Βερολίνο, 27
«Πρέπει να σταματήσουμε την έξοδο άλλων χωρών από την Ε.Ε», δήλωσε η Ανγκελα Μέρκελ, εξαίροντας την αναγκαιότητα άμεσης δράσης από την πλευρά της γηραιάς ηπείρου.
Μιλώντας σε συνεδρίαση του Xριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), η Γερμανίδα καγκελάριος επεσήμανε ότι, οι χρηματαγορές είναι ιδιαίτερα ανήσυχες πως η Ε.Ε δεν θα μπορεί πλέον να κυβερνηθεί.
Πρόσθεσε επίσης πως και οι 27 χώρες που έχουν απομείνει στην Ε.Ε, πρέπει να συναποφασίσουν για τον τρόπο με τον οποίο θα πορευτούν μπροστά, μετά την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από το μπλοκ.
Μια ημέρα νωρίτερα, ο επικεφαλής του CDU Φόλκερ Κάουντερ και στενός συνεργάτης της Μέρκελ σε μια πιο επιθετική στάση ξεκαθάρισε ότι η Βρετανία δεν πρέπει να τύχει ιδιαίτερης μεταχείρισης στη διαπραγμάτευση της εξόδου της από τους κόλπους της ΕΕ.
«Δεν θα υπάρξει ιδιαίτερη μεταχείριση, δεν θα υπάρξουν δώρα», δήλωσε ο Φόλκερ Κάουντερ, επισημαίνοντας παρόλ’ αυτά ότι η Βρετανία είναι σημαντικός οικονομικός και εμπορικός εταίρος της Γερμανίας και ότι είναι ζωτικής σημασίας η ΕΕ να διεξαγάγει συνομιλίες εξόδου με τη Βρετανία διασφαλίζοντας τη συνέχιση των καλών σχέσεων.
Συμφωνώντας με την Μέρκελ, τάχθηκε υπέρ μίας περισσότερο χαλαρής στάσης ως προς το χρονοδιάγραμμα της επίκλησης του άρθρου 50 της ευρωπαϊκής συνθήκης από τη Βρετανία, ωστόσο δήλωσε ότι θα ήταν καλό το Λονδίνο να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 σύντομα.
Μετά το Brexit η Κομισιόν ανοίγει επισήμως την πόρτα στην Σκωτία
Με τη φράση «η πόρτα του προέδρου Γιούνκερ είναι ανοιχτή» απάντησε ο εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση της πρωθυπουργού της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζεον ότι το Κοινοβούλιο της Σκωτίας θα εξετάσει το ενδεχόμενο να μπλοκάρει τη νομοθεσία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.
Μετά το δημοψήφισμα όπου αποφασίστηκε η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ, οι εξελίξεις τρέχουν. Η Σκωτία έσπευσε να εκφράσει την πρόθεσή της για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με ερώτημα την ανεξαρτητοποίηση από το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η κοινή γνώμη τάσσεται υπέρ της παραμονής στην ΕΕ. Διόλου δεν θα πρέπει να αποκλείεται σε αυτή τη φάση, το ενδεχόμενο την ώρα που η Βρετανία θα διαπραγματεύεται τους όρους της εξόδου της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Σκωτία να συζητά με τις Βρυξέλλες για τους όρους… προσχώρησής της στην ΕΕ!
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα δώσει το «παρών» στη συνάντηση των 27 (πλέον) μελών της ΕΕ με κύριο θέμα το μέλλον της Ένωσης, την Τετάρτη, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Στον Ντομπρόβσκις
η ατζέντα του Βρετανού πρώην Επίτροπου Χιλλ
Σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με την παραίτηση του Βρετανού Επιτρόπου Τζόναθαν Χίλλ, ο Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε πως ο πρόεδρος Γιούνκερ απάντησε στην επιστολή του Βρετανού Λόρδου, εκφράζοντας την λύπη του για την αποχώρησή του και χαρακτηρίζοντάς τον «πραγματικό τζέντλεμαν».
Την ατζέντα τον καθηκόντων του πρώην Βρετανού Επίτροπου θα αναλάβει ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις.
Σχετικά με τη διπλή διαδικασία που αναμένεται να ξεκινήσει έτσι ώστε να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση η Μεγάλη Βρετανία, ο Μαργαρίτης Σχοινάς είπε πως υπάρχουν δύο άρθρα της Ευρωπαικής συνθήκης που πρέπει να ενεργοποιηθούν από τη Μεγάλη Βρετανία, το άρθρο 50 και το άρθρο 218.
Το μεν αφορά την διαπραγμάτευση για τους όρους της εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας, ενώ το άρθρο 218 είναι υπεύθυνο για τη μορφή της νέας εταιρικής σχέσης μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας και ΕΕ. Η συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί από όλα τα εθνικά κοινοβούλια και την Ευρωβουλή και μόλις γίνει η ενεργοποίηση των άρθρων από τη Μεγάλη Βρετανία θα εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα.
Μέρκελ: Ούτε επισπεύδω ούτε βάζω φρένο στο Brexit
Και η Μέρκελ αν και εξέφρασε την κατανόηση της ότι η Μ.Βρετανία χρειάζεται χρόνο να αναλύσει την κατάσταση τόνισε πως καμιά ανεπίσημη διαπραγμάτευση δεν θα υπάρξει χωρίς να προηγηθεί το αίτημα εξόδου που υποχρεούται να υποβάλλει το Λονδίνο.
«Ασχολούμαι με την πραγματικότητα και αυτή είναι ότι η πλειοψηφία των Βρετανών αποφάσισε την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Περιμένω λοιπόν κάποια στιγμή την αίτηση της κυβέρνησης της Μ. Βρετανίας προς την Ε.Ε., βάσει του άρθρου 50 της Συνθήκης» δήλωσε και η Μέρκελ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας
»Πιστεύω ότι πρέπει να δούμε την αλληλουχία των πραγμάτων: η δήλωση πρέπει να σταλεί από μια βρετανική κυβέρνηση και σε αυτό δεν βάζω ούτε φρένο, αλλά ούτε και επισπεύδω. Δουλειά μου είναι να σκεφτώ πάνω σε αυτό τότε, όταν θα έχει έρθει το αίτημα. Το πώς ακριβώς θα γίνει, προσδιορίζεται σαφώς από το άρθρο 50. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε μια επ’ αόριστον διαιώνιση, διότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν καλό για την οικονομία καμίας πλευράς. Η Μ. Βρετανία τώρα για κάποιο χρονικό διάστημα θα αναλύσει τα πράγματα, έχω γι’ αυτό κάποια κατανόηση. Κατά τα άλλα, θα μιλήσουμε αύριο με τον Βρετανό πρωθυπουργό», δήλωσε η κ. Μέρκελ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας Βολόντιμιρ Χρόισμαν.
«Πρέπει να είναι σαφές ότι δεν μπορούν να υπάρξουν ανεπίσημες διαπραγματεύσεις πριν από την επίσημη έκφραση της πρόθεσης για έξοδο από την Ε.Ε.. Δεν μπορούμε λοιπόν να αρχίσουμε κάποιες ανεπίσημες συνομιλίες χωρίς να έχουμε τη δήλωση από τη Μ. Βρετανία. Είναι απολύτως σαφές», πρόσθεσε η καγκελάριος και επανέλαβε την ανάγκη «να κάνουμε το παν ώστε η Ε.Ε. των 27 να βαδίσει ενωμένη τον δρόμο, δηλαδή να κάνουμε το παν ώστε να μην ενισχυθούν οι φυγόκεντρες δυνάμεις, αλλά οι δυνάμεις της ενότητας».
To ραντεβού με Ολάντ, Ρέντσι, Τούσκ στο Βερολίνο
Η Γερμανίδα καγκελάριος υποδέχεται στο Βερολίνο τους Ολάντ και Ρέντσι παρουσία του προέδρου του ευρωπαϊκου Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ σε μια προπαρασκευαστική συνάντηση ενόψει της συνόδου κορυφής της Ε.Ε παρουσία και του απερχόμενου βρετανού πρωθυπουργού Ντ. Κάμερον.
Στις κλειστές συνεδριάσεις του κόμματός της η κ. Μέρκελ δεν κρύβει την αγωνία για πιθανό «κύμα» αποσχιστικών τάσεων από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Γι αυτό και θεωρεί πως η αυστηρή στάση απέναντι στην Βρετανία είναι απαραίτητη καθώς είναι ο μοναδικός τρόπος για να αποτραπεί το ντόμινο της διάλυσης της ΕΕ.
Brexit: Ο Κάμερον αποκλείει το ενδεχόμενο δεύτερου δημοψηφίσματος
Την υποβολή υποψηφιοτήτων για τη διαδοχή του Ντέιβιντ Κάμερον στην ηγεσία των Συντηρητικών και την πρωθυπουργία μέχρι την Πέμπτη, ώστε να κινηθούν οι διαδικασίες αντικατάστασής του ζήτησε η εκτελεστική επιτροπή του κυβερνώντος κόμματος της Μεγάλης Βρετανίας.
Την ίδια ώρα ο Κάμερον αποκλείει τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος για την επιβεβαίωση του Brexit ή την παραμονή στην ΕΕ.
Όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα Independent, ο Βρετανός πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός νέου δημοψηφίσματος για το ευρωπαϊκό μέλλον της Βρετανίας, αν και έχουν συγκεντρωθεί τουλάχιστον 3,5 εκατομμύρια υπογραφές.
Ο Κάμερον προήδρευσε στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου από την ψηφοφορία για το Brexit. Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη συγκρότηση μιας ειδικής ομάδας που θα αρχίσει να εργάζεται για να προετοιμάσει το Brexit και τη διαδοχή του Ντέιβιντ Κάμερον, υπογραμμίζοντας ότι ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία είναι «το τελευταίο πράγμα» που χρειάζεται η Σκωτία.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός, που δεν έχει κάνει καμία δήλωση αφότου ανακοίνωσε την παραίτησή του, την περασμένη Παρασκευή, καταδίκασε επίσης μέσω της εκπροσώπου του τα ξενοφοβικά επεισόδια που έχουν σημειωθεί στη χώρα μετά τη νίκη του Brexit στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.
Η εκπρόσωπός του δήλωσε ότι ο Κάμερον συγκρότησε μια ομάδα στην οποία μετέχουν δημόσιοι υπάλληλοι η οποία θα αναλάβει να βοηθήσει τον διάδοχό του όχι μόνο να διαπραγματευτεί την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά να διερευνήσει και τις επιλογές για το μέλλον της εκτός της Ένωσης. Η ομάδα αυτή «θα διασφαλίσει ότι έχουμε κάνει την προεργασία για έναν νέο πρωθυπουργό» και κατά τη συνέπεια το έργο της είναι να προετοιμάσει «όλο το εύρος των ζητημάτων που θα πρέπει να εξετάσουμε, όπως τα θέματα μετάβασης», ανέφερε η εκπρόσωπος, διευκρινίζοντας ότι δεν θα λαμβάνει αποφάσεις δεδομένου ότι «η απόφαση λαμβάνεται από τον πρωθυπουργό σε μια νέα κυβέρνηση».
Στην ομάδα αυτή ενεργό συμμετοχή θα έχει και ο Όλιβερ Λέτγουιν, βουλευτής και στενός φίλος του Κάμερον.
Η παραίτηση του Κάμερον έχει πυροδοτήσει μια κούρσα για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος. Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στον πρώην δήμαρχο του Λονδίνου, τον Μπόρις Τζόνσον, που θεωρείται το μεγάλο φαβορί για τη διαδοχή, όμως ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπος με νυν υπουργούς που θα διεκδικήσουν και αυτοί την αρχηγία του κόμματος και την πρωθυπουργία.
Η εκπρόσωπος σημείωσε ότι στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου δεν έγινε καμία συζήτηση για το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών. Αντί για αυτό, ο Κάμερον ζήτησε να υπάρξει ενότητα τόσο στην κυβέρνηση όσο και στη χώρα. «Η κυβέρνηση χρειάζεται τώρα να επικεντρωθεί στο να κάνει ό,τι μπορεί για να προετοιμάσει τη διαπραγμάτευση για την αποχώρησή μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε.
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος οδήγησε την πρώτη υπουργό της Σκωτίας, την Νίκολα Στέρτζον, να θέσει το ζήτημα διεξαγωγής ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής από το Ηνωμένο Βασίλειο. «Η άποψη του πρωθυπουργού δεν έχει αλλάξει. Έγινε ένα νόμιμο, δίκαιο και αποφασιστικό δημοψήφισμα πριν από σχεδόν δύο χρόνια. Οι λόγοι για την παραμονή της Σκωτίας στο ΗΒ είναι και σήμερα τόσο ισχυροί όσο ήταν και πριν από 18 μήνες», επισήμανε.