Ειδήσεις

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον εκλογικό νόμο-Και…16άρηδες στις κάλπες

Με προοπτική να αρχίσει αύριο Πέμπτη η επεξεργασία του στην αρμόδια Επιτροπή και να ψηφιστεί έως τις 20 Ιουλίου, κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος και την απόκτηση δικαιώματος εκλέγειν στην ηλικία των 17 ετών. Πρόκειται για μια αλλαγή που επί της ουσίας δίνει το δικαίωμα της ψήφου ακόμη και σε 16άρηδες μαθητές, καθώς προβλέπει ότι αποκτούν το δικαίωμα του εκλέγειν όσοι το έτος που διεξάγονται εκλογές διανύουν (και όχι απαραιτήτως έχουν συμπληρώσει) το 17ο χρόνο της ηλικίας τους. Παρεμπιπτόντως επισημαίνεται ότι με το σημερινό σύστημα μπορούσαν ήδη να ψηφίσουν και 17άρηδες, καθώς η αντίστοιχη πρόβλεψη ήταν δικαίωμα ψήφου να έχουν όσοι μαθητές συμπληρώνουν τα 18 χρόνια κατά το έτος των εκλογών, δηλαδή ακόμη και μετά την ημερομηνία διεξαγωγής τους.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο, δηλαδή την καθιέρωση της απλής αναλογικής με την κατάργηση του «μπόνους» των πενήντα εδρών στο πρώτο κόμμα, που εισηγείται η κυβέρνηση, ο στόχος της συγκέντρωσης 200 θετικών ψήφων –όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα–, προκειμένου να εφαρμοστεί από τις αμέσως επόμενες εκλογές, μοιάζει οριστικά να μην επιτυγχάνεται. Και τούτο διότι το άθροισμα των βουλευτών που έχουν ήδη προαναγγείλει ότι θα καταψηφίσουν την απλή αναλογική είναι 102 βουλευτές: οι 75 της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι 16 της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (δεν συμπεριλαμβάνεται ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θαν. Θεοχαρόπουλος, που δήλωσε ότι θα υπερψηφίσει), οι 10 του Ποταμιού και ο Χ. Θεοχάρης από τους ανεξάρτητους.

Υπογραμμίζεται κάτι που επισήμαιναν χθες οι περισσότεροι συνταγματολόγοι, όπως βέβαια και στελέχη της κυβέρνησης. Σε αντίθεση με τα άρθρα που αφορούν την απλή αναλογική, η διάταξη για την ψήφο στα 17 μπορεί άμεσα να εφαρμοστεί και με την απλή πλειοψηφία έστω των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καθώς δεν θεωρείται από το Σύνταγμα ως αλλαγή του εκλογικού συστήματος. Επομένως, μπορεί να εφαρμοστεί ήδη από τις επόμενες εκλογές. Κατά τα λοιπά υπενθυμίζεται ότι θετική με την απλή αναλογική έχει δηλώσει η Eνωση Κεντρώων, ενώ το ΚΚΕ καίτοι λαμβάνει αποστάσεις από την κυβερνητική επιλογή, όλα δείχνουν ότι θα υπερψηφίσει την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών έστω και με τη διατήρηση του ορίου του 3% για να μπει ένα κόμμα στη Βουλή. Κάτι ανάλογο, άλλωστε, αναμένεται να πράξει και η Χρυσή Αυγή, αν και δεν έχει ακόμη ανακοινώσει την τελική της απόφαση.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο που δημοσίευσε το Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής μεταρρύθμισης στην ιστοσελίδα Opengov προβλέπει:

Αρθρο 1
Ηλικία κτήσης δικαιώματος εκλέγειν

Η παράγραφος 1 του άρθρου 4 του π.δ. 26/2012 (ΦΕΚ Α’ 57) «Κωδικοποίηση σ’ ενιαίο κείμενο των διατάξεων της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών» αντικαθίσταται ως εξής: «1. Το δικαίωμα του εκλέγειν έχουν οι πολίτες Έλληνες και Ελληνίδες που συμπλήρωσαν το δέκατο έβδομο έτος της ηλικίας τους.»

Άρθρο 2
Καθιέρωση της αναλογικής εκπροσώπησης των κομμάτων

1. Η παράγραφος 1 του άρθρου 6 του ν. 3231/2004 (Α’ 45), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 1 του ν. 3636/2008 (A’ 11) και κωδικοποιήθηκε στο άρθρο 99 παρ. 2 του π.δ. 26/2012 (A’ 57), αντικαθίσταται ως εξής :

1. Για τον καθορισμό των εδρών που δικαιούται κάθε εκλογικός σχηματισμός, το σύνολο των ψήφων που συγκέντρωσε στην Επικράτεια πολλαπλασιάζεται με τον αριθμό 300. Το γινόμενο τους διαιρείται με το άθροισμα των έγκυρων ψηφοδελτίων που συγκέντρωσαν στην Επικράτεια όσοι σχηματισμοί συμμετέχουν στην κατανομή των εδρών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5. Οι έδρες που δικαιούται κάθε σχηματισμός στην

Επικράτεια είναι το ακέραιο μέρος του πηλίκου της διαίρεσης. Αν το άθροισμα των ως άνω ακέραιων μερών των πηλίκων υπολείπεται του αριθμού 300, τότε παραχωρείται, κατά σειρά, ανά μία έδρα και ως τη συμπλήρωση αυτού του αριθμού στους σχηματισμούς, των οποίων τα πηλίκα εμφανίζουν τα μεγαλύτερα δεκαδικά υπόλοιπα.»

2. Οι παράγραφοι 2 και 3 του άρθρου 6 του ν. 3231/2004 (Α’ 45), όπως τροποποιήθηκαν με το άρθρο 1 του ν. 3636/2008 (A’ 11)και κωδικοποιήθηκαν στο άρθρο 99 παρ. 3 και 4, αντίστοιχα, του π.δ. 26/2012 (A’ 57), καταργούνται.

3. α) Ο τίτλος του άρθρου 8 του ν. 3231/2004 (Α’ 45), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 2 του ν. 3636/2008 (A’ 11),αντικαθίσταται ως εξής : «Κατανομή εδρών στις εκλογικές περιφέρειες»
β) Αντιστοίχως, ο τίτλος του άρθρου 100 του π.δ. 26/2012 (Α’ 57)αντικαθίσταται ως εξής : «Κατανομή εδρών επικρατείας – Κατανομή εδρών στις εκλογικές περιφέρειες»

4. α) Η παράγραφος 4 του άρθρου 8 του ν. 3231/2004 (Α’ 45), όπως κωδικοποιήθηκε στο άρθρο 100 παρ. 7 του π.δ. 26/2012 (Α’57), αντικαθίσταται ως εξής :
«4. Τυχόν αδιάθετες έδρες διεδρικών και τριεδρικών εκλογικών περιφερειών διατίθενται, κατά σειρά και ανά μία, στον εκλογικό σχηματισμό που εμφανίζει σε καθεμία από αυτές τα μεγαλύτερα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα ψήφων. Εάν σε κάποιο εκλογικό σχηματισμό διατεθούν συνολικά περισσότερες έδρες από όσες δικαιούται, σύμφωνα με το άρθρο 6 του παρόντος νόμου, οι πλεονάζουσες αφαιρούνται, ανά μια, από τις τριεδρικές περιφέρειες και αν υπάρξει ανάγκη από τις διεδρικές, στις οποίες ο συνδυασμός αυτός κατέλαβε έδρα, σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο, εμφανίζοντας τα μικρότερα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα ψήφων.»

β) Το πρώτο και δεύτερο εδάφιο της παρ. 5 του άρθρου 8 του ν. 3231/2004 (Α’ 45), όπως κωδικοποιήθηκαν στο άρθρο 100 παρ. 8 του π.δ. 26/2012 (Α’57), αντικαθίστανται ως εξής :
«5. Οι εκλογικές περιφέρειες που εξακολουθούν να έχουν αδιάθετες έδρες διατάσσονται κατά φθίνoυσα σειρά, με βάση τα μετά την εφαρμογή της προηγούμενης παραγράφου εναπομείναντα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα ψήφων του εκλογικού σχηματισμού με το μικρότερο αριθμό εγκύρων ψηφοδελτίων στην επικράτεια που δικαιούται έδρα σύμφωνα με το άρθρο 5. Στον εκλογικό αυτό σχηματισμό παραχωρείται ανά μία έδρα από καθεμία από αυτές τις εκλογικές περιφέρειες και ως τη συμπλήρωση του αριθμού των εδρών που αυτός δικαιούται, σύμφωνα με το άρθρο 6.»

Άρθρο 3
Καταργούμενες διατάξεις

Από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου καταργούνται οι διατάξεις των άρθρων 1 και 2 του ν. 3636/2008 (Α’ 11), καθώς και κάθε γενική ή ειδική διάταξη που είναι αντίθετη με τις διατάξεις του παρόντος ή ρυθμίζει τα θέματα αυτά με άλλον τρόπο.

Άρθρο 4
Έναρξη ισχύος

Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Ειδικά η ισχύς των άρθρων 2 και 3 αρχίζει από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, των ανωτέρω άρθρων εφαρμοζομένων από τις αμέσως επόμενες γενικές βουλευτικές εκλογές, οποτεδήποτε και αν αυτές διεξαχθούν, τηρουμένων των προϋποθέσεων της παραγράφου 1 του άρθρου 54 του Συντάγματος, ήτοι της υπερψήφισης του παρόντος άρθρου από την πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου