Την αντίθεσή τους με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, όπου κυριαρχούν οι φόροι και απουσιάζουν οι επενδύσεις, εξέφρασαν, στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου Economist, οι Ελληνοαμερικανοί επιχειρηματίες John Calamos, ιδρυτής, πρόεδρος της Calamos Investments, John Koudounis, διευθύνων σύμβουλος της Calamos Investments και Dean Mitropoulos, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metropoulos & Co.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο Calamos, η Ελλάδα παρουσιάζει ευκαιρίες σε τομείς όπως η ενέργεια, αλλά η αύξηση των φόρων χωρίς να υπάρχουν έσοδα από τον ιδιωτικό τομέα είναι χωρίς αποτέλεσμα.
“Το κεφάλαιο πηγαίνει εκεί που του φέρονται καλύτερα. Θα πρέπει να δούμε πώς συμπεριφέρονται στο κεφάλαιο στην Ελλάδα για να απαντήσουμε στο ερώτημα των επενδύσεων εδώ. Αναζητούμε ευκαιρίες στην Ελλάδα και αυτό που έχω δει, όλα αυτά τα χρόνια, είναι ότι υπάρχουν κάποια πράγματα που θα βοηθούσαν, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις. Δεν μπορείς απλώς να αυξάνεις φόρους, πρέπει να έχεις έσοδα, να ενισχύσεις τον ιδιωτικό τομέα και να περιορίσεις τον δημόσιο τομέα. Το να ρίχνεις το βάρος στους φορολογούμενους δεν έχει αποδώσει πουθενά στον κόσμο. Η Αμερική τη δεκαετία του ‘60 μείωσε τους φόρους, γεγονός που επέτρεψε να αναπτυχθεί η ιδιωτική κατανάλωση και πολύ γρήγορα να αναπτυχθεί η ιδιωτική οικονομία. Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση, όπου οι κανόνες και το κανονιστικό πλαίσιο, συνεχώς, μεταβάλλονται.”
Ο John Koudounis, διευθύνων σύμβουλος της Calamos Investments, σημείωσε ότι απαιτούνται φοροαπαλλαγές για την προσέλκυση των επενδύσεων και τόνισε ότι κατά την τελευταία πενταετία η πρόοδος είναι μικρή στην αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας (red tape).
“Είναι σαφές ότι η Ελλάδα πρέπει να αναβαπτιστεί. Πρέπει να ευαισθητοποιήσουμε το κεφάλαιο. Είναι αναγκαία η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, είναι απαραίτητο να καταστούν ελκυστικοί οι όροι προσέλκυσης επενδύσεων. Πώς γίνεται αυτό; Με φοροαπαλλαγές για επενδυτές. Τα καλά πράγματα είναι σαν τη φωτιά που ξεκινάει από μικρή και επεκτείνεται. Απαιτούνται φορολογικά κίνητρα για εταιρείες που έρχονται στην Ελλάδα να επενδύσουν. Επίσης, πρέπει να υπάρξει εξορθολογισμός του ρυθμιστικού πλαισίου και να παταχθεί η γραφειοκρατία. Εδώ και πέντε χρόνια δεν έχουμε δει πολλά πράγματα για τη μείωση της γραφειοκρατίας” σημείωσε.
O Dean Metropoulos, επικεφαλής της Metropoulos & Co. ανέφερε χαρακτηριστικά ότι εδώ και οκτώ χρόνια, στην Ελλάδα χρεοκοπούν συνεχώς επιχειρήσεις, αλλά δεν υπάρχουν πρωτοβουλίες για την ανάσχεση του φαινόμενου αυτού. Σημείωσε ακόμη ότι σε αντίθεση με την Ευρώπη, στην Ελλάδα η εξαγορά και αναδιάρθρωση μίας προβληματικής επιχείρησης αποτελεί μία ιδιαίτερα χρονοβόρος διαδικασία, καθώς παρεμβάλλονται σειρά παραγόντων με αποτέλεσμα, εν τέλει, το εγχείρημα να μην είναι αποδοτικό.
“Τι μπορώ να πω πέραν από αυτά που ακούμε, ότι πρέπει να αλλάξει η γραφειοκρατία και να επιταχυνθεί το σύστημα της δικαιοσύνης; Δεν μπορώ να βρω λύσεις, θα επαναλάβω αυτά που ακούστηκαν. Υπήρξαν κάποιες ευκαιρίες στην Ελλάδα και κάναμε κάποιες επενδύσεις στο μέτωπο της αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων, αλλάζοντας διοικήσεις ή ενισχύοντας την τεχνολογία. Κάναμε τις εταιρείες τριδιάστατες για να σταθούν στον ανταγωνισμό. Ωστόσο, η διαδικασία αυτή παραμένει ιδιαίτερα δύσκολη. Με προσέλκυσαν πριν χρόνια τράπεζες για να αγοράσουμε κάποιες εταιρείες, οι οποίες σήμερα έχουν χρεοκοπήσει. Τα τελευταία οκτώ χρόνια χρεοκοπούν συνέχεια εταιρείες, αλλά κανείς δεν κάνει τίποτα. Το καταπληκτικό είναι ότι οι Έλληνες είναι τετραπέρατοι, αλλά το θέμα είναι το πώς θα απελευθερώσουμε αυτές τις δυνατότητες. Η Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελέσει κόμβο μεταξύ Αφρικής, Ανατολής και Ευρώπης. Μακάρι να είχα μία απάντηση για να κάνουμε το περιβάλλον πιο φιλικό στις επενδύσεις. Πρέπει να βρούμε ένα τρόπο για λύσουμε το πρόβλημα των εξυπηρετούμενων δανείων. Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να ξεπεράσουμε τη γραφειοκρατία και απαιτούνται συνδικάτα πρόθυμα να συνεργαστούν. Το θέμα είναι να πείσουμε και την κυβέρνηση να αλλάξει” κατέληξε.
capital.gr