Ειδήσεις

Φόβοι Μαξίμου για παρενέργειες στην Ελλάδα

Οι πιθανές επιπτώσεις του Brexit στην ελληνική οικονομία και στην πορεία υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος, παραλλήλως δε και τα νέα πολιτικά δεδομένα που αναδύονται στην Ε.Ε. μετά τις χθεσινές εξελίξεις, βρίσκονται στο επίκεντρο της «ανάγνωσης» της κυβερνητικής ηγεσίας για τον απόηχο του βρετανικού δημοψηφίσματος. Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συγκάλεσε χθες το πρωί διαδοχικές συσκέψεις με συνεργάτες του στο Μαξίμου, αλλά και στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, προκειμένου να αξιολογηθούν οι πιθανές επιπτώσεις στην οικονομία, υπό την πίεση και του πτωτικού ανοίγματος του Χρηματιστηρίου. Η εκτίμηση της Αθήνας, όπως αποτυπώθηκε και στις συσκέψεις αυτές, είναι ότι θα πρέπει να μεσολαβήσουν μερικές ημέρες προκειμένου να μπορεί να αποτιμηθεί με ακρίβεια το εύρος των επιπτώσεων από τις εξελίξεις που πυροδοτεί το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος.

Στο Μαξίμου θεωρούν ότι πολλά θα κριθούν από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. την προσεχή Τρίτη και τις αποφάσεις που θα ληφθούν εκεί, όσον αφορά τη στάση των Βρυξελλών έναντι του Λονδίνου. Σε μια πρώτη εκτίμηση, πάντως, θεωρούν ότι οι υπολογισμοί για την πορεία του ελληνικού προγράμματος, που είχαν γίνει με πρόβλεψη ανάκαμψης 1% για την Ευρωζώνη, πιθανότατα ανατρέπονται, όπως και η προοπτική γρήγορης άρσης των κεφαλαιακών ελέγχων στις τράπεζες, για τις οποίες διαμορφώνεται νέα περίοδος αβεβαιότητας. Η κυβέρνηση θεωρεί, επίσης, αναμενόμενη την αύξηση της πίεσης στα εργασιακά, ενώ η Αθήνα θα πρέπει να περιμένει για να δει ποια στάση θα τηρήσει το ΔΝΤ ως προς τη συμμετοχή του ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα στο νέο πλαίσιο που σχηματοποιείται.

Διερευνητικές επικοινωνίες

Την ίδια στιγμή, σε πολιτικό επίπεδο, ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του θεωρούν ότι η Αθήνα μπορεί να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην αναζήτηση ενός νέου προσανατολισμού για την Ευρώπη, όπου η μάχη θα δοθεί ανάμεσα στις συντηρητικές δυνάμεις με επιτάχυνση των ήδη ακολουθούμενων πολιτικών και στις δυνάμεις που υπερασπίζονται την ανάγκη αναπροσανατολισμού της Ε.Ε. και επιστροφής στις δημοκρατικές και κοινωνικές ρίζες της. Από το επιτελείο του κ. Τσίπρα έγιναν ήδη χθες διερευνητικές επικοινωνίες προς τα επιτελεία των Φρανσουά Ολάντ, Ματέο Ρέντσι, Μάρτιν Σουλτς και Τζιάνι Πιτέλα, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται, πλέον, το αποτέλεσμα των ισπανικών εκλογών και οι επιδόσεις του Podemos. Συνεργάτες του κ. Τσίπρα αναφέρουν ότι πιθανότατα τη Δευτέρα ή το αργότερο την Τρίτη, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, οι επικοινωνίες αυτές θα μορφοποιηθούν και σε συναντήσεις.

Για το πρωθυπουργικό επιτελείο το αποτέλεσμα υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. θεωρείται ότι προέκυψε εκ της αποτυχίας της Ευρώπης να διαχειριστεί αποτελεσματικά την οικονομική κρίση, αλλά και, πολύ πιο πρόσφατα, την προσφυγική κρίση, που ήρθε να ενισχύσει τα φαινόμενα ευρωσκεπτικισμού. Σχετική αναφορά έκανε ο κ. Τσίπρας στη δήλωσή του για το βρετανικό δημοψήφισμα, όπου επισήμανε ότι το αποτέλεσμα δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία και «έδειξε» ως αιτίες τις «ακραίες επιλογές τις λιτότητας που διεύρυναν τις ανισότητες ανάμεσα στις χώρες του Βορρά και του Νότου, αλλά και στο εσωτερικό των ευρωπαϊκών χωρών» καθώς και «την άρνηση του επιμερισμού της ευθύνης και των βαρών τόσο απέναντι στην κρίση χρέους όσο και στην προσφυγική». Ο πρωθυπουργός μίλησε για βαθύ πολιτικό και κοινωνικό διχασμό στο εσωτερικό της Ε.Ε. Προσδιορίζοντας, δε, την απάντηση στην κρίση της Ευρώπης, μίλησε για «μια μεγάλη αντεπίθεση των προοδευτικών ευρωπαϊκών δυνάμεων για να σταματήσει η επέλαση της Ακροδεξιάς και του εθνικισμού».

Έντυπη

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου