χαμηλόφωνα κτλ.».
Στην ένσταση που κατέθεσε ο Λ. Ρακιντζής και έφερε στο φως το «Εθνος της Κυριακής» στις 31/1/16 αναφέρει πως θα έπρεπε να ληφθούν περαιτέρω υπόψη η προσβολή της γενετήσιας ελευθερίας και ανηλικότητας, όπως αυτή γίνεται φανερή από την ποινική διαδικασία και την απόφαση για προσωρινή κράτηση.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ ΕΘΝΟΣ