Πτυχή του τραπεζικού σκανδάλου, που εκτυλίχθηκε στην κινητή μονάδα της υπό εκκαθάριση πλέον Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου στην Κάσο, εξακολουθεί να παραμένει ανεξιχνίαστη, παρότι η υπόθεση έχει ήδη εισαχθεί σε δίκη.
Θυμίζουμε ότι το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου, επί κακουργημάτων, με πρόσφατη απόφαση του, διέταξε την έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης εις βάρος του πρώην υπαλλήλου της τράπεζας Ν. Λ. του Ι., πρωταγωνιστή του σκανδάλου.
Ο πρώην τραπεζικός υπάλληλος, όπως διαπιστώθηκε, έχει παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης του μια φορά κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας του, που του τέθηκαν μετά την απολογία του, τον Αύγουστο του 2012.
Η παραβίαση των περιοριστικών όρων, που θα οδηγούσε έγκαιρα στην έκδοση εντάλματος, δεν διαπιστώθηκε από κανέναν αρμόδιο παρά μόνο την 9η Ιουνίου 2016, όταν επιχείρησε να εκπροσωπηθεί στην προγραμματισμένη δίκη για την υπόθεση δια πληρεξουσίου σε δικηγόρο της Ρόδου και γνωστοποιήθηκε ότι διαμένει μόνιμα στην Αμερική!
Κατά τη διάρκεια της λήψεως απολογιών και καταθέσεων από Πταισματοδίκη από τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση αναπτύχθηκε ο ισχυρισμός, που δεν διερευνήθηκε ως σήμερα, ότι υπήρξε μεθόδευση από πλευράς του υπαλλήλου της τράπεζας προκειμένου να εξασφαλιστεί από μερίδα κατοίκων του νησιού η εξαπάτηση του δημοσίου και να ευεργετηθούν παράνομα με χρηματοδοτήσεις – επιδοτήσεις του EOMMEX!! Σε μηνυτήρια αναφορά, που υπέβαλε ο δικηγόρος κ. Mανώλης Bλάχος, για λογαριασμό 4μελούς οικογένειας, που βρέθηκε κατηγορούμενη στην υπόθεση, υποστήριξε ότι διατηρούσε από διετίας πέντε τραπεζικούς λογαριασμούς στην θυρίδα της τράπεζας στη Κάσο, συνολικού ποσού 380.000 ευρώ.
Aφού αναφέρουν την προέλευση των χρημάτων αυτών, επισημαίνουν ότι τους λογαριασμούς αυτούς χρησιμοποιούσαν για τις επιχειρηματικές τους υποχρεώσεις στο νησί, νόμιμα, δίνοντας, αποκλειστικά και μόνο, μέσω τραπεζικών οργανισμών και άλλων νόμιμων μέσων και ειδικότερα από την πανελλήνια Ενωση Συνεταιριστικών Tραπεζών Eλλάδος στην Hλιούπολη, από την Aλφα Tράπεζα στα υποκαταστήματα αυτής στον Yμηττό, στον Bύρωνα και στην συνοικία Aγίας Mαρίνας Hλιούπολης και από το Tαχυδρομείο Yμηττού, εντολές στον υπάλληλο της τράπεζας Δωδεκανήσου για πληρωμές χρηματικών ποσών σε τρίτους, αλλά και λήψη χρηματικών ποσών προς τους ιδίους.
Δήλωσαν μάλιστα κατηγορηματικά πως καμία εξουσιοδότηση ή καμία προφορική εντολή δεν έδωσαν στον τραπεζικό υπάλληλο για ανάληψη χρημάτων από τους λογαριασμούς τους.
Yποστήριξαν ακόμη ότι την 16η Mαρτίου 2006, όταν έδωσαν έγγραφη εντολή για ανάληψη μετρητών από τους λογαριασμούς τους στον υπάλληλο, εκείνος τους ομολόγησε ότι υπεξαίρεσε το ποσό των 270.000 ευρώ, υποσχόμενος πως θα το επιστρέψει εντός τεσσάρων ημερών, υπογράφοντας και μια υπεύθυνη δήλωση, με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής του από πρώην Αντιδήμαρχο Kάσου. Υποστήριξαν ακόμη ότι είχαν αγοράσει και 3 Tραπεζικά ομόλογα της Συνεταιριστικής Tράπεζας Δωδ/σου, συνολικού ποσού ευρώ 600.000, τα οποία ανανεώνονταν αυτομάτως, σε τακτικά μηνιαία διαστήματα. Ανέφεραν ότι τα ομόλογα αυτά περιέργως, από τον Iούλιο του 2004 έπαψαν να ανανεώνονται και «εξαφανίστηκαν». Τα μέλη της οικογένειας ισχυρίστηκαν ότι είναι ψευδείς οι ισχυρισμοί της τράπεζας ότι εξάντλησαν τους λογαριασμούς τους με τηλεφωνικές εντολές, ότι «έσπασαν» τα ομόλογά τους και τα μετέφεραν σε λογαριασμούς, ενώ κατήγγειλαν υπεξαίρεση δεκαέξι σωμάτων επιταγών τους.
Εξασφάλισαν εξάλλου και γραφολογική πραγματογνωμοσύνη από την οποία προκύπτει ότι ουδέποτε έθεσαν τις υπογραφές τους στα επίμαχα παραστατικά της τράπεζας. Στα πλαίσια της προανάκρισης προσκόμισαν εξάλλου κι άλλες υπεύθυνες δηλώσεις που είχε υπογράψει ο τραπεζικός υπάλληλος, αναγνωρίζοντας ότι είχε υπεξαιρέσει χρήματα κι από άλλους κατεθέτες, όπως τον Ζ. Κ., από τον οποίο, όπως ομολογεί, υπεξαίρεσε 25.000 ευρώ. Ισχυρίστηκαν επιπλέον ότι ο τραπεζικός υπάλληλος, με την συνεργασία προϊσταμένου του τον οποίον κατονομάζουν, ανελάμβανε χρηματικά ποσά από λογαριασμούς τους, ότι τα κατέθετε σε λογαριασμούς κατοίκων του νησιού (κατονομάζονται ομοίως), ότι στην συνέχεια ο προϊστάμενός του τους χορηγούσε βεβαίωση ύπαρξης καταθέσεων πολλών χιλιάδων ευρώ στους λογαριασμούς αυτούς και εκείνοι χρησιμοποιούσαν τις βεβαιώσεις σε αιτήσεις που υπέβαλλαν στον ΕΟΜΜΕΧ για να εξασφαλίσουν την χρηματοδότηση- επιδότησή τους, στα πλαίσια προγραμμάτων ενίσχυσης της νεανικής επιχειρηματικότητας. Οι ψευδείς αυτές βεβαιώσεις της τράπεζας, όπως επεσήμαναν, αποσκοπούσαν στο να αποδείξουν οι κάτοικοι του νησιού στον ΕΟΜΜΕΧ ότι είχαν την δυνατότητα ιδίας συμμετοχής στην αιτούμενη από τον ΕΟΜΜΕΧ χρηματοδότηση!! Η οικογένεια επικαλέστηκε εξάλλου και μαρτυρίες 5 κατοίκων της Kάσου και των Aθηνών από τους οποίους έχει εξασφαλίσει και υπεύθυνες δηλώσεις, από τις οποίες προκύπτει ότι μερικοί εξ’ αυτών με ενέργειες αποκλειστικά του τραπεζικού υπαλλήλου πήραν δάνεια χωρίς την συγκατάθεση του Δ.Σ. της τράπεζας και μάλιστα από χρήματα τα οποία είχε υπεξαιρέσει από 11 λογαριασμούς καταθετών συμπεριλαμβανομένων και των δικών τους.
Θυμίζουμε ότι η τράπεζα υποστήριξε ότι ο υπάλληλός της ανελάμβανε διάφορα ποσά από τους λογαριασμούς καταθέσεων διαφόρων καταθετών – πελατών συνολικού ποσού 591.595,89 ευρώ.
Κατήγγειλε ακόμη ότι διέθεσε υπό τύπον ιδιωτικών εξωτραπεζιτικών δανείων σε διάφορους κατοίκους της Κάσου το συνολικό ποσό των 730.138,11 ευρώ, για ικανοποίηση προσωπικών αναγκών τους, εν αγνοία της τράπεζας και χωρίς παραστατικά της, ενεργώντας παράνομες αναλήψεις από καταθετικούς λογαριασμούς.
https://www.dimokratiki.gr/22-06-2016/den-echi-exichniasthi-akoma-ipothesi-trapezikis-apatis-stin-kaso/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.