Εντείνεται η ανησυχία για την πορεία του τουρισμού

Δύσκολη και εξαιρετικά επικίνδυνη είναι η κατάσταση που επικρατεί στον τουρισμό φέτος, γεγονός που ανησυχεί ιδιαίτερα τους ξενοδόχους του νησιού μας. Η έκβαση της φετινής σεζόν εξαρτάται αποκλειστικά, από την οικονομική κατάσταση της χώρας αν και η ζημιά έγινε ήδη καθώς έγιναν ακυρώσεις στις κρατήσεις που είχαν γίνει στα ξενοδοχεία του νησιού μας, όπως αποκάλυψε πρόσφατα η «δ».
Η διόγκωση των προβλημάτων του κλάδου εξαιτίας της κακής οικονομικής κατάστασης της χώρας, ήταν το θέμα που απασχόλησε για αρκετή ώρα το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ξενοδόχων στην συνεδρίαση του που έγινε χθες το πρωί.
“Για πρώτη φορά είχαμε ακυρώσεις στην αρχή της σεζόν” δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά την συνεδρίαση ο πρόεδρος της ΕΞΡ κ. Βασίλης Μηναίδης.
“Η κατάσταση δεν πάει καλά, βρισκόμαστε στο χειρότερο σημείο της θερινής περιόδου. Οι κρατήσεις πάγωσαν μετά τα επεισόδια της Αθήνας και περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει . Στόχος όλων είναι να μην ακυρωθούν και πτήσεις από τις αγορές που δίνουν χιλιάδες τουρίστες στο νησί μας”, επεσήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου.
Θα πρέπει να αναφερθεί πως το στίγμα για την κακή έκβαση της σεζόν, δίνουν και τα στοιχεία του τετραμήνου Ιανουαρίου-Απριλίου, που δείχνουν σημαντική μείωση των αφίξεων, από όλες τις αγορές. Το μεγαλύτερο ποσοστό της μείωσης δηλαδή 48,66% εντοπίζεται στις αφίξεις από την Γερμανία.
Η κατάσταση σύμφωνα με τον κ. Βασίλη Μηναίδη θα αλλάξει μόνο αν η Ελλάδα πάρει στις 20 Μαϊου τα χρήματα για να καλύψει, τις υποχρεώσεις της και δεν οδηγηθεί σε χρεοκοπία. Οι ξενοδόχοι ζητούν να διασφαλιστούν οι πύλες εισόδου και εξόδου στο νησί δηλαδή το αεροδρόμιο και το λιμάνι προκειμένου να γίνεται χωρίς προβλήματα η διακίνηση των τουριστών . ” Οι τουρίστες φοβούνται πως θα έρθουν στη Ρόδο και θα εγκλωβιστούν από τους απεργούς, αυτό είναι πρόβλημα που πρέπει να λυθεί”, είπε ο κ. Μηναίδης.
Το κλίμα θα αναστραφεί αν ηρεμήσουν τα πνεύματα και αν η περιοχή μας προβληθεί θετικά στο εξωτερικό. Αυτό, όπως εξήγησε ο κ Μηναίδης, θα γίνει με την επίσκεψη δημοσιογράφων, που θα έρθουν με μέριμνα του Οργανισμού Προώθησης Ροδιακού Τουρισμού (ΠΡΟΤΟΥΡ) από την Γερμανία με στόχο να προβάλουν τη Ρόδο στη χώρα τους και να δείξουν πως είναι πανέμορφος και κυρίως ασφαλής προορισμός. Από την Ένωση Ξενοδόχων έχει αποφασιστεί ακόμη, να γίνει και εκδήλωση για την προβολή της Ρόδου σε έναν από τους κεντρικότερους δρόμους της Αγγλίας. Στην ίδια εκδήλωση θα προβληθούν και άλλα ελληνικά νησιά, όπως η Κέρκυρα και η Κρήτη.
Στην κρισιμότητα της κατάστασης αναφέρθηκε μιλώντας στη “δ” ο αντιπρόεδρος της ΕΞΡ κ Γιάννης Παπαβασιλείου . “Στόχος μας είναι να ενημερώσουμε και τους άλλους φορείς που ασχολούνται με τον τουρισμό πως η κατάσταση είναι επικίνδυνη . Αυτό σημαίνει πως πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί προκειμένου να μην βρεθούν, μπροστά σε οδυνηρές καταστάσεις” επεσήμανε ο κ. Παπαβασιλείου. Αξίζει να σημειωθεί πως ένα μεγάλο ξενοδοχείο της Ιξιάς κινδυνεύει φέτος να βάλει λουκέτο. “Η κατάσταση που όλοι βιώνουμε μπορεί να οδηγήσει και άλλους ξενοδόχους στην ίδια κατάσταση”, είπε ο κ. Παπαβασιλείου.
Αναφορά στην κρισιμότητα της κατάστασης έχει γίνει ήδη και από το ΙΤΕΠ . Όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε στην συνεδρίαση οι προοπτικές για τον Ελληνικό τουρισμό δεν είναι ευοίωνες αφού οι κρατήσεις από τις μεγάλες αγορές και πριν να συμβούν τα επεισόδια στην Αθήνα που έδωσαν την χαριστική βολή στον τουρισμό ήταν μειωμένες σε μεγάλο ποσοστό. Μειώσεις αναμένεται να παρουσιάσει και ο εσωτερικός τουρισμός αφού το κόστος ζωής αυξάνεται σημαντικά και οι μισθοί υφίστανται περικοπές. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων που θα εκτοξεύσουν τα ναύλα στα ύψη θα καταστήσουν το κόστος των διακοπών δυσβάστακτο. Οι Έλληνες καταναλωτές φέτος, όπως αναφέρει το ΙΤΕΠ, θα στραφούν σε όχι πολύ μακρινούς προορισμούς. Εκεί θα προτιμήσουν να φιλοξενηθούν από φίλους και συγγενείς και δεν θα προτιμήσουν τα ξενοδοχεία προκειμένου να περιορίσουν το κόστος των διακοπών τους . Για να καταφέρει ο τουρισμός μέσα σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον να έχει τις λιγότερες δυνατές απώλειες θα πρέπει να λάβει σημαντική στήριξη από την πολιτεία που μπορεί και να μην είναι κοστοβόρα.
Θα πρέπει να επισημανθεί πάντως πως όλη αυτή η κατάσταση θα λειτουργήσει αρνητικά και για την σεζόν του 2011. Όλα όσα έχουν συμβεί θα δώσουν την ευκαιρία στους τουρ οπερείτορς να διεκδικήσουν μειώσεις τιμών. “Ίσως είναι καλύτερο να γίνουν οι διαπραγματεύσεις με τους ξένους πράκτορες αργότερα όταν η κατάσταση θα έχει αλλάξει” τόνισε, ο κ. Μηναίδης.
Στην συνεδρίαση έγινε συζήτηση και για το σχέδιο Καλλικράτης. Οπως είναι ήδη γνωστό η ΕΞΡ διεκδικεί να ληφθεί μέριμνα ώστε να κατοχυρωθούν οι τουριστικές δράσεις και κυρίως η προβολή.

Ημερίδα στη Ρόδο για τον τουρισμό
Οι “Προκλήσεις για το αύριο του ελληνικού τουρισμού” είναι το θέμα της ημερίδας, που θα διεξαχθεί το προσεχές Σάββατο 15 Μαϊου στο ξενοδοχείο Rodos Palace.
Την ημερίδα διοργανώνει το περιοδικό “Χρήμα και Τουρισμός” και στηρίζουν τουριστικοί φορείς όπως ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο.
Χαιρετισμό στην ημερίδα θα απευθύνουν ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Τουρισμού Γιώργος Πουσαίος, και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μιχάλης Καρχιμάκης.
Στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, θα αναφερθούν στις ομιλίες τους οι πρόεδροι του Συνδέσμου Ελληνικών και Τουριστικών Επιχειρήσεων Νίκος Αγγελόπουλος και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Μιχάλης Τσακίρης.
Για την ανάγκη ανασύνθεσης του τουριστικού προϊόντος και τη νέα στρατηγική marketing που απαιτείται θα μιλήσει ο κ. Νίκος Παπαθανάσης, Διευθύνων Σύμβουλος TUI ΗELLAS.
Στην κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή μας θα αναφερθούν ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου Βασίλης Μηναίδης, ο αντιπρόεδρος Γιάννης Παπαβασιλείου, η σύμβουλος κ Αντα Καραγιάννη και ο Γενικός Διευθυντής του ΠΡΟΤΟΥΡ Χαράλαμπος Παλογιαννίδης.
Το πρόγραμμα εργασιών όπως διαμορφώθηκε έχει ως εξής:
• 09:00 -09:00 Προσέλευση Συνέδρων – Εγγραφή – Καφές
Εναρκτήριοι Χαιρετισμοί – κήρυξη έναρξης εργασιών
• 09:30- 11:00 Προσφώνηση Οργανωτών
– Χαιρετισμός του Γ.Γ. της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Βασιλείου Μπρακουμάτσου
– Χαιρετισμός του Νομάρχη Δωδεκανήσου κ. Γιάννη Μαχαιρίδη
– Χαιρετισμός του Προέδρου του ΣΕΤΕ κ. Νικολάου Αγγελόπουλου.
– Χαιρετισμός του Προέδρου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γεωργίου Αλ. Τσακίρη
– Χαιρετισμός του του Προέδρου της Ενωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Βάσου Μηναίδη
– Χαιρετισμός του Προέδρου του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ.Γιώργου Χατζημάρκου
– Χαιρετισμός της εκπροσώπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης βουλευτού Δωδεκανήσου κας Μίκας Ιατρίδη.
– Ομιλία του κ. Μιχάλη Καρχιμάκη, Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.
– Ομιλία του Γ.Γ. του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γεωργίου Πουσσαίου
• 11:00 -12:30 1η Ενότητα
«Η Ρόδος μπροστά στις προκλήσεις της νέας εποχής. Ανάγκη για ανασύνθεση του τουριστικού προϊόντος και νέα στρατηγική marketing».
ΘΕΜΟΛΟΓΙΑ
Μια επανεξέταση της τουριστικής προσφοράς και της στρατηγικής marketing υπό το πρίσμα της διεθνούς αλλά και της εγχώριας δομικής κρίσης. Θα αναδειχθούν οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις, με την ανασύνθεση του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος. Ειδική μνεία θα γίνει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και στις ειδικές μορφές τουρισμού που αναπτύσσονται στο νησί.
Keynote Speaker
• 11:00 – 11:20 κ. Νίκος Σκουλάς, τ. Υπουργός Τουρισμού, Σύμβουλος Επιχειρήσεων, Πρόεδρος Ν.S.A.
11:20- 11:30 κ. Αντώνης Καμπουράκης
• 11:30 -11:40 κ. Νίκος Παπαθανάσης, Διευθύνων Σύμβουλος TUI ΗELLAS
• 11:40 – 11:50 κ. Γιάννης Παπαβασιλείου, Α’ αντιπρόεδρος Ενωσης Ξενοδόχων Ρόδου
• 11:50 – 12:00 κ. Χαράλαμπος Παλογιαννίδης, γενικός διευθυντής ΠΡΟΤΟΥΡ
• 12:00 – 12:10 κα Αντα Καραγιάννη Δ.Ο.Τ.
ΣΥΖΗΤΗΣΗ:
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ Δημοσιογράφος
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
• 12:45 -14:00 2η Ενότητα
«Επενδυτικές ευκαιρίες στον Τουρισμό, Επενδύσεις, «Πράσινη ανάπτυξη», αναπτυξιακός νόμος, τραπεζική χρηματοδότηση»
ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ
Π.Ε.Π. στους τομείς Εμπορίου, Μεταποίησης, Παροχής Υπηρεσιών και Τουρισμού, Επιλέξιμες επιχειρήσεις – Δράσεις – Δαπάνες, Ποσοστό επιχορήγησης, Κριτήρια αξιολόγησης. Συστήματα εξοικονόμησης ΑΠΕ στα ξενοδοχεία μέσω Αναπτυξιακού. Ειδικές κατηγορίες επενδύσεων που αφορούν σε επενδυτικά σχέδια που σχετίζονται με τις συγκεκριμένες δράσεις: Αναπτυξιακός Νόμος / Παλαιός Αναπτυξιακός/ ειδικές μορφές τουρισμού, Βασικά σημεία που έχουν ενδιαφέρον για τον επενδυτή (έμφαση στις ανακαινίσεις – πράσινα ξενοδοχεία) Βασικές αναφορές για τον Νέο Αναπτυξιακό. Διαχείριση Επενδυτικών Σχεδίων. Βασικά σημεία που πρέπει να προσέχει ο επενδυτής. Προβλήματα στην υλοποίηση και στη σχέση με τις αρχές. Η σημασία του σωστού εξοπλισμού, στη μείωση του κόστους λειτουργίας.
• 12:45 – 13:00 κα Σοφία Παιδάκη, Διευθύντρια Επενδυτικών Εργων NOISIS ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Α.Ε.
• 13:00-13:10 κ. Στέλιος Σταυρίδης, Διευθύνων Σύμβουλος PISCINES IDEALES
• 13:10-13:20 κ. Ευάγγελος Λιγιάδης, Περιφερειακής Διευθυντής Κρήτης και Δωδεκανήσου MARFIN – EGNATIA BANK
• 13:20 – 13:30 κ. Στάθης Αρβανίτης, Business Unit Manager YALCO
• 13:40- 13:50 κ. Αντώνης Μπελέτης, Διευθυντής Πωλήσεων ΤΕΜΑΚ
• 13:50- 14:00 κ. Νίκος Κατραούρας, Channel Sales Manager NEC Unified Solutions Hellas S.A.
ΣΥΖΗΤΗΣΗ:
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ Δημοσιογράφος
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ- ΓΕΥΜΑ
• 15:00-16:00 3η Ενότητα
«Μεταφορές και τουρισμός: σχέση αλληλεξάρτησης»
• 15:00 -15:15 κ. Γιώργος Ανωμερίτης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος Ο.Λ.Π.
• 15:15 – 15:30 κ. Μιχάλης Σακέλλης, Διευθύνων Σύμβουλος BLUESTAR FERRIES
• 15:30 -15:45 κ. Γεώργιος Νικητιάδης, βουλευτής Δωδεκανήσου, πρόεδρος Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων Βουλής των Ελλήνων, συγγραφέας Τουρισμού.
• 15:45-15:55 κ. Αντώνης Σιμιγδαλάς, Διευθύνων Σύμβουλος Ο.Α.
• 15:55- 16:05 κ. Ηλίας Κωτιάδης, Διευθύνων Σύμβουλος Ευρωπαϊκά Ταξίδια Α.Ε.
ΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: κ. Κωνσταντίνος Δεριζιώτης, εκδότης «ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ»
Κλείσιμο εργασιών