Ειδήσεις

Πώς είδαν τα ελληνικά κόμματα την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος που έδειξε την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση σχολίασαν τα ελληνικά κόμματα.

ΝΔ: Η Ευρώπη πρέπει να κάνει την αυτοκριτική της

Εκ μέρους της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι η Ευρώπη χρειάζεται μια νέα συμφωνία αλήθειας, τονίζοντας πως η απόφαση των Βρετανών είναι σεβαστή κι αποτελεί ένα πολύ ηχηρό μήνυμα για όλη την Ευρώπη.

«Η Ευρωπαϊκή ‘Ενωση, αφού διασφάλισε για δεκαετίες την ειρήνη και τη σταθερότητα, οφείλει μια ειλικρινή και γενναία αυτοκριτική» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, υπογραμμίζοντας ότι «χρειάζεται ένα νέο ευρωπαϊκό σχέδιο που να εμπνεύσει τους λαούς και να τονώσει την πίστη τους στη χρησιμότητα της Ενωσης».

ΠΑΣΟΚ: Χάθηκε μια μάχη, αλλά να μην χαθεί ο πόλεμος

«Το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα, το κοινό μας σπίτι, είναι η μόνη ασφαλής προοπτική για όλους μας », δήλωσε η Φώφη Γεννηματά, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Όπως είπε πρόκειται για μία ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη για την πορεία της Ευρώπης, αλλά σημείωσε ότι «χάθηκε μια μάχη, αλλά δεν πρέπει να χαθεί ο πόλεμος».

Υπογράμμισε επίσης, την ανάγκη να ληφθούν το ταχύτερο αποφάσεις για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια. «Εμείς οι σοσιαλιστές οφείλουμε να ηγηθούμε της προσπάθειας και να εγγυηθούμε μια νέα πορεία για την Ευρώπη και το μέλλον της », κατέληξε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

ΚΚΕ:  Αυτή είναι η διάψευση των προσδοκιών για την Ε.Ε.

Η πάλη για αποδέσμευση κάθε χώρας από την Ε.Ε. πρέπει να συνδεθεί με την ανάγκη ανατροπής της εξουσίας του κεφαλαίου, τονίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα σε ανακοίνωσή του για το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος.

Όπως επισημαίνει το ΚΚΕ, το αποτέλεσμα καταγράφει «τη διάψευση των προσδοκιών, που για χρόνια καλλιεργούσαν όλα τα αστικά κόμματα -και στην Ελλάδα- μαζί με τα ευρωενωσιακά επιτελεία, ότι δήθεν θα μπορούσαν οι λαοί να ευημερήσουν στο πλαίσιο της Ε.Ε.».

Ποτάμι: Δυστυχώς ηττηθήκαμε

«Δυστυχώς ηττηθήκαμε», ήταν το πρώτο σχόλιο του Ποταμιού.

«Οι λαϊκιστές, με όπλο τον φόβο, κατέκτησαν την Αγγλία και την Ουαλία. Η Ευρώπη πρέπει να κάνει μια στάση και να σκεφτεί. Χρειάζονται γενναίες αλλαγές στις Βρυξέλλες, χρειάζεται τόλμη στην πολιτική. Η Ε.Ε. αυτo-υπονομεύτηκε», σημείωσε σε ανακοίνωση του το Ποτάμι.

«Σ’ αυτό το νέο μηδενισμό χρειάζονται πλέον απαντήσεις με πράξεις. Οι ευρωπαίοι πολίτες αντί για άμυνα πρέπει να επιλέξουν την αντεπίθεση. Να συγκρουστούν με τον ανισότητα, την γραφειοκρατία, τον ελιτισμό, τον λαϊκισμό, την διαφθορά. Να βγει στο προσκήνιο η γενιά του Erasmus», τόνισε το Ποτάμι.

«Οι άνθρωποι του 21ου αιώνα βρίσκονται πιο στενά συνδεδεμένοι, πιο κοντά μεταξύ τους από ποτέ άλλοτε. Αυτό δεν μπορεί να αλλάξει ούτε με ένα εκατομμύριο ψήφους, ούτε με δύο εκατομμύρια. Η χώρα του Σαίξπηρ, του Ντίκενς, του Σέλλεϋ, του Κίπλινγκ, η χώρα της οποίας η γλώσσα είναι ο παγκόσμιος κόμβος επικοινωνίας, η χώρα που υιοθέτησε και υπερασπίστηκε παγκόσμιες αξίες, αυτή η χώρα δεν μπορεί να αλλάξει πορεία κατά 180 μοίρες. Αυτό το σημερινό λάθος της ιστορίας ελπίζουμε πως η ίδια η ιστορία θα το διορθώσει το συντομότερο», κατέληξε.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου