Ειδήσεις

Διαπραγμάτευση για ομαδικές απολύσεις!

Αθήνα, 10

«Παρακολουθούμε με προσοχή τις εξελίξεις επί του σχετικού παραπεμπτικού ερωτήματος που εκκρεμεί ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο σεβασμός απέναντι σε κάθε δικαιοδοτική αρχή αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση, η ελληνική, όμως, Πολιτεία θα υπερασπιστεί την υφιστάμενη νομοθετική ρύθμιση, μέχρι το τέλος της δικαστικής διαδικασίας», σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας,  οι προτάσεις του Γενικού Εισαγγελέα δεν είναι δεσμευτικές και αποτελούν εισήγηση προς το δικαστήριο.
«Οι προτάσεις θεωρούν ότι υφίσταται αντίθεση με το ευρωπαϊκό δίκαιο, κυρίως, ως προς το όργανο που αποφασίζει σχετικά με τις ομαδικές απολύσεις και ως προς ορισμένες άλλες διαδικαστικές παραμέτρους, όχι σε σχέση με τις ουσιαστικές εγγυήσεις προστασίας καθ’ εαυτές, οι οποίες ενσωματώνουν στο ελληνικό δίκαιο κοινοτική οδηγία», πρόσθεσε.
«Οι ομαδικές απολύσεις αποτελούν, άλλωστε, και ένα από τα θέματα διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς, παράλληλα με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που με επίταση επιδιώκει η ελληνική πλευρά», συνέχισε, αναγνωρίζοντας πως το θέμα βρίσκεται επί τάπητος.
« Σε κάθε περίπτωση, θα εξασφαλιστεί και σε αυτό το επίπεδο η ουσιαστική προστασία από τις ομαδικές απολύσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι επί του ζητήματος υπάρχει στην Ελλάδα ομοφωνία όλων των κοινωνικών συνομιλητών, της εργοδοτικής πλευράς συμπεριλαμβανομένης. Όσοι επιμένουν αντιθέτως σε ιδεοληπτικές θέσεις, θα βρεθούν και πάλι απομονωμένοι, όπως συνέβη και κατά τη διαπραγμάτευση του ασφαλιστικού. Η ελληνική οικονομία χρειάζεται νέες θέσεις εργασίας, όχι νέες απολύσεις», είπε ο κ. Κατρούγκαλος.

«Προετοιμαζόμαστε για όλα τα σενάρια»
• Β. Σόιμπλε: Ίσως φύγουν και άλλες χώρες από την ΕΕ μετά από ένα Brexit!
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ότι δεν μπορεί να αγνοήσει την πιθανότητα αποχώρησης κι άλλων χωρών από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου οι Βρετανοί ταχθούν υπέρ του Brexit.
«Πώς θα αντιδρούσε, για παράδειγμα, η Ολλανδία που παραδοσιακά είναι πολύ στενός σύμμαχος της Βρετανίας;» διερωτήθηκε ο Σόιμπλε.
Ο Γερμανός υπουργός δήλωσε ότι, εάν η Βρετανία ήταν η μόνη χώρα που θα αποχωρούσε από την ΕΕ, ο ίδιος δεν θα ανησυχούσε για την ύπαρξη της ΕΕ: «Εάν υπάρξει ανάγκη, η Ευρώπη θα λειτουργήσει χωρίς τη Βρετανία».
Είπε ότι το αίτημα για μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση – το οποίο διατύπωσαν κάποιοι Ευρωπαίοι πολιτικοί – δεν συνιστά απάντηση στο Brexit. Δήλωσε ότι ακόμα κι αν μια μικρή πλειοψηφία των Βρετανών ταχθεί υπέρ της αποχώρησης, «χρειάζεται να το αντιληφθούμε αυτό ως προειδοποίηση και ως στοιχείο αφύπνισης για να μην συνεχίσουμε να ενεργούμε με τον τρόπο που κάναμε έως τώρα».
Ο Σόιμπλε προειδοποίησε τη Βρετανία ότι θα υποστεί οικονομικές επιπτώσεις εάν αποχωρήσει από την ΕΕ δεδομένου ότι έχει στενές διασυνδέσεις με άλλες χώρες-εταίρους, ανέφερε το περιοδικό.
«Θα ήταν θαύμα εάν η αποχώρηση της Βρετανίας δεν είχε καθόλου οικονομικά μειονεκτήματα», δήλωσε ο Σόιμπλε σύμφωνα με το περιοδικό. Είπε ότι ένα Brexit θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο σε χώρες-εταίρους, αλλά ο ίδιος και οι ομόλογοί του στην ευρωζώνη θα κάνουν ό,τι μπορούν για να περιορίσουν αυτές τις συνέπειες: «Προετοιμαζόμαστε για όλα τα πιθανά σενάρια για να περιορίσουμε τους κινδύνους».
Ο Σόιμπλε απέκλεισε το ενδεχόμενο ότι η Βρετανία θα μπορεί να συνεχίσει να επωφελείται από την ενιαία αγορά της Ευρώπης, όπως η Νορβηγία ή η Ελβετία, σε περίπτωση Brexit: «Για αυτό, η χώρα θα χρειαστεί να εμμείνει στους κανόνες της ένωσης, από την οποία τώρα θέλει να αποχωρήσει».

Λούκα Κατσέλη
• Οι τρεις όροι για την άρση των capital controls
«Η άρση των capital controls θα γίνει μόλις ικανοποιηθούν ορισμένες βασικές προϋποθέσεις» αναφέρει η πρόεδρος του ΔΣ της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη, σε συνέντευξη στην ημερήσια εφημερίδα της Πάτρας «Πελοπόννησος» και στον δημοσιογράφο Σωτήρη Παπανδρέου.
Όπως εξήγησε η Λούκα Κατσέλη, «η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ήταν η πρώτη προϋπόθεση, το πρώτο σημαντικό βήμα».
Δεύτερη προϋπόθεση, πρόσθεσε, «είναι η απεξάρτηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από την ακριβή χρηματοδότηση, μέσω του έκτακτου μηχανισμού παροχής ρευστότητας και η επιστροφή στα κανονικά, και πιο φτηνά, κανάλια παροχής ρευστότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας». Αυτή, όπως είπε, «αναμένεται σύντομα, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από τους Θεσμούς και την εκταμίευση της πρώτης δόσης».
Τρίτη και πιο σημαντική προϋπόθεση, σύμφωνα με την Λούκα Κατσέλη, «είναι η εμπέδωση πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας που θα επιφέρει επανάκτηση εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα και τη σταδιακή επιστροφή των καταθέσεων».
Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι «από τώρα μέχρι την πλήρη άρση των περιορισμών, θα εξακολουθήσουν να γίνονται αλλαγές προς την κατεύθυνση της περαιτέρω χαλάρωσης των περιορισμών και της διευκόλυνσης των συναλλαγών».
Σχετικά με τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η Λούκα Κατσέλη επισήμανε ότι «αποτελεί τη μεγαλύτερη ίσως πρόκληση, στην παρούσα φάση, για το τραπεζικό μας σύστημα» και ανέφερε: «Από το 4,5% του συνόλου των δανείων το 2007 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν φτάσει σήμερα στο 42%».
Σε ό,τι αφορά τα δάνεια φυσικών προσώπων, η Λούκα Καστέλη σημείωσε ότι «οι τράπεζες ήδη από μόνες τους κάνουν γενναίες ρυθμίσεις, μέσω διαφόρων προϊόντων που προσφέρουν, προς όφελος των δανειοληπτών».
Σχετικά την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων η Λούκα Κατσέλη είπε ότι είναι η μεγαλύτερη πρόκληση, καθώς σε πολλά από αυτά εμπλέκονται περισσότερες από μία τράπεζες, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Εκεί, χρειάζονται να ληφθούν σημαντικές πρωτοβουλίες που αναγκαστικά θα χρειαστεί να εμπλέξουν και εταιρείες διαχείρισης δανείων και αναδιαρθρώσεων επιχειρήσεων. Αν η διαχείρισή τους γίνει με αποτελεσματικό τρόπο, τότε θα απελευθερωθούν κεφάλαια, τα οποία σήμερα είναι δεσμευμένα για την απορρόφηση τυχόν ζημιών και θα διοχετευθούν για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, αλλά και την επανεκκίνηση βιώσιμων επιχειρηματικών μονάδων».

Ο υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης «αναγνωρίζει»
και τα κολέγια
Οριστική εκκαθάριση όλων των υποθέσεων αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλων σπουδών από το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων, υπόσχεται ως το τέλος του χρόνου το υπουργείο Παιδείας.
Πρόκειται βέβαια για περίπου 3.000 υποθέσεις νέων που στην πλειονότητά τους είναι κάτοχοι πτυχίων  κολεγίων που συνεργάζονται με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και περιμένουν την αναγνώριση σε επίπεδο επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχίων τους, με εκείνα των ελληνικών ΑΕΙ.
Το υπουργείο  Παιδείας αναμένεται να προωθήσει σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος και να λάβει σχετικά διοικητικά μέτρα.
Στόχος είναι, όπως τονίζεται από  την πλευρά του υπουργείου Παιδείας, να δημιουργηθεί νέο Όργανο για το θέμα, με την συνεργασία επαγγελματικών ενώσεων και επιμελητηρίων της χώρας.

Τα πτυχία της Κύπρου
Για το  θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων της Κύπρου και του θέματος που έχει προκύψει με τα πτυχία Νομικής που δίνονται σε αποφοίτους που έχουν σπουδές λιγότερες των τριών ετών, ο ΔΟΑΤΑΠ (πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ) αποφάσισε να βάλει «ασφαλιστικές δικλείδες» και να ζητάει επιπλέον  επιβεβαιώσεις από τους δικαιούχους τους.
Έτσι, το  Δ.Σ. του  Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π., αποφάσισε να ζητείται, από τους έχοντες αποκτήσει τίτλο σπουδών Νομικής μετά από σπουδές διάρκειας μικρότερης των τριών ετών (λόγω προηγούμενων σπουδών) σε πρόγραμμα Νομικής στη Κύπρο, η προσκόμιση, ως επιπλέον δικαιολογητικού για τη διαδικασία αναγνώρισης του τίτλου και βεβαίωσης από τη Νομική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας για δυνατότητα εγγραφής του αιτούντος αποφοίτου, ως ασκουμένου στο δικηγορικό Σύλλογο της Κύπρου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου