Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπάρακ Ομπάμα ζήτησε χθες από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα να συνεχίσει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, τις οποίες χαρακτήρισε σημαντικές. Kατά τη συνάντησή τους στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, εξέφρασε την υποστήριξή του και για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, που όμως δεν δέχονται οι Ευρωπαίοι δανειστές. Σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου «ο Πρόεδρος αναγνώρισε την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα για την αντιμετώπιση των οικονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει, ενθάρρυνε την Ελλάδα να συνεχίσει την εφαρμογή των σημαντικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων και επανέλαβε την υποστήριξη των ΗΠΑ για την ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους».
Ο Πρόεδρος επαίνεσε τη συνεργασία της Ελλάδας με την Τουρκία για τη μείωση της παράνομης μετανάστευσης και ενθάρρυνε μία μακροπρόθεσμη αμυντική συνεργασία της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Τέλος, ο Πρόεδρος κάλεσε την Ελλάδα «να συνεχίσει την υποστήριξή της για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με την Κύπρο και τόνισε τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στην ευρωπαϊκή ευημερία και ασφάλεια».
ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΑΝΩΝΥΜΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Πρωθυπουργός είπε στον Μπαράκ Ομπάμα ότι το ΔΝΤ θέτει θέματα μεταρρυθμίσεων και ταυτόχρονα θέτει και την ελάφρυνση του χρέους, ωστόσο, οι Ευρωπαίοι το αγνοούν… Ο κ. Τσίπρας είπε στον πρόεδρο των ΗΠΑ: «Τώρα είναι η ώρα της ανάπτυξης, των επενδύσεων και της δημιουργίας θέσεων εργασίας για να έχουμε ένα πιο ευνοϊκό έδαφος. Για αυτό προϋπόθεση είναι και η ελάφρυνση του χρέους». Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές δήλωσαν από τη Βαρσοβία ότι σε εκείνο το σημείο ο κ. Ομπάμα είπε στον κ. Τσίπρα πως καταλαβαίνει αυτό που του λέει, αλλά ότι υπάρχουν δυσκολίες με τη Γερμανία.
Σύμφωνα με τις πηγές ο πρωθυπουργός της Ελλάδας απάντησε:
«Το πακέτο των μέτρων του ΔΝΤ δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την Αθήνα, ενώ οι προτάσεις του για το χρέος δεν γίνονται αποδεκτές από την ΕΕ».
Οι κυβερνητικές πηγές φέρουν τον Μπάρακ Ομπάμα να λέει και τα εξής: Επί 8 χρόνια διαφωνούμε και εμείς με τον Σόιμπλε αναφορικά με τη διέξοδο από την κρίση. Εδώ και 8 χρόνια εμείς έχουμε αναπτυχθεί κατά 10% και η Ευρώπη παραμένει σε στασιμότητα, φέρεται να τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Οι κυβερνητικές πηγές φέρουν τον Μπάρακ Ομπάμα να λέει και τα εξής: Επί 8 χρόνια διαφωνούμε και εμείς με τον Σόιμπλε αναφορικά με τη διέξοδο από την κρίση. Εδώ και 8 χρόνια εμείς έχουμε αναπτυχθεί κατά 10% και η Ευρώπη παραμένει σε στασιμότητα, φέρεται να τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος. Οι ελληνικές πηγές φέρουν τον κ. Ομπάμα να κατανοεί τις ελληνικές θέσεις. Τόνισε ότι η Αμερική θα συμβάλει για την επίτευξη μιας συμφωνίας με τους δανειστές που θα οδηγεί στην ανάπτυξη. Σύμφωνα με τις πηγές ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου στην Αθήνα για «περαιτέρω συνεργασία».
Αναφορικά με το πρόβλημα της Κύπρου, οι πηγές υποστήριξαν ότι ο κ. Ομπάμα είπε στον κ. Τσίπρα ότι πρέπει να συνεχίζει να πιέζει την ελληνοκυπριακή κοινότητα για την λύση. Απο την πλευρά τους, είπε, οι ΗΠΑ θα ενεργήσουν ώστε και η Τουρκία να κάνει ότι της αναλογεί.
Μιλώντας για το προσφυγικό, ο Αμερικανός ηγέτης αναφέρθηκε στην αλληλεγγύη των Ελληνων, και φέρεται από τις ελληνικές πηγές να έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, κάνοντας σχετικές ερωτήσεις, για τις ευπαθείς ομάδες των προσφύγων και τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.
Οι ελληνικές πηγές υποστήριξαν ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος σχολίασε το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας προσήλθε στη συνάντησή τους χωρίς γραβάτα: «Εμένα μου έλεγαν να φοράω γραβάτα για να δείχνω μεγαλύτερος» είπε ο κ. Ομπάμα. Ο Ελληνας πρωθυπουργός απάντησε: «Και εγώ έχω πει ότι δεν θα φορέσω γραβάτα μέχρι την ελάφρυνση του χρέους».
Ο πρωθυπουργός θύμισε στον Αμερικανό πρόεδρο ότι κατά τη σύντομη συνάντηση τους στη Νέα Υόρκη, τον Σεπτέμβριο, του είπε ότι θέλει να επισκεφθεί την Ελλάδα για διακοπές. Ο κ. Ομπάμα φέρεται να απάντησε: «Τώρα που δεν θα είμαι Πρόεδρος, θα μπορώ να έρθω, ως συνταξιούχος, για περισσότερο καιρό αρκεί να μου βρεις ένα ήσυχο μέρος για να ηρεμήσω».
ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Σε ανακοίνωση από το γραφείο του Πρωθυπουργού αναφέρεται ότι η πορεία του ελληνικού προγράμματος, το προσφυγικό, καθώς και η πορεία του Κυπριακού. ήταν το αντικείμενο της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα, με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της Συνόδου του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου στη Βαρσοβία. Σε ό,τι αφορά το Ελληνικό Πρόγραμμα συζητήθηκε η ανάγκη, η έξοδος από την λιτότητα να συμβαδίσει με την αποτελεσματική απομείωση του χρέους.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη θετική συνεισφορά των ΗΠΑ στο ζήτημα του χρέους και ζήτησε να συνεχιστεί η στενή συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών, Τζακ Λιου. Επίσης, όπως υπογραμμίζεται, ο πρωθυπουργός ανέλυσε τις σημαντικές μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, καθώς και την πρόθεσή της να αντιμετωπίσει αποφασιστικά το ζήτημα της διαφθοράς και της διαπλοκής οικονομικών συμφερόντων και πολιτικών κέντρων εξουσίας. Στον τομέα αυτόν, ζήτησε τη στήριξη και τη συνεργασία των ΗΠΑ. Αναφορικά με την προσφυγική κρίση, στην συζήτηση αναδείχθηκε ο ρόλος της Ελλάδας στην αποτελεσματική διαχείριση των ροών και στην ανάδειξη των αξιών του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης, καθώς και η σημασία του ενεργού ρόλου του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Παράλληλα, συζητήθηκε ο ενεργός διπλωματικός ρόλος της Ελλάδας ως δύναμης συνεργασίας που διατηρεί εποικοδομητικές σχέσεις με όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής. Τέλος, στο πλαίσιο της συζήτησης για το Κυπριακό, ο Έλληνας πρωθυπουργός, τόνισε την σημασία της δίκαιης και βιώσιμης λύσης του ζητήματος, στην βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, με αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων και κατάργηση των εγγυήσεων. Η συνάντηση έγινε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, ενώ υπογραμμίστηκαν η καλή συνεργασία και οι φιλικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.
mignatiou.com