Εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή του κόσμου στη συγκέντρωση και την πορεία προς τη Βουλή που οργάνωσαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ το πρωί της Πέμπτης, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας κατά της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Σε ορισμένες περιπτώσεις η συμμετοχή των εργαζομένων στην κινητοποίηση άγγιξε το 100%.
Χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν και στην πορεία που οργάνωσε το ΠΑΜΕ.
Πριν την έναρξη των συλλαλητηρίων στην Αθήνα, σημειώθηκε μικροένταση μεταξύ αντιεξουσιαστών και δυνάμεων της αστυνομίας στα Εξάρχεια, έξω από τον χώρο Νοσότρος. Η αστυνομία προχώρησε σε 20 προσαγωγές από την ευρύτερη περιοχή. Οι συνδικαλιστές κατήγγειλαν ότι η αστυνομία προέβη σε προληπτικές συλλήψεις ιδίως νέων που προσέρχονταν στο συλλαλητήριο και απαίτησαν την άμεση απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων.
Συγκέντρωση ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ
Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος, μιλώντας από το βήμα της απεργιακής συγκέντρωσης, υπογράμμισε ότι σήμερα διαψεύστηκε η εκτίμηση ότι η βία θα οδηγούσε στην απομαζικοποίηση των αγώνων. Ο κ. Παπασπύρος έκανε λόγο για άμεσο, δυνατό και πολιτικό μήνυμα των απεργών, ζητώντας άμεση έξοδο από το μηχανισμό επιτήρησης της τρόικας και να φύγει από τη χώρα το ΔΝΤ.
Στο στόχαστρο, είπε, αυτής της πολιτικής βρίσκεται το 90% της κοινωνίας και εκτίμησε ότι οι αγώνες των εργαζομένων θα αποκτήσουν σημαντική πολιτική διάσταση και οι εργαζόμενοι θα νικήσουν, δίνοντας επόμενο ραντεβού στο συλλαλητήριο που εξήγγειλαν σήμερα τα συνδικάτα για τις 29 Μαΐου.
Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Γιώργος Τσαλικάκης (εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ) κάλεσε τους εργαζόμενους σε αντίσταση στην καταπάτηση θεμελιωδών δικαιωμάτων, υπογράμμισε ότι δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι για την καταλήστευση των ταμείων και χαρακτήρισε το πρόσφατο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό ως το πιο άδικο, ανάλγητο και αντικοινωνικό νομοσχέδιο των τελευταίων ετών.
Ο κ. Τσαλικάκης έκανε λόγο για εξαπάτηση των συνδικάτων από το υπουργείο Εργασίας και δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι δεν θα μπουν στο δίλημμα «χρεοκοπία ή θυσίες».
Η πορεία, στην οποία παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα και τον Μανόλη Γλέζο, ξεκίνησε λίγο μετά τις 11 το πρωί από το Πεδίον του Αρεως με κατεύθυνση προς τη Βουλή, όπου επιδόθηκε το ψήφισμα της απεργιακής συγκέντρωσης. Οι διαδηλωτές, φωνάζοντας «κλέφτες», παραμένουν συγκεντρωμένοι έξω από το Κοινοβούλιο.
Να σημειωθεί πως την ώρα που η κεφαλή της πορείας έφτασε έξω από το καμένο υποκατάστημα της τράπεζας Marfin στην οδό Σταδίου, οι διαδηλωτές κράτησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των τριών εργαζομένων που βρήκαν τραγικό θάνατο στις 5 Μαΐου.
Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ σε αρκετούς χώρους δουλειάς η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία άγγιξε το 100% (Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, διυλιστήρια, πλοία – λιμάνια κ.ά).
Στη συγκέντρωση «εκφράστηκε με δυναμικό τρόπο η απαίτηση των εργαζόμενων να αποκρουσθούν οι νεοφιλελεύθερες συνταγές, να αποτραπεί η ακύρωση του κοινωνικού κράτους στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, να μην προωθηθεί και ψηφισθεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης και να μην κυριαρχήσουν οι “αγορές και οι κερδοσκόποι”».
Στο ψήφισμα υπογραμμίζεται ότι οι εργαζόμενοι απορρίπτουν κατηγορηματικά το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης και της τρόικας γιατί «αλλοιώνει, ανατρέπει και απαξιώνει τα κοινωνικά χαρακτηριστικά της ασφάλισης και τα δικαιώματα των ασφαλισμένων».
Επισημαίνεται, επίσης, πως «οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι αρνούνται να πληρώσουν για ακόμα μια φορά τα εγκληματικά πολιτικά και ασφαλιστικά λάθη των κυβερνήσεων, με μειώσεις των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων και παροχών».
Οι εργαζόμενοι «αρνούνται και απορρίπτουν τη λογική ότι δεν υπάρχει άλλη λύση για τη σωτηρία του ασφαλιστικού συστήματος, ότι δεν μπορεί να διασφαλισθεί το μέλλον των νέων που αναγκάζονται να δουλεύουν ανασφάλιστοι. Αρνούνται την υποταγή στις παράλογες αντεργατικές, και αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης και των ‘τοκογλύφων’ δανειστών».
Ζητούν «δημόσιο, κοινωνικό και ισχυρό ασφαλιστικό σύστημα που θα ενισχύει την κοινωνική συνοχή, τους οικονομικά αδύνατους, τους απλούς ανθρώπους του μόχθου».
Η πορεία του ΠΑΜΕ
Νωρίτερα, ολοκληρώθηκε και το μαζικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ. Η πορεία ξεκίνησε από την Ομόνοια και κατευθύνθηκε στο υπουργείο Εργασίας, όπου πραγματοποιήθηκε συμβολική κατάληψη. Μέλη του ΠΑΜΕ απέκλεισαν την είσοδο του υπουργείου επί της οδού Πειραιώς και ανάρτησαν πανό με κεντρικό σύνθημα «Απορρίψτε τα μέτρα».
«Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Σημασία έχει να μετατραπεί σε έναν ορμητικό χείμαρρο, σε έναν αληθινό καταρράκτη. Να βγάλουμε από τη μέση όλα τα φράγματα, όλα τα αναχώματα που δυσκολεύουν να περάσει ο λαός απ’ αυτό που πρέπει να είναι ζητούμενο, το δρόμο της κοινωνικής λαϊκής ευημερίας» δήλωσε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.
Στη Θεσσαλονίκη
Δυναμικά και ειρηνικά ήταν και τα δύο συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της γενικής απεργίας που κήρυξαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ.
Η πορεία του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου και της Ένωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων ξεκίνησε από το Εργατικό Κέντρο και κατέληξε έξω από το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας-Θράκης.
Η πορεία του ΠΑΜΕ ξεκίνησε από το άγαλμα του Βενιζέλου με τον ίδιο προορισμό.
Οι συνδικαλιστές δήλωσαν ικανοποιημένοι από τη συμμετοχή στην απεργία και τις διαδηλώσεις, τόσο από τον ιδιωτικό, όσο και τον δημόσιο τομέα.
Μεγάλη η συμμετοχή στη χθεσινή απεργίαΤην αντίθεσή τους στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και γενικότερα στα κυβερνητικά μέτρα εξέφρασαν χθες οι εργαζόμενοι της περιοχής μας, με την συμμετοχή τους, στην απεργία που προκήρυξαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ.
Στην απεργία μετείχαν οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι εφοριακοί οι εργαζόμενοι στους δήμους και τη νομαρχία, οι απασχολούμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και στο ΕΚΑΒ. Μετείχαν ακόμα στην κινητοποίηση οι τραπεζοϋπάλληλοι, οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, οι εκπαιδευτικοί ενώ απείχαν από τα καθήκοντα τους και οι δικηγόροι. Προβλήματα σημειώθηκαν στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια λόγω της συμμετοχής των ναυτεργατών στην απεργία.
Χθες το πρωί έγινε συγκέντρωση των εργαζομένων στο Εργατικό Κέντρο όπως είχε προγραμματιστεί. Δεν πραγματοποιήθηκε όμως πορεία διαμαρτυρίας, για τεχνικούς λόγους, όπως επισημάνθηκε.
Η συγκέντρωση ξεκίνησε με την ομιλία του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ρόδου Σάββα Χατζησάββα. Χαιρετισμό απηύθυναν καταθέτοντας τις απόψεις τους για το ασφαλιστικό, η κ Μίκα Κελεπέρα από την “Αυτόνομη Παρέμβαση”, ο πρόεδρος του τμήματος της ΑΔΕΔΥ Γιώργος Κελακιός, ο εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ Γιάννης Σάββας, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον ΟΤΕ Βασίλης Συμιακός και ο πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Νίκος Τριπολίτης.
Όπως τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό που προωθεί προς ψήφιση η κυβέρνηση αλλοιώνει, ανατρέπει και υποβαθμίζει, τα κοινωνικά χαρακτηριστικά της ασφάλισης και τα δικαιώματα των ασφαλισμένων. Παράλληλα ακολουθεί την παλιά χρεοκοπημένη συνταγή μείωσης των συντάξεων. “Στην περιοχή μας ειδικά θα υπάρξουν πολλοί εργαζόμενοι, οι οποίοι, είτε δεν θα καταφέρουν να πάρουν σύνταξη ή θα λάβουν την κατώτατη των 360 ευρώ”, είπε ο κ Χατζησάββας.
“Διαπιστώνεται ακόμη όπως αναφέρεται και στο ψήφισμα που εκδόθηκε από το Εργατικό Κέντρο ότι το νομοσχέδιο αυξάνει έμμεσα τον εργασιακό βίο από 2 έως 7 χρόνια για όλες τις κατηγορίες ασφαλισμένων και ιδιαίτερα των γυναικών στο δημόσιο από 5 έως 15 χρόνια”.
“Το σχέδιο νόμου επαναφέρει το ΛΑΦΚΑ, δηλαδή την εσωτερική αναδιανομή εισοδήματος μεταξύ των συνταξιούχων, η οποία σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες περικοπές, οδηγεί σε ένα ακόμη πιο φτωχό σύστημα για τους υπάρχοντες συνταξιούχους αλλά και για τις επερχόμενες γενιές. Επιπλέον αφήνει δεκάδες σκόπιμες ασάφειες και εξουσιοδοτικές διατάξεις, για να ρυθμιστούν τεράστιας σημασίας και σπουδαιότητας θέματα με Υπουργικές αποφάσεις”, επισημαίνεται στο ψήφισμα
Οι εργαζόμενοι αντιστέκονται και απαιτούν την απόσυρση του νομοσχεδίου και διεκδικούν δημόσιο κοινωνικό και ισχυρό ασφαλιστικό σύστημα. Επιπλέον σύμφωνα με το ψήφισμα που εκδόθηκε οι εργαζόμενοι αρνούνται:
– Την εκτεταμένη εισφοροδιαφυγή, τη φοροκλοπή, τη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, που αποτελούν διαχρονικά το τεράστιο πρόβλημα εσόδων.
– Την είσπραξη των βεβαιωμένων και καταλογισθέντων ασφαλιστικών οφειλών χρεών σε μεγάλους και ισχυρούς εργοδότες και επιχειρηματίες. Για αρκετούς υπάρχουν και αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες κατά περίεργο τρόπο δεν εκτελούνται!
– Τη λεηλασία των Ασφαλιστικών Ταμείων απ’ τις ανεξέλεγκτες δαπάνες Υγείας που έχουν γίνει η μεγαλύτερη πληγή σπατάλης.
– Την αποτελεσματική αξιοποίηση των αποθεματικών και της ακίνητης περιουσίας των Ασφαλιστικών Ταμείων, που απαξιώνεται ανεκμετάλλευτη.
– Τη συνεπή καταβολή των υποχρεώσεων του Κράτους προς τον κλάδο σύνταξης και υγείας των Ταμείων, τα χρέη του οποίου έχουν ξεπεράσει τα 8 δισ. ¤
Συγκέντρωση πραγματοποίησε και το ΠΑΜΕ έξω από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Εν συνεχεία πραγματοποίησε έγινε πορεία διαμαρτυρίας που κατέληξε στο κέντρο της πόλης.