Ειδήσεις

Δράμα δραμάτων στο μαρτυρικό μας νησί! Κάηκαν πάνω από 22.000 στρέμματα

22.000  στρέμματα δασώδους και χορτολιβαδικής έκτασης, δεκάδες αγροτικές καλλιέργειες (κυρίως ελαιώνες, εσπεριδοειδή και σιτηρά) και βοηθητικές εγκαταστάσεις, στάβλους, γεωργικά μηχανήματα, μια αποθήκη αποθήκευσης λαδιού αλλά και χιλιόμετρα αρδευτικού δικτύου αποτέφρωσε, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η φωτιά, που ξέσπασε, πιθανότατα, από σπινθήρα θεριστικού μηχανήματος, την 11.00 ώρα, του Σαββάτου, 18 Ιουνίου 2016.
Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο το πρωί της Δευτέρας, 20 Ιουνίου 2016, ενώ ακόμη δεν έχει δηλωθεί επισήμως η πλήρης κατάσβεσή της. Eπί ποδός παρέμειναν και χθες στην περιοχή της Απολακκιάς, πυροσβεστικές δυνάμεις για το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων.
Οι ανακριτικοί υπάλληλοι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου, σχημάτισαν στο μεταξύ δικογραφία σε βάρος ενός 29χρονου αγρότη, για εμπρησμό από αμέλεια. Με εντολή της Εισαγγελέως Υπηρεσίας, αφέθηκε ελεύθερος και παραπέμφθηκε σε ρητή δικάσιμο.
Όπως φέρεται να προέκυψε ο αγρότης θέριζε αγρόκτημα με σιτηρά στην περιοχή «Πυλά» της Απολακκιάς, κοντά στο μοναστήρι των Ασωμάτων. Καθώς θέριζε είδε σε απόσταση από το θεριστικό όχημα φωτιά και κατέβαλε προσπάθεια να την σβήσει ειδοποιώντας παράλληλα και την πυροσβεστική υπηρεσία.
Το πως ακριβώς προκλήθηκε η πυρκαγιά, παραμένει αδιευκρίνιστο, πλην όμως πιθανολογείται ότι οφείλεται σε σπινθήρα από πέτρα που χτύπησε στις λάμες του θεριστικού οχήματος είτε από σπινθήρα από την μηχανή του.
Σημειώνεται ότι ο 29χρονος είχε λάβει όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας και από την πρώτη στιγμή έθεσε εαυτόν στην διάθεση των ανακριτικών υπαλλήλων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Το κύριο μέτωπο της φωτιάς και η μεγαλύτερη ζημιά εντοπίζεται στην Απολακκιά έως και την Κατταβιά, στην διασταύρωση Απολακκιάς με την Αρνίθα και στην περιοχή Λειμνί.
Κάηκαν μεγάλες εκτάσεις πέριξ της περιοχής Αγιος Γεώργιος, στην Ίστριο αλλά και κοντά στην Μεσαναγρό.
Οι δυνάμεις πυρόσβεσης επικέντρωσαν τις προσπάθειές τους στην Απολακκιά, για να σωθούν τα σπίτια, αφού οι φλόγες περικύκλωσαν κατοικίες στις παρυφές του χωριού, δυτικά προς Μονόλιθο αλλά και εξαιτίας της αλλαγής της φοράς των ανέμων και ανατολικά προς την Κατταβιά.
Η μάχη με τις φλόγες ήταν άνιση παρά τις μεγάλες προσπάθειες που έγιναν για τον έλεγχο της φωτιάς και δι αέρος και συγκεκριμένα από 4 πυροσβεστικά αεροπλάνα, τύπου καναντέρ και 4 ελικόπτερα (ένα σινούκ, ένα καμόφ και δύο σούπερ πούμα «φλόγα» της Π.Υ.).
Το απόγευμα του Σαββάτου η φωτιά αφού πέρασε από την Απολακκιά κατευθύνθηκε ανατολικά προς τη Μεσαναγρό και την Αρνίθα. Οι άνεμοι άλλαξαν εκ νέου στην πορεία και η φωτιά κατευθύνθηκε νοτίως προς το Λειμνί και τη Μονόλιθο, ενώ στην πορεία αφού επέστρεψε προς την Απολακκιά κατευθύνθηκε προς το φράγμα και την Ίστριο.
Οι επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης ενισχύθηκαν εξάλλου από 20 άτομα πεζοπόρου τμήματος από την Αθήνα κι ακόμη 40 από τη Θεσσαλονίκη, ενώ από το απόγευμα του Σαββάτου συντόνιζαν τις επιχειρήσεις ο υπαρχηγός επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος ΠΣ Αθανάσιος Σερεντέλλος και ο συντονιστής επιχειρήσεων της Π.Υ. υποστράτηγος ΠΣ Θεοδόσιος Δημακογιάννης.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου επιχειρούσαν στην πυρκαγιά στη Ρόδο 71 πυροσβέστες με 30 οχήματα, 85 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 24 οχήματα ΟΤΑ.Θυμίζουμε ότι η Απολακκιά εκκενώθηκε μερικώς, προληπτικά.
ΚΗΡΥΧΘΗΚΕ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ
Ο αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Χαράλαμπος Κόκκινος ενημερώνει ότι με έγγραφο που απέστειλε το βράδυ της 18ης Ιουνίου 2016 με α.π. 75503/279 προς το γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Καπάκη, ενημέρωσε για τη μεγάλη πυρκαγιά που ξεκίνησε τις πρωινές ώρες της 18ης Ιουνίου 2016 και έπληξε τις Δημοτικές Ενότητες Νότιας Ρόδου (Απολακκιά, Αρνίθα, Ίστριο) και Ατταβύρου (Μονόλιθος, Σιάνα) και λόγω των εκτεταμένων καταστροφών που δημιούργησε σε περιουσίες σε δασικό πλούτο και υποδομές, ζήτησε να κηρυχτεί η περιοχή σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας».
Το αίτημα του κ. Χ. Κόκκινου έγινε δεκτό από το γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Καπάκη με το α.π. 75503/279/18.6.2016.
Εντός των ημερών θα υπάρξουν πρωτοβουλίες προκειμένου να κινηθεί ο κρατικός μηχανισμός και να αποζημιωθούν το συντομότερο δυνατόν οι πολίτες της περιοχής.
NEA «ΛΑΧΤΑΡΑ» ΜΕ
ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΤΣΑΪΡΙ
Λαχτάρισαν χθες το μεσημέρι γι ακόμη μια φορά οι κάτοικοι της Ρόδου μετά την πρόκληση, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, νέας φωτιάς στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας, στο Τσαΐρι, κοντά στο εργοστάσιο παραγωγής αναψυκτικών της οικογένειας Κουγιού.
Η φωτιά ξέσπασε περί ώραν 13.30 σε καλαμιές και αμέσως επεκτάθηκε σε κοντινή χορτολιβαδική έκταση.
Στο σημείο έσπευσαν 5 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, 3 υδροφόρες, ένα όχημα της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, δύο οχήματα του Δήμου Ρόδου και 4 χωματουργικά οχήματα, ενώ στην μάχη για την κατάσβεση συμμετείχε και ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο.
Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο περί ώραν 15.30.
Προανάκριση διενεργεί το ανακριτικό τμήμα της ΠΥΡ.
ΣΤΗ ΡΟΔΟ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Στη Ρόδο βρέθηκε χτες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης  κ. Βαγγέλης Αποστόλου, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Φάνη Κουρεμπέ, όπου είχαν επαφές με τους τοπικούς φορείς και ενημερώθηκαν για τα προβλήματα που προκλήθηκαν από την μεγάλη πυρκαγιά που έπληξε την Απολακκιά την περασμένη εβδομάδα.
Στην Απολακκιά μετέβησαν ακόμη, οι βουλευτές του Σύριζα κ.κ. Δημήτρης Γάκης και Νεκτάριος Σαντορινιός, της Ν.Δ. κ. Μάνος Κόνσολας, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Φλεβάρης, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Χρήστος Ευστρατίου, ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου κ. Θωμάς Σωτρίλλης, ο γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Νίκος Θεοδωρίδης, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Μιχάλης Παλαιολόγου, Αγαπητός Πάλλας και Γιώργος Πόκκιας, από την δασική υπηρεσία η κα Αικ. Μπαλατσούκα, ο πρόεδρος της Τοπικής Ενότητας κ. Ευστάθιος Διαμαντής, πρόεδροι από γειτονικές κοινότητες, αγρότες και κάτοικοι της περιοχής.
Η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης διαβεβαίωσε ότι παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις στη Νότια Ρόδο μετά την πυρκαγιά και έχει θέσει σε ετοιμότητα τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες του υπουργείου με προτεραιότητα, την έναρξη της διαδικασίας εκτίμησης των ζημιών στις αγροτικές καλλιέργειες και αποζημίωσης των πληγέντων αγροτών.

 

1
ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό σχολείο της Απολακκιάς, οι τοπικοί παράγοντες και οι αρχές, άκουσαν τα αιτήματα των αγροτών και συζήτησαν τα προβλήματά τους. Οι αγρότες εξέφρασαν έντονη δυσαρέσκεια για την μέχρι σήμερα κατάσταση με τις αποζημιώσεις παλαιότερων ετών και ζήτησαν διευκρινίσεις για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν εφεξής.
Ο πρόεδρος της Τοπικής Ενότητας Απολακκιάς κ. Διαμαντής, στην τοποθέτησή του, ξεκαθάρισε στον υπουργό πως τα προβλήματα που υπάρχουν αυτή την στιγμή μετά την πυρκαγιά εντοπίζονται κυρίως στο αρδευτικό σύστημα, στο κεντρικό δίκτυο που λαμβάνει νερό από το Φράγμα Γαδουρά και έχει υποστεί φθορές και στην ανάγκη να αποζημιωθούν οι αγρότες που υπέστησαν ζημιές. «Κάποιοι καταστράφηκαν τελείως. Είναι δύσκολο να πιστέψουμε σε νέες υποσχέσεις γιατί ακόμη δεν έχουμε λάβει τις αποζημιώσεις από τις πυρκαγιές του 2013».
Έντονο… φραστικό επεισόδιο σημειώθηκε όταν ο κ. Ηλίας Λέργος –επώνυμο κομματικό στέλεχος της Ν.Δ. για θέματα πρωτογενούς τομέα- επιτέθηκε στον κ. Αποστόλου, ζητώντας εξηγήσεις για τις αποζημιώσεις που δεν ήρθαν ποτέ: «Ο αγροτικός τομέας βρίσκεται υπό διωγμό! Να μας πείτε τι θα κάνετε γιατί δεν αντέχουμε άλλες υποσχέσεις! Όσοι επλήγησαν πρέπει να απαλλαγούν από τον ΕΝΦΙΑ και τους φόρους, τουλάχιστον μέχρι να λάβουν αποζημιώσεις», τόνισε ο κ. Λέργος και ζήτησε επιτακτικά να βρεθεί λύση με την ανεπιτήρητη βόσκηση που καταστρέφει καλλιέργειες, καθώς και για τα ελάφια που προκαλούν τεράστιες ζημιές στους αγρότες: «Επιδοτείται η μία ομάδα για να καταστρέφει την άλλη… Τα ελάφια που έμειναν στις καμένες περιοχές, θα προκαλέσουν ζημιές. Βρείτε μια λύση», τόνισε. Ο κ. Παλαιολόγου είπε: «Δεν έχει ξαναγίνει τέτοια καταστροφή. Δόξα τω Θεώ που δεν θρηνήσαμε θύματα. Πρέπει να δείτε τι γίνεται με την παραγωγή. Πιστεύω ότι έχετε πολιτική βούληση για να βοηθήσετε τους αγρότες, οι οποίοι στηρίζουν με τα προϊόντα τους την αγορά της Ρόδου».
Το θέμα των ελαφιών, κυριάρχησε πάντως στην κουβέντα, καθώς οι αγρότες επέμειναν ότι προκαλούν ζημιές και δεν υπάρχει περιθώριο για αποζημιώσεις. Τόσο ο υπουργός όσο και ο κ. Γάκης, διαβεβαίωσαν ότι η σχετική τροπολογία περνάει άμεσα και θα αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο ώστε να μπορούν να διεκδικήσουν αποζημιώσεις για ζημιές από άγρια ζώα. Μάλιστα ο κ. Αποστόλου υπογράμμισε πως ανάλογα προβλήματα υπάρχουν και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπου αρκούδες, αγριογούρουνα κ.λπ. και προκαλούν επίσης ζημιές σε καλλιέργειες.
Πολλοί από τους νέους αγρότες και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα ζήτησαν διευκρινίσεις από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ ο οποίος όμως, ξεκαθάρισε πως μπορεί να δώσει αποζημιώσεις μόνο σε συγκεκριμένες ζημιές που γίνονται στο ζωικό κεφάλαιο. Ο κ. Κουρεμπές κάλεσε τους πληγέντες να δηλώσουν τις ζημιές που υπέστησαν ώστε να καταγραφούν όλα τα στοιχεία και οι περιπτώσεις αναλυτικώς για να προχωρήσουν οι απαραίτητες διαδικασίες.
Ο κ. Αποστόλου, είπε ότι «η πρώτη δουλειά που θα γίνει είναι να κηρυχθούν οι περιοχές αναδασωτέες για αρκετά χρόνια ώστε να περιοριστεί και η παράνομη βόσκηση» και δεσμεύτηκε ότι όλοι μαζί οι τοπικές αρχές, οι βουλευτές και η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης θα προωθήσουν τις διαδικασίες για την αποκατάσταση των ζημιών και την απόδοση των αποζημιώσεων στην Απολακκιά που θα ξεπεράσει τα 2εκ. ευρώ.
Και οι τρεις βουλευτές δεσμεύτηκαν να στηρίξουν κάθε προσπάθεια για την περιοχή ενώ ο κ. Κόνσολας είπε ότι και η ΝΔ θα σταθεί αρωγός στο ζήτημα της Απολακκιάς.

Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
Σε δήλωσή του στους δημοσιογράφους, ο κ. Αποστόλου τόνισε τα εξής:
«Η επίσκεψή μας είχε ως στόχο να δούμε από κοντά τις επιπτώσεις της πυρκαγιάς που έπληξε την περιοχή, στο περιβάλλον και στην αγροτική δραστηριότητα. Πραγματικά, η πυρκαγιά αυτή ήταν καταστροφική, όχι μόνον προξενώντας τεράστιες ζημιές στο οικοσύστημα αλλά κυρίως στην παραγωγική και αγροτική δραστηριότητα. Από την πλευρά της κυβέρνησης, τονίσαμε πως με όλες τις δυνατότητες που έχουμε, τόσο ο ΕΛΓΑ όσο και ο κρατικός προϋπολογισμός, θα δούμε πώς θα ανακουφίσουμε όσο γίνεται γρηγορότερα τους αγρότες της περιοχής και βεβαίως, να επιταχύνουμε τις διαδικασίες καταβολής των ενισχύσεων από τις ζημιές που προκλήθηκαν το 2013. Η διαδικασία αυτή θα έχει ως βασικό ορίζοντα ένα εύλογο χρονικό διάστημα ώστε να επανέλθει η παραγωγική διαδικασία στην περιοχή».  Σε ερώτηση σχετικά με τις αποζημιώσεις των αγροτών που προκαλούνται από τα ελάφια, ο κ. Αποστόλου, δήλωσε:
«Είναι ένα ζήτημα το οποίο έχει τεθεί ήδη. Για να αντιμετωπιστούν θα πρέπει να το δούμε μέσα από μια διαδικασία που αφορά το ασφάλιστρο που καταβάλλεται στον ΕΛΓΑ αλλά φυσικά θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται και άλλα άγρια ζώα, διότι σε άλλες περιοχές της χώρας δεν υπάρχουν μόνον ελάφια που κάνουν ζημιές (όπως π.χ. αγριογούρουνα, αρκούδες κ.ά.) Θα το δούμε με προσοχή γιατί τα δεδομένα μετά την πυρκαγιά είναι διαφορετικά. Πρέπει να βρούμε τον τρόπο για να επιβιώσουν αυτά τα ζώα λόγω νέων συνθηκών. Δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε ή να κάνουμε περιφράξεις, πρέπει να βρεθεί λύση τόσο για την προστασία του ελαφιού όσο και της αγροτικής παραγωγής».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου