Το αφήγημά του για να περάσει η χώρα στη «μετά λαϊκισμό» εποχή, μέσα από μια «νέα συμφωνία» ειλικρίνειας με την κοινωνία και την Ευρώπη, παρουσίασε από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο Κυρ. Μητσοτάκης. Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. απηύθυνε προσκλητήριο στη μεσαία τάξη, τόσο σε όσους στράφηκαν σε λαϊκίστικους δρόμους όσο και στους πολιτικά ανέστιους που ανέβασαν τα ποσοστά της αποχής στις προηγούμενες εκλογές.
Σε μια παρέμβαση με σαφές φιλοευρωπαϊκό και φιλομεταρρυθμιστικό πρόσημο, ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποίησε το σημερινό κρίσιμο βρετανικό δημοψήφισμα ως όχημα για να αναφερθεί στις ευθύνες της Ευρώπης για την απώλεια της επαφής με τη μεσαία τάξη, η οποία αφέθηκε ως βορά στη δημαγωγία και τον λαϊκισμό. Μάλιστα, χρησιμοποίησε τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ως παράδειγμα του πόσο έδαφος μπορεί να κερδίσει ο λαϊκισμός. Σημείωσε χαρακτηριστικά: «Στην πατρίδα μας, το κύμα λαϊκισμού που εκμεταλλεύθηκε την εύλογη επιφυλακτικότητα των πολιτών απέναντι στην Ευρώπη, έγινε από κίνημα διαμαρτυρίας πολιτική δύναμη που διαχειρίζεται την εξουσία. Εμείς εδώ ζήσαμε πρώτοι και από πρώτο χέρι τον τυχοδιωκτισμό και την ανευθυνότητα ενός λαϊκίστικου και αντιευρωπαϊκού μορφώματος που θρυμμάτισε την εύθραυστη σταθερότητα που είχαμε πετύχει μέχρι τότε. Ο λογαριασμός που πληρώνουμε σήμερα, είναι ο λογαριασμός ενός ποδηλάτη που σταμάτησε να ποδηλατεί στον ανήφορο».
Ταυτόχρονα, έκανε άνοιγμα προς τον μεσαίο χώρο και κυρίως προς τους εκπροσώπους της μεσαίας τάξης που απέρριψαν τα παραδοσιακά κόμματα και στράφηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ μόνο για να διαψευστούν, αλλά και προς όσους αισθάνονται αποξενωμένοι από τα κόμματα, στα «εκατομμύρια συμπολιτών μας που απείχαν από τις εκλογές αφήνοντας τους υπόλοιπους να αποφασίζουν». Το στοίχημα, κατέληξε, θα κερδηθεί εφόσον η Ν.Δ. είναι «τεκμηριωμένη στις εξαγγελίες της και αποτελεσματική στις πράξεις της».
Αιχμές, πάντως, άφησε ο κ. Μητσοτάκης και για τους εταίρους και δανειστές για το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής στο οποίο συνομολόγησαν και το οποίο βασίζεται στην αύξηση των φόρων. Ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι «μια μανούβρα της κυβέρνησης για την παραμονή στην εξουσία» και δεν θα φέρει καλά νέα για την οικονομία.
Ψέγοντας τον πρωθυπουργό ότι στην παρουσίαση του σχεδίου για την ανάπτυξη δεν αναφέρθηκε ούτε μία φορά «στη δύναμη των επιχειρήσεων να δημιουργούν θέσεις εργασίας», ο πρόεδρος της Ν.Δ. υπογράμμισε ότι μέλημά του είναι η δημιουργία πλούτου και όχι «η μοιρασιά της φτώχειας», ενώ παρουσίασε τα βασικά σημεία του «συμβολαίου ειλικρίνειας» με την κοινωνία και την Ευρώπη για ένα μείγμα πολιτικής που θα πετύχει ετήσια ανάπτυξη της τάξεως του 4%, χαμηλότερα πλεονάσματα και θα βασιστεί στην ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας, στην εφαρμογή τολμηρών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και σε μια «λελογισμένη παρέμβαση στο χρέος». Επανέλαβε την πρόταση για πλεονάσματα της τάξεως του 2%, επιχειρηματολογώντας ότι θα δώσει τη δυνατότητα αποκλιμάκωσης των φορολογικών συντελεστών και άρα θα έχει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στο ΑΕΠ.
«Η κοινωνία είναι υποψιασμένη»
Την πρόθεσή του να μη συναινέσει στην προσχηματική κυβερνητική προσπάθεια αλλαγής του εκλογικού νόμου, λίγες ώρες πριν από το αποψινό του τετ α τετ με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του Economist. Φωτογραφίζοντας τις στοχεύσεις της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, ο πρόεδρος της Ν.Δ. τόνισε ότι οι θεσμικές παρεμβάσεις δεν πρέπει να γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης για την επίτευξη «εφήμερων κομματικών κερδών». Προϊδεάζοντας μάλιστα για τη γραμμή που θα ακολουθήσει στο ραντεβού του με τον πρωθυπουργό, απηύθυνε μήνυμα ότι «η κοινωνία είναι πολύ υποψιασμένη και μπορεί να διαγνώσει αμέσως τα πραγματικά κίνητρα πίσω από τέτοιες πρωτοβουλίες». Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος εκ των προτέρων έχει διαμηνύσει ότι δεν προσέρχεται στη σημερινή συνάντηση για να συζητήσει αλλαγές στον εκλογικό νόμο, αλλά μόνο τις προτάσεις του για τη συνταγματική αναθεώρηση –για την ανάγκη της οποίας είχε μιλήσει ήδη από τον περασμένο Ιανουάριο– υπογράμμισε την ανάγκη να αποκατασταθεί η σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. «Και αυτή κερδίζεται μόνο αν οι πολιτικοί μιλήσουν τη γλώσσα της αλήθειας, αντί να καταφεύγουν σε δήθεν θεσμικές παρεμβάσεις που μόνο σκοπό έχουν τη διαχείριση της επερχόμενης εκλογικής ήττας», σημείωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ., απηχώντας την πεποίθησή του ότι με την αλλαγή του εκλογικού νόμου η κυβέρνηση επιχειρεί να ανακατέψει την τράπουλα, εν όψει της ήττας της και για να εγγράψει υποθήκες για το μέλλον, έστω και στις μεθεπόμενες εκλογές.
Καθημερινή