Το τηλεφώνημα που δέχτηκε χθες η δήμαρχος της Τήλου Μαρία Καμμά ήταν ομολογουμένως ανορθόδοξο, αλλά αναμενόμενο εδώ που έφτασαν τα πράγματα για άλλη μια φορά, στο ακριτικό νησί των περίπου 800 μόνιμων κατοίκων, ανάμεσά τους 70 παιδιά.
Οταν άκουσε στην άλλη άκρη της γραμμής τη φωνή της νεαρής γυναίκας που ψηνόταν στον πυρετό η ίδια και το έξι μηνών βρέφος της -πάνω από 39 είχε δείξει το Σάββατο το θερμόμετρο-, η δήμαρχος ήξερε ότι έπρεπε να κάνει κάτι, ακόμα κι αν χρειαζόταν να «γίνει» η ίδια γιατρός, παρ’ όλο που ούτε οι σπουδές της ούτε το επάγγελμά της έχουν σχέση με την ιατρική.
Δεν γινόταν διαφορετικά. Την Τρίτη είχε πάρει την επιστολή των Γιατρών του Κόσμου, του μόνου φορέα που παρέχει ιατρικές υπηρεσίες σ’ ένα νησί που δεν έχει ούτε ιδιώτη γιατρό ούτε άλλη δομή υγείας που να λειτουργεί.
«Λόγω της εργασιακής σύμβασης των υπαλλήλων, το ιατρικό προσωπικό του ιατρείου δεσμεύεται να δουλεύει Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 9.00 έως τις 17.00. Για τον λόγο αυτόν, δεν θα μπορούν να καλύψουν τις βάρδιες του Σαββάτου και της Κυριακής», ενημέρωνε η επιστολή την αρμόδια Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου, το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου και τη δήμαρχο, και παρακαλούσε για τις δικές τους ενέργειες για να καλυφθεί η θέση του γιατρού τα Σαββατοκύριακα.
Καθώς δεν φαίνεται να υπήρξαν άλλες ενέργειες από τους αρμόδιους φορείς, αλλά και οι περσινές δεσμεύσεις του υπουργείου Υγείας διαψεύστηκαν, όπως μας λέει η κ. Καμμά, αποφάσισε να καλύψει η ίδια τη θέση του γιατρού.
Επικοινώνησε με τη νοσοκόμα της οργάνωσης, πήρε τα κλειδιά του ιατρείου, άνοιξε, και με τη βοήθεια συγγενικού της προσώπου κατέγραψε τα συμπτώματα των δύο αρρώστων και τηλεφώνησε στο εφημερεύον νοσοκομείο Ρόδου για διάγνωση και γνωμάτευση.
«Ιογενής επιπεφυκίτιδα» ήταν η διάγνωση και η θεραπεία απαιτούσε κολλύριο κατάλληλο για μητέρες που θηλάζουν, διαφορετικό από αυτό είχε πάρει από το φαρμακείο η ασθενής.
«Η κατάσταση είναι πια εκτός ελέγχου στο νησί. Ειδικά μετά το τελευταίο περιστατικό, οι κάτοικοι είναι ανάστατοι και εγώ δεν μπορώ να τους καθησυχάσω. Πρέπει να μας πει η ελληνική πολιτεία αν ανήκουμε στην Ελλάδα ή όχι. Δεν μπορεί να είμαστε μόνο για να φυλάμε τα σύνορα και να πληρώνουμε φόρους», λέει στην «Εφ.Συν.»
Και εξηγεί:
Το 2013, η διευθύντρια και μοναδική υπάλληλος του πολυδύναμου περιφερειακού ιατρείου Τήλου πήρε απόσπαση για άλλη πόλη, κρατώντας και τη θέση στην Τήλο, με αποτέλεσμα να μη λειτουργεί το ιατρείο.
Η κατάσταση καλυπτόταν όπως όπως με γιατρούς που έκαναν το αγροτικό τους, διαφορετικούς κάθε εβδομάδα.
Πέρσι, μετά από μήνυση που κατέθεσε κατά παντός υπευθύνου, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι ανέλαβε υπηρεσία γιατρός που μετακινήθηκε από τη Ρόδο και ότι υπογράφηκε προγραμματική σύμβαση με τους Γιατρούς του Κόσμου.
«Δεν ήρθε ποτέ γιατρός από τη Ρόδο στο νησί», μας λέει η κ. Καμμά.
Και όσο για το προσωπικό της οργάνωσης, έναν γιατρό, μία μαία και μία νοσηλεύτρια από το ΕΣΥ, πόσο να συνεχίσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους όποτε χρειαζόταν σε αργίες και Σαββατοκύριακα, κάτι που ασφαλώς δεν προβλεπόταν στην προγραμματική σύμβαση;
Ευτυχώς η κ. Καμμά κατάφερε αυτή τη φορά να καλύψει το κενό, έστω και ανορθόδοξα.
Το αν χρειαστεί να το ξανακάνει εξαρτάται από τους αρμόδιους φορείς που, αν δεν είναι ικανοποιημένοι από όσα συνέβησαν χθες στην Τήλο τις παραμονές της τουριστικής περιόδου, πρέπει να κινητοποιηθούν αμέσως.
efsyn.gr