Σοβαρά προβλήματα υδροδότησης παρουσιάζονται πλέον σε όλο το νησί της Ρόδου με την μία δημοτική κοινότητα μετά την άλλη να ξεμένει από νερό, προκαλώντας την οργή πολιτών αλλά και επαγγελματιών, για την κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα.
Η παρατεταμένη ανομβρία του χειμώνα, σε συνδυασμό με την πρωτοφανή υπερκατανάλωση που παρατηρείται αλλά και την υδροκλοπή που σημειώνεται από άκρη σε άκρη της Ρόδου, έχουν δημιουργήσει μια ασφυκτική κατάσταση.
Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της ΔΕΥΑΡ κ. Μανώλη Διακομανώλη, η δημοτική επιχείρηση ύδρευσης έχει ξεκινήσει μια σειρά εργασιών προκειμένου το απόθεμα που πάντα διατηρεί για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών, να χρησιμοποιηθεί στις περιοχές που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα υδροδότησης όπως είναι τα Κοσκινού και η Ιαλυσός. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Διακομανώλη, οι εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο σε 10 ημέρες και αμέσως μετά, το απόθεμα του νερού θα κατευθυνθεί προς τις περιοχές αυτές. Παράλληλα, έκανε γνωστό, πως είναι θέμα χρόνου η λειτουργία της δεξαμενής στην περιοχή Ασγούρου, καθώς επί του παρόντος λειτουργεί μόνο η δεξαμενή των Αγίων Αποστόλων, η οποία υδροδοτείται από το Φράγμα του Γαδουρά. Μόλις ξεκινήσει η λειτουργία της δεξαμενής και στ΄Ασγούρου, η ποσότητα του προς διάθεση νερού, θα είναι μεγαλύτερη και η κατάσταση θα βελτιωθεί σημαντικά.
Πρωτοφανής
υπερκατανάλωση
Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η πρωτοφανής υπερκατανάλωση που παρατηρείται φέτος στη Ρόδο και έχει ως αποτέλεσμα προβλήματα στην υδροδότηση. Ειδικά στις περιοχές που βρίσκονται ψηλά, όπως είναι τα Αφάντου και τα Κοσκινού, τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται εξαιτίας των ξενοδοχειακών μονάδων που βρίσκονται σε χαμηλότερες περιοχές, με αποτέλεσμα το νερό είτε να έχει χαμηλή πίεση όταν φτάνει, είτε να μην φτάνει καθόλου στα σπίτια που βρίσκονται ψηλότερα. Σύμφωνα με τον κ. Διακομανώλη, η υπερκατανάλωση είναι ο βασικότερος λόγος για τα πολλά και σοβαρά προβλήματα στην υδροδότηση, καθώς φέτος έχει εκτοξευθεί στα ύψη, σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Ενας από τους λόγους που παρατηρείται υπερκατανάλωση φέτος πέρα από τις υψηλές θερμοκρασίες, είναι πως όλο και περισσότεροι Ροδίτες φτιάχνουν το δικό τους μποστάνι το οποίο, στην συντριπτική τους πλειονότητα, ποτίζουν- παράνομα- από νερό ύδρευσης.
Εκτεταμένη υδροκλοπή
Ένα ακόμα σοβαρό πρόβλημα που καλείται να λύσει η ΔΕΥΑΡ είναι η εκτεταμένη υδροκλοπή στο δίκτυό της. Ο κ. Διακομανώλης έφερε ως παράδειγμα τα Καλαβάρδα, όπου η αντλία της ΔΕΥΑΡ βγάζει 80 κυβικά μέτρα νερό την ώρα κι αν και θα έπρεπε να υπερκαλύπτει τις ανάγκες της περιοχής, εντούτοις οι κάτοικοι παραπονιούνται ότι το νερό δεν επαρκεί. Όπως είπε, διαπιστώθηκε ότι αρκετοί ποτίζουν τις καλλιέργειές τους, που βρίσκονται πιο χαμηλά από τα σπίτια, με νερό ύδρευσης το οποίο κλέβουν από το δίκτυο της ΔΕΥΑΡ, με αποτέλεσμα το νερό να μην φτάνει στον οικισμό. Η ίδια κατάσταση έχει διαμορφωθεί και σε άλλα χωριά και για το λόγο αυτό, συνεργεία της επιχείρησης «χτενίζουν» το νησί για να εντοπίσουν όλες τις παράνομες συνδέσεις και τις παράνομες υδροληψίες, ώστε να διακοπούν και να επιβληθούν τα ανάλογα πρόστιμα στους παραβάτες.
Καταστρέφουν τους υδρομετρητές
Μια ακόμα «σπαζοκεφαλιά» για την ΔΕΥΑΡ, είναι οι κατεστραμμένοι υδρομετρητές που πολλαπλασιάζονται. Ο κ. Διακομανώλης έκανε γνωστό ότι πολλοί καταναλωτές, προκειμένου να μην καταγραφούν οι αυξημένες ενδείξεις κατανάλωσης νερού και διαπιστωθεί παράνομη σύνδεση και υδροληψία, καταστρέφουν τους υδρομετρητές! Τα συνεργεία, αμέσως μόλις εντοπίσουν κατεστραμμένους υδρομετρητές, τους αντικαθιστούν και χρεώνουν όλα τα έξοδα στον ιδιοκτήτη.
Τσουχτερά πρόστιμα
Η κατάσταση, σύμφωνα με τον κ. Διακομανώλη, είναι απελπιστική και για το λόγο αυτό, διενεργούνται εκτεταμένοι έλεγχοι σε όλες τις δημοτικές κοινότητες. Εξαιτίας της ασυδοσίας που καταγράφεται, θα ξεκινήσει η επιβολή των προστίμων για κάθε παράβαση που βεβαιώνεται από τα συνεργεία της επιχείρησης και που είναι 1.000 ευρώ για οποιαδήποτε παράνομη παρέμβαση στο δίκτυο της ΔΕΥΑΡ όπως και για την εσκεμμένη καταστροφή υδρομετρητή.
Σε εξέλιξη εργασίες
Εργασίες, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της επιχείρησης, είναι σε εξέλιξη από την ΔΕΥΑΡ σε όλο το μήκος του δικτύου, ωστόσο επειδή δεν φαίνονται και δεν προβάλλονται, υπάρχει η γενικότερη εκτίμηση ότι δεν γίνονται έργα. Εφερε ως παράδειγμα την περιοχή των Κολυμπίων, όπου, το δίκτυο είναι μικρό και περιορισμένο και ως εκ τούτου, λόγω της γενικότερης ανάπτυξης της περιοχής, καταγράφονται προβλήματα στην υδροδότηση. Στην περιοχή, θα πρέπει να γίνει συμπλήρωση του δικτύου, να μπουν μεγαλύτεροι αγωγοί και ήδη έχει συνταχθεί η σχετική μελέτη. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του έργου θα δοθεί νερό από το Φράγμα του Γαδουρά και θα δοθεί οριστική λύση στην υδροδότηση της περιοχής.