Γράφει ο
Μοράρης Εμμανουήλ
ΠΑΓΩΤΟ ο καλοκαιρινός πειρασμός μεγάλων και μικρών περιέχει υδατάνθρακα, πρωτεΐνη, βιταμίνες, φώσφορο, μαγνήσιο και σημαντική πηγή θρεπτικών ουσιών. Ιδανικό παγωτό για κάποιον που προσέχει την διατροφή του είναι οι γρανίτες, δεν περιέχουν λιπαρά και έχουν μικρή θερμιδική αξία.
ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ
ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ
ΤΟ ΠΑΓΩΤΟ
Το παγωτό μπορεί να αποτελέσει πλούσια πηγή θερμίδων
Τα παγωτά με σοκολάτα έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε λίπος.
Περιέχει κορεσμένο λίπος και χοληστερόλη (κυρίως το παρφέ).
Συχνά χρησιμοποιούνται εγκεκριμένα ενισχυτικά χρώματος και αρώματος για την βελτιστοποίηση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του παγωτού .Είναι ένα ευπαθές προϊόν και μπορεί να αλλοιωθεί πολύ εύκολα.
Πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο ώστε να εμποδίζεται η ανάπτυξη μικροοργανισμών.
Για να γλιτώσουμε, λοιπόν, τις περιττές θερμίδες και για να έχουμε ένα καλλίγραμμο σώμα:
• Επιλέγουμε παγωτό με φρούτα, όπως φράουλα, λεμόνι, μπανάνα ή φυσική γεύση βανίλια
• Επιλέγουμε παγωτά τύπου σορμπέ ή γρανίτες, οι θερμίδες των οποίων δεν ξεπερνούν τις 100-150kcals
• Επιλέγουμε παγωτά διαίτης, που περιέχουν 0% λιπαρά ή /και 0% ζάχαρη και δεν ξεπερνούν τις 90kcals /100g
Έτσι η συνετή κατανάλωση του (1 -2 φορές την εβδομάδα) και οι σωστές επιλογές θα μας επιτρέψουν να το απολαύσουμε, χωρίς να επιβαρύνουμε το σώμα μας.
Τέλος, πρέπει να θυμόμαστε πως όσο περισσότερες πρόσθετες γεύσεις ή συστατικά έχει ένα παγωτό, τόσο θα αυξάνονται πάντα και οι θερμίδες του.
ΔΡΟΣΕΡΟΣ ΠΕΙΡΑΣΜΟΣ ΠΑΓΩΤΟ ΦΡΑΟΥΛΑΣ
Υλικά
500 γραμμ. φράουλες, καθαρισμένες και πλυμένες
500 γραμμ. Γάλα light
200 γραμμ. μέλι
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
100 γραμμ. κουβερτούρα σε σταγόνες (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και τα πολτοποιούμε, μέχρι να προκύψει ένα ομοιόμορφο μίγμα. Το αδειάζουμε σε σκεύος που κλείνει με καπάκι και το τοποθετούμε στο ψυγείο για 4-6 ώρες. Μόλις το μίγμα είναι αρκετά κρύο, το αδειάζουμε στην παγωτομηχανή και ετοιμάζουμε το παγωτό σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή της. Λίγο πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία, προσθέτουμε τις σταγόνες σοκολάτας. Μεταφέρουμε το παγωτό σε κατάλληλο σκεύος και το τοποθετούμε στην κατάψυξη. Όταν θέλουμε να το καταναλώσουμε, το αφήνουμε εκτός ψυγείου για 15-20′.
Προσοχή το παγωτό το τρώμε σε μπολ.