Φωτιές άναψε στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας στην επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος. Τις τελευταίες ημέρες η ανακίνηση του ζητήματος προκάλεσε τις πρώτες εσωκομματικές αψιμαχίες, έστω και χαμηλής έντασης έως τώρα, αλλά και μόνο η διάθεση ορισμένων να εμφανιστούν και να δηλώσουν παρών δημιουργεί τις συνθήκες για μεγαλύτερη ένταση το επόμενο διάστημα.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης διαφωνεί με την κυβερνητική πρόταση και κυρίως με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, με την οποία όμως συμφωνούν τρία κορυφαία στελέχη της παράταξης, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο κοινοτικός επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και η συντονίστρια Εξωτερικών και Άμυνας, Ντόρα Μπακογιάννη.
Σε αυτό το κλίμα, το ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι ότι ο Δ. Αβραμόπουλος βρήκε ευκαιρία να δηλώσει παρών στο εγχώριο πολιτικό παιχνίδι εξουσίας και προκάλεσε πολλές συζητήσεις η επιλογή του να τοποθετηθεί για την συνταγματική αναθεώρηση, καθώς επί τόσους μήνες που είναι στις Βρυξέλλες δεν είχε παρέμβει για κανένα ζήτημα που αφορούσε την ελληνική πολιτική σκηνή, πλην του μεταναστευτικού που είναι και της αρμοδιότητός του.
Ο Δ. Αβραμόπουλος επιμένει σε μια παλαιότερη τοποθέτησή του, ότι δηλ. η κρισιμότητα των περιστάσεων απαιτεί ισχυρό πολιτειακό παράγοντα, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να εκλέγεται απευθείας από τον λαό, με αυξημένες αρμοδιότητες. Ο ίδιος είναι σαφές, ότι βλέπει τον εαυτό του στην Προεδρία της Δημοκρατίας και γι’ αυτό φροντίζει να δηλώσει παρών.
Ενδιαφερόμενοι Σαμαράς και Καραμανλής
Όμως αίσθηση προκάλεσε και η τοποθέτηση της Ντόρας Μπακογιάννη, που έγραψε στο twitter, ότι τάσσεται υπέρ της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό και ουσιαστικά έρχεται απέναντι από τον αδελφό της που έχει την άποψη της εκλογής του ανώτατου Πολιτειακού παράγοντα από ένα αυξημένο και διευρυμένο εκλογικό σώμα.
Την ίδια στιγμή την άποψη για εκλογή από το λαό φέρεται να στηρίζει και ο Κ. Καραμανλής που θέλει και ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του και αναμένεται να τον ακολουθήσει μεγάλη ομάδα βουλευτών που θα στηρίξει δημόσια τη θέση αυτή το επόμενο διάστημα.
Εξάλλου, ο Κ. Καραμανλής είχε αρνηθεί την πρόταση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για την Προεδρία της Δημοκρατίας, διότι διαφωνεί με το σημερινό συνταγματικό πλαίσιο και το γεγονός ότι δεν έχει αρμοδιότητες.
Παράλληλα, βλέψεις για την Προεδρία της Δημοκρατίας φέρεται να έχει και ο Αντ. Σαμαράς που επίσης προτείνει την εκλογή από το λαό. Λέγεται ότι σε πρόσφατη σύναξη φίλων του, είπε ότι τον ενδιαφέρει η προεδρία και μένει να φανεί πως θα εργαστεί για να δημιουργήσει συνθήκες στο παρασκήνιο.
Με αυτά τα δεδομένα, ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει απέναντί του μια σειρά κορυφαίων στελεχών που υποστηρίζουν την απευθείας εκλογή, μια θέση που είχε και ο ίδιος πριν χρόνια, ενώ είναι και πάγια άποψη του επίτιμου προέδρου της Ν.Δ. και πρώην Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
thetoc.gr