Υψηλή πτήση για τις Ιατρικές Σχολές –πέρυσι η βάση σε αυτήν της Αθήνας ήταν 18.924 μόρια, χωρίς να αποκλείεται να επανακτήσει το όριο των 19.000 μορίων– και παράλληλα κλυδωνισμός των υπόλοιπων βαθμολογικών ρετιρέ, όπως οι νομικές σχολές, όπου δεν αναμένεται άνοδος (πέρυσι 18.223 μόρια η Νομική Αθηνών) και τα Πολυτεχνεία (πέρυσι 18.540 μόρια το Η/Υ του ΕΜΠ) όπου αναμένεται πτώση παρά τις πολύ καλές επιδόσεις στη Φυσική. Από την άλλη, με διαφορετικές ταχύτητες θα κινηθούν οι βάσεις σε σχολές χαμηλής ζήτησης ενώ σε εκείνες των Θετικών Επιστημών προβλέπεται πτώση άνω των 2.000 μορίων.
Αυτά είναι τα πρώτα συμπεράσματα για την τάση των βάσεων εισαγωγής στις περιζήτητες σχολές των ΑΕΙ/ΤΕΙ φέτος, όπως προκύπτουν από στατιστικά στοιχεία της βαθμολόγησης των γραπτών των 77.671 υποψηφίων των Γενικών Λυκείων (τόσοι εξετάστηκαν στη Νεοελληνική Γλώσσα) που διεκδικούν μία από τις 57.991 θέσεις που διατίθενται σε ΑΕΙ/ΤΕΙ. Συνολικά, μαζί με τους υποψηφίους των άλλων κατηγοριών (Επαγγελματικών Λυκείων, για το 10% των θέσεων χωρίς εξετάσεις) φέτος στις πανελλαδικές εξετάσεις δήλωσαν συμμετοχή συνολικά 103.402 τελειόφοιτοι και απόφοιτοι λυκείου για 69.985 θέσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Οι βάσεις αναμένεται, όπως κάθε έτος, να κινηθούν με διαφορετικές ταχύτητες και προσανατολισμό ανά βαθμολογική κλίμακα και επιστημονικό πεδίο, ωστόσο η εικόνα των στατιστικών στοιχείων επιβεβαιώνει την αρχική εκτίμηση ότι τα θέματα επέτρεψαν στους μέτρια προετοιμασμένους να ξεπεράσουν πιο εύκολα το 10. Αυτό θα προκαλέσει μεγαλύτερη συγκέντρωση σε βαθμολογίες μεταξύ 10 και 14.
Ειδικότερα, από τα στατιστικά των βαθμολογιών και βάσει εκτιμήσεων στην «Κ» του μαθηματικού – αναλυτή Στράτου Στρατηγάκη, ανά επιστημονικό πεδίο σχολών, προκύπτουν τα εξής:
• 1ο Πεδίο, ανθρωπιστικών, νομικών και κοινωνικών επιστημών: Οι βάσεις των περιζήτητων σχολών θα κυμανθούν στα ίδια ή ελαφρώς πτωτικά επίπεδα. Πέρυσι η Νομική Αθηνών ήταν στα 18.223 μόρια. Στα Αρχαία Προσανατολισμού, πρώτο μάθημα βαρύτητας, αρίστευσε (πάνω από 18) το 2,78% των υποψηφίων, έναντι μόλις 0,96% πέρυσι, ενώ πάνω από τη βάση έγραψε το 47,35%. Στην Ιστορία Προσανατολισμού το 11,65% αρίστευσε, ενώ τη βάση ξεπέρασε το 52,23%. Εκτιμάται ότι το βαθμολογικό «κατώφλι» θα κυμανθεί γύρω στο 12.
• 2ο Πεδίο, θετικών και τεχνολογικών επιστημών (πολυτεχνεία, φυσικομαθηματικές κ.λπ.): Στα Μαθηματικά (πρώτο μάθημα βαρύτητας) το ποσοστό των γραπτών άνω του 15 είναι 21,7%, ενώ αρίστευσε το 6,6%. Επίσης, στη Φυσική (δεύτερο μάθημα βαρύτητας) βελτιώθηκε το ποσοστό όσων ξεπέρασαν τη βάση, ενώ αρίστευσε το 27,88% έναντι μόλις 5,18% πέρυσι. Προβλέπεται πτώση των βάσεων, που θα ξεκινήσει από τις υψηλόβαθμες σχολές, φθάνοντας τα 1.500 μόρια στις μεσαίες, και δη τις περιφερειακές. Η πτώση θα είναι μεγαλύτερη στις χαμηλές βάσεις (π.χ. ΤΕΙ).
• 3ο Πεδίο, επιστημών υγείας: Οι Ιατρικές θα κινηθούν στα περυσινά επίπεδα, με δεδομένες τις υψηλές βαθμολογίες σε Φυσική και Χημεία (τα δύο μαθήματα βαρύτητας του πεδίου). Στη Βιολογία αρίστευσε το 22,65% και στη Χημεία το 35,34%. Με ελαφρά πτωτική πορεία εκτιμάται ότι θα κυμανθούν οι υπόλοιπες σχολές επιστημών υγείας και τα παραϊατρικά ΤΕΙ.
• 4ο Πεδίο, σχολές επιστημών εκπαίδευσης: Η πτώση θεωρείται βέβαιη –εκτιμάται ότι οι βάσεις σε περιφερειακά τμήματα θα πέσουν ακόμη και κάτω από τα 10.000 μόρια– όχι μόνο λόγω των μέτριων επιδόσεων σε μαθήματα βαρύτητας (Νεοελληνική Γλώσσα και Μαθηματικά Γεν. Παιδείας για τη θεωρητική κατεύθυνση/Νεοελληνική Γλώσσα και Ιστορία Γεν. Παιδείας για τις δύο άλλες) αλλά και λόγω μείωσης του αριθμού υποψηφίων.
• 5ο Πεδίο, οικονομίας-πληροφορικής: Στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (μάθημα πρώτης βαρύτητας) αρίστευσε το 32,34% ενώ μόλις το 0,85% πήρε πάνω από 18 στα Μαθηματικά προσανατολισμού. Εκτιμάται ότι οι βαθμολογίες στα Μαθηματικά προσανατολισμού θα κρίνουν την επιτυχία στις υψηλόβαθμες σχολές.
Ωστόσο, φέτος, πρώτη χρονιά του νέου συστήματος, υπάρχουν δύο ιδιαιτερότητες που καθιστούν δύσκολη τη σύγκριση με τις βάσεις του 2015. Η πρώτη είναι ότι τα εξεταζόμενα μαθήματα μειώθηκαν σε 4 (πέμπτο μάθημα δήλωσε το 27% των υποψηφίων) από 6, ενώ φέτος δεν θα μετρήσουν οι προφορικοί βαθμοί στη διαμόρφωση των τελικών μορίων εισαγωγής. Στοιχείο που έως πέρυσι βελτίωνε τις επιδόσεις των γραπτών, και άρα φέτος θα πιέσει πτωτικά τις βάσεις. Περί τα τέλη Αυγούστου θα ανακοινωθούν από το υπ. Παιδείας οι βάσεις.
Μηχανογραφικό και μετεγγραφές
Σε ένα ακόμη… μάθημα –και ιδιαίτερα δύσκολο– θα «εξετασθούν» οι υποψήφιοι για πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Πρόκειται για την υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου, με αποκλειστική προθεσμία έως την Παρασκευή 8 Ιουλίου. Φέτος, πρώτη χρονιά εφαρμογής του νέου συστήματος, οι υποψήφιοι που επέλεξαν να εξετασθούν σε τέσσερα μόνο μαθήματα θα μπορούν να δηλώσουν τις σχολές ενός μόνο πεδίου, ενώ τις σχολές και ενός δεύτερου πεδίου μπορούν να δηλώσουν όσοι εξετάστηκαν σε πέμπτο μάθημα. Ωστόσο, παρότι η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου, είχε κάνει λόγο για αλλαγές στο σύστημα μετεγγραφών, τελικά δεν υπάρχουν και ο αριθμός των μετεγγραφομένων σε κάθε τμήμα ΑΕΙ/ΤΕΙ θα είναι ίσος με το 15% του αριθμού εισακτέων του τμήματος. Ετσι, οι υποψήφιοι πρέπει να είναι προσεκτικοί, λαμβάνοντας υπόψη ότι θα έχουν στη διάθεσή τους λιγότερες σχολές (ενδεικτικά, το 4ο πεδίο των επιστημόνων εκπαίδευσης έχει 22 αποκλειστικά Τμήματα και αλλά 15 κοινά με άλλα πεδία) και τον «κόφτη» στις μετεγγραφές. Οι υποψήφιοι πρέπει να απευθυνθούν στο λύκειό τους για να αποκτήσουν κωδικό (password), με τον οποίο μπορούν να επισκέπτονται τη διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr, προκειμένου να μελετούν το πρότυπο μηχανογραφικό και να κάνουν σχέδια πριν από την οριστικοποίηση του μηχανογραφικού τους δελτίου.
Καθημερινή