Με έμφαση στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού. Για να μείνουν και να δημιουργούν οι νέοι επιστήμονες στην Ελλάδα!
Για τις προτεραιότητες του νέου αναπτυξιακού νόμου, μίλησε στην ολομέλεια της Βουλής την Τετάρτη 15 Ιουνίου, ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης.
Ο βουλευτής Δωδεκανήσου, επεσήμανε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, με τις οποίες επιδιώκεται να κινητοποιηθεί η ιδιωτική οικονομία σε νέο μεγάλο κύκλο σημαντικών επενδύσεων με σαφείς αναπτυξιακούς προσανατολισμούς. «Η ενίσχυση δράσεων εξωστρέφειας, καινοτομίας και η έμφαση στην αξιοποίηση του εγχώριου ανθρώπινου δυναμικού θα βοηθήσουν σημαντικά στο να βγει η Χώρα από την κρίση», είπε.
Ο Δημήτρης Γάκης στην ομιλία του, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις ρυθμίσεις του αναπτυξιακού νόμου για τις παραμεθόριες και νησιωτικές περιοχές της χώρας, που αντιμετωπίζουν σύνθετα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, που προκύπτουν από τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες τους. «Σχεδιάζουμε τις επενδύσεις, με στρατηγική ανάπτυξης, με εξειδίκευση ανά περιφέρεια, με εκμετάλλευση του καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού και των τοπικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων των περιφερειών», τόνισε ο βουλευτής Δωδεκανήσου.
Ακολουθούν τα κύρια σημεία της ομιλίας του βουλευτή Δωδεκανήσου, Δημήτρη Γάκη για τον αναπτυξιακό νόμο:
«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η ανάπτυξη και η έξοδος από την κρίση στηρίζεται σε τέσσερις πρωτοβουλίες, οι οποίες επιδιώκουν να κινητοποιήσουν την εθνική μας οικονομία στην κατεύθυνση υλοποίησης του νέου παραγωγικού μοντέλου που διαμορφώνει η Κυβέρνησή μας. Οι προσανατολισμοί μας είναι σαφείς. Οι παράγοντες που θα προκαλέσουν το «ηλεκτροσόκ» της κινητοποίησης είναι ο νέος αναπτυξιακός νόμος, που σήμερα συζητάμε, οι πόροι του ΕΣΠΑ 2014 – 2020, το πακέτο Γιούνκερ, αλλά και η συνεργασία με διεθνή αναπτυξιακά πιστωτικά ιδρύματα, όπως είναι η Παγκόσμια Τράπεζα, σε συνεργασία με την οποία γίνεται η μελέτη για την βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στη χώρα μας.
Στόχος του νομοσχεδίου που συζητάμε σήμερα είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η διαμόρφωση ενός συγχρόνου και κοινωνικά δίκαιου αναπτυξιακού πρότυπου, που θα στηρίζεται σε επενδύσεις στην πραγματική οικονομία, σε κλάδους προτεραιότητας, όπως είναι ο αγροτοδιατροφικός τομέας και οι νέες τεχνολογίες. Απαιτούνται, όμως, δράσεις εξωστρέφειας με έμφαση στην καινοτομία, με στόχο την μείωση περιφερειακών ανισοτήτων και κυρίως με την υποβοήθηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους. Μόνο έτσι θα βγει οριστικά η χώρα από το σπιράλ της λιτότητας, της ύφεσης και της ανεργίας στο οποίο έχει εγκλωβιστεί τα τελευταία χρόνια.
Η Ελλάδα μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, εισέρχεται δυναμικά στον δρόμο της ανάκτησης της εμπιστοσύνης των αγορών και στην αύξηση της παραγωγικότητας της χώρας, προτάσσοντας μια ανάπτυξη, η οποία θα στηρίζεται στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ιδιαίτερα αυτών που βρίσκονται στις παραμεθόριες και στις νησιωτικές περιοχές.
Κύριοι συνάδελφοι, δεν ισχυριζόμαστε ότι αυτό το νομοσχέδιο είναι ένα καθολικό σχέδιο που θα αντιμετωπίσει και θα λύσει όλα τα προβλήματα που άφησε πίσω της η προχειρότητα των προηγούμενων αναπτυξιακών νόμων ή όλων των αδιεξόδων που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία σήμερα, μετά από έξι χρόνια λιτότητας και οικονομικής κρίσης. Δεν μπορούμε, όμως, να αφήσουμε τη χώρα να βαλτώνει στην ύφεση, χωρίς να εκμεταλλευόμαστε τις παραγωγικές μας δυνατότητες, την κομβική γεωγραφική μας θέση στις παγκόσμιες διαδρομές του εμπορίου και των ενεργειακών πόρων και το υψηλό μορφωτικό επίπεδο του ανθρώπινου δυναμικού της. Στοχεύουμε να μείνουν οι νέοι επιστήμονες στον τόπο μας και να επιστρέψουν και αυτοί που ήδη έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό. Για να γίνουν όλα αυτά, πρέπει να ξεπεραστούν οι μηχανισμοί που συμβάλλουν στη διατήρηση των υφιστάμενων ανασταλτικών δομών. Είναι αυτοί οι μηχανισμοί που εμποδίζουν την καινοτομία, που περιορίζουν την ποικιλία των μορφών κοινωνικής αλληλεπίδρασης και τελικά εμποδίζουν την ανάπτυξη της χώρας. Είναι ακόμα οι πελατειακοί μηχανισμοί, που κυριαρχούσαν μέχρι τώρα. Παράλληλα, οφείλουμε να διατηρήσουμε της υψηλής αξίας αρχές του ανθρώπινου μέτρου, που αποτελεί χαρακτηριστικό του μικρομεσαίου επιχειρείν στις ελληνικές περιφέρειες. Αυτό είναι το στοίχημα που καλούμαστε να κερδίσουμε.
Ένα ακόμα σημαντικό θέμα που αντιμετωπίζει ο νέος νόμος, αφορά στις λιγότερο ανεπτυγμένες και ευνοημένες παραμεθόριες και νησιωτικές περιοχές. Στηρίζει επι της ουσίας τις πιο ευαίσθητες ελληνικές περιφέρειες. Με στοχευμένες παρεμβάσεις και με επιπλέον κίνητρα για την εγκατάσταση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σε παραμεθόριες περιοχές, με συγκεκριμένα μέτρα για την επίτευξη οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής για τα μικρά και απομακρυσμένα νησιά. Για μια ακόμα φορά η Κυβέρνηση αναγνωρίζει τη σπουδαιότητα της παροχής βοήθειας, ώστε να αντιμετωπιστούν τα ειδικά κοινωνικά και δημογραφικά προβλήματα των νησιωτικών περιοχών, στέλνοντας ένα μήνυμα στήριξης στα νησιά του Αιγαίου.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θέτουμε τέρμα στην ανασφάλεια των επιλογών της προηγούμενης διακυβέρνησης. Παλέψαμε και συνεχίζουμε να παλεύουμε, να μαχόμαστε σε ένα δύσκολο ευρωπαϊκό περιβάλλον, διεκδικώντας χώρο για να εφαρμόσουμε δράσεις που θα μετριάσουν τις συνέπειες των μνημονίων στην κοινωνία. Έχει κλείσει ένας κύκλος για την ελληνική οικονομία, στον οποίο κομβικό σημείο ήταν η πρώτη αξιολόγηση, και ανοίγει ένας νέος, ο οποίος μπορεί να την οδηγήσει σε βιώσιμη πορεία ανάκαμψης και ανάπτυξης. Θα προχωρήσουμε μπροστά με δύναμη και αποφασιστικότητα, βάζοντας ισχυρές βάσεις για την οικονομική και κοινωνική ανόρθωση της χώρας μας.
Και θα το κάνουμε αυτό με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και μακροχρόνιας βιωσιμότητας, για να μετατραπούμε σε χώρα της ανάπτυξης και της δημιουργίας και να αφήσουμε πίσω την εικόνα της μιζέριας και της εθνικής υποτίμησης, που οι πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, είχαν διαμορφώσει στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο.»