Ειδήσεις

«Παγώνουν» έως τον Ιούνιο του 2017 οι νέες αντικειμενικές, στα ύψη παραμένει ο ΕΝΦΙΑ

Στον «πάγο» μπαίνουν για έναν ακόμη χρόνο οι αντικειμενικές αξίες ακινήτων, αφού η ευθυγράμμισή τους με τις εμπορικές τιμές αναβάλλεται για τον Ιούνιο του 2017.

Κυβέρνηση και δανειστές κατά την επικαιροποίηση του μνημονίου συμφώνησαν σε νέα αναβολή της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα των εμπορικών έως τον Ιούνιο του 2017 αντί για την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους.

Έτσι και το επόμενο έτος οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν, στην καλύτερη περίπτωση, τον ίδιο φόρο για την ακίνητη περιουσία τους, αφού ο ΕΝΦΙΑ ούτε καταργείται ούτε μειώνεται, αλλά θα παραμείνει και θα υπολογιστεί με τις αντικειμενικές αξίες και όχι με βάση τις εμπορικές τιμές.

Από τη στιγμή που οι αντικειμενικές αξίες θα είναι «παγωμένες» μέχρι και τον Ιούνιο του 2017 η κυβέρνηση, σύμφωνα με το Έθνος, δεν θα υποχρεωθεί το επόμενο έτος να αλλάξει τον ΕΝΦΙΑ, ο οποίος υπολογίζεται με βάση την περιουσιακή κατάσταση του φορολογουμένου την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους, ενώ διευκολύνεται η επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για την είσπραξη 2,65 δισ. ευρώ και το 2017.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και μετά την πρόσφατη μείωση κατά 4% έως 19% των αντικειμενικών αξιών, το άνοιγμα της «ψαλίδας» μεταξύ αντικειμενικών και εμπορικών τιμών παραμένει μεγάλο κυρίως στις λεγόμενες ακριβές περιοχές του Λεκανοπεδίου.

Και αυτό γιατί τα τελευταία χρόνια της κρίσης στις περισσότερες περιοχές της χώρας οι εμπορικές τιμές των ακινήτων έχουν υποχωρήσει σημαντικά, με αποτέλεσμα οι αντικειμενικές αξίες να τις ξεπερνούν και πάνω από 50%.

Σε αρκετές περιοχές κυρίως τα λεγόμενα ακριβά προάστια οι αντικειμενικές αξίες παραμένουν σε υψηλά επίπεδα υπερβαίνοντας τις τιμές που επικρατούν στην αγορά. Μεγάλες διαφορές μεταξύ των δυο τιμών (αντικειμενικών και εμπορικών αξιών) καταγράφονται σε αρκετές περιοχές του Λεκανοπεδίου με τις μεγαλύτερες άνω του 30% να παρατηρούνται στο Χολαργό, το Μαρούσι, την Κηφισιά, τη Βούλα, το Παλαιό Φάληρο, τη Γλυφάδα, την Εκάλη, τη Βουλιαγμένη, τον Πειραιά, αλλά και το Μοσχάτο και την Καλλιθέα. Για παράδειγμα, στην Κηφισιά, η διαφορά μεταξύ αντικειμενικής και εμπορικής τιμής από 64% που ήταν μετά την μείωση των τιμών ζώνης μειώθηκε ελαφρώς στο 57,81%.

Στη Γλυφάδα η διαφορά από 70,83% που ήταν περιορίστηκε στο 62,5% διαnτηρώντας τις στρεβλώσεις στην αγορά των ακινήτων αλλά και τις φορολογικές αδικίες για τους φορολογούμενους οι οποίοι πληρώνουν τους φόρους με βάση την πλασματική αντικειμενική αξία και όχι την πραγματική τιμή.

enikonomia.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου