Σοκ προκαλεί στην αγορά η νομοθετική διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που έχει καταθέσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, περί ενεργειακών επιθεωρητών, καθώς μη οικοδομήσιμα καθίστανται εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα αγροτικής γης σε όλη την Ελλάδα, όπως απεκάλυψε χθες η «δημοκρατική».
Φορείς της αγοράς ακινήτων καταγγέλλουν πως στο νομοσχέδιο προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η κατάργηση όλων των κατά παρέκκλιση δυνατοτήτων δόμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές, που είναι χαρακτηρισμένες ως γεωργική γη.
Επί της ουσίας, οι κάτοχοι εκτός σχεδίου εκτάσεων σε περιοχές χαρακτηρισμένες ως γεωργικές ζώνες υψηλής παραγωγικότητας, χάνουν το δικαίωμα να ανεγείρουν κτίσματα σε περίπτωση που το οικόπεδό τους είναι μικρότερο των τεσσάρων στρεμμάτων, που αποτελεί το ελάχιστο απαιτούμενο όριο.
Μέχρι σήμερα οι κάτοχοι τέτοιων γαιών μπορούσαν να τις αξιοποιήσουν και για την ανέγερση κατοικιών, εξοχικών, ή και γραφείων μικρής κλίμακας εφόσον τα εν λόγω οικόπεδα πληρούσαν ορισμένες προϋποθέσεις, όπως να έχουν πρόσοψη σε δρόμο (εθνική οδό, επαρχιακή οδό, δημοτική οδό) ή να βρίσκονται σε συγκεκριμένη απόσταση 200 και 150 μέτρων αντίστοιχα από εθνικο-επαρχιακό δρόμο και από δημοτικό δρόμο. Με τον τρόπο αυτό, ήταν εφικτή η οικοδόμηση ακόμα και σε οικόπεδα μικρότερα των τεσσάρων στρεμμάτων, που είναι η ελάχιστα απαιτούμενη επιφάνεια για την ανέγερση κτισμάτων σε εκτός σχεδίου περιοχές.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) καταγγέλλει πως χιλιάδες δομήσιμα αγροτεμάχια σε όλη τη χώρα θα μετατραπούν, άμεσα σε απλά «χωράφια», με ό,τι αυτό συνεπάγεται οικονομικά για τους κατόχους τους, αλλά και για τον κλάδο της οικοδομής, που θα μπορούσε δυνητικά να προσδοκά σε κάποια έσοδα από την ανέγερση κτισμάτων σε αυτά τα ακίνητα. Παράλληλα, κατά την ΠΟΜΙΔΑ, πρόκειται για έναν ακόμα «παράγοντα έμμεσης εξώθησης των πολιτών στην αυθαίρετη δόμηση».
Π.ΟΜ.ΙΔ.Α.:
Πλήγμα στην εκτός
σχεδίου δόμηση –
Απαξίωση περιουσιών σε όλη την χώρα
Τη στιγμή ακριβώς που το Υπουργείο Οικονομικών νομοθέτησε τη φορολόγηση των εκτός σχεδίου ιδιοκτησιών και με συμπληρωματικό φόρο, το ΥΠΕΚΑ, με ακατάληπτη και «καμουφλαρισμένη διάταξη» και χωρίς καμιά διαβούλευση, καταργεί ολοκληρωτικά την κατά παρέκκλιση δόμηση στα εκτός σχεδίου ακίνητα της χώρας που βρίσκονται σε περιοχές γεωργικής γης!
Έως σήμερα, με βάση τις παραγράφους 11 α και β του άρθρου 51 του Ν. 4178/2013, ιδιοκτήτες ακινήτων σε εκτός σχεδίου περιοχές χαρακτηρισμένες ως γεωργικές ζώνες υψηλής παραγωγικότητας μπορούσαν κατά παρέκκλιση να χτίσουν σπίτια, εξοχικά ή επιχειρήσεις εφόσον συνέτρεχαν ορισμένες προϋποθέσεις, όπως πρόσοψη σε δρόμο (εθνική οδό, επαρχιακή οδό, δημοτική οδό) ή βρίσκονται σε συγκεκριμένη απόσταση 200 και 150 μέτρων αντίστοιχα από εθνικό-επαρχιακό δρόμο και από δημοτικό δρόμο, ανεξάρτητα από το ελάχιστο εμβαδόν των 4 στρεμμάτων.
Με τη διάταξη του άρθρου 50 του σν του ΥΠΕΚΑ και χωρίς καμιά δημόσια διαβούλευση, σε όλα αυτά τα ακίνητα, απαγορεύεται ρητά πλέον η έκδοση οικοδομικών αδειών για την ανοικοδόμηση οποιασδήποτε κατοικίας ή επαγγελματικού ακινήτου. Πρακτικά, δηλαδή, πρόκειται για εν μια νυκτί μετατροπή χιλιάδων δομήσιμων γεωτεμαχίων σε όλη τη σε απλά… χωράφια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται οικονομικά για τους ιδιοκτήτες τους, αλλά και για τον ήδη κατεστραμμένο κλάδο της οικοδομής, και όλα τα συναφή επαγγέλματα! Αλλά πρόκειται επίσης και για έναν ακόμη παράγοντα έμμεσης εξώθησης των πολιτών στην αυθαίρετη δόμηση! Το σχετικό νομοσχέδιο ήδη συζητήθηκε από την αρμόδια Επιτροπή και προωθείται για ψήφιση στην Ολομέλεια την επόμενη εβδομάδα.
Ανάστατοι είναι οι ιδιοκτήτες της επαρχίας που ενημερώθηκαν για την απίστευτη αυτή εξέλιξη. Για το θέμα αυτό ο δικηγόρος κ. Κώστας Αράπογλου, πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Ν. Ηρακλείου και αντιπρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, δήλωσε στην ιστοσελίδα neakriti.gr ότι «πρόκειται για μια αιφνιδιαστική από το πουθενά εξέλιξη, που φέρνει τα πάνω κάτω για πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων. Εγώ το πληροφορήθηκα από τα Χανιά, όπου υπάρχει ξεσηκωμός, διότι εκεί είναι ακόμα μεγαλύτερο το πρόβλημα. Μιλάμε ευθέως για αιφνιδιαστική μετατροπή των οικοπέδων σε χωράφια. Με το συγκεκριμένο άρθρο, που τροποποιεί την υφιστάμενη νομοθεσία και κατατέθηκε από την κυβέρνηση χωρίς καμία ενημέρωση, καμία διαβούλευση, καταργούνται πλέον όλες οι κατά παρέκκλιση δυνατότητες δόμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές, που είναι χαρακτηρισμένες ως γεωργική γη».
Μέχρι σήμερα, σε όλες αυτές τις περιοχές, κατά παρέκκλιση, σε εκτός σχεδίου ακίνητα ακόμα και κάτω των 4 στρεμμάτων μπορούσε κανείς να χτίσει καθ’ όλα νόμιμα σπίτι, εξοχικό ή επιχείρηση, με την προϋπόθεση πως το ακίνητο έχει πρόσοψη σε οποιονδήποτε δρόμο, από εθνική οδό μέχρι δημοτικό δρόμο, ή είναι σε κοντινή απόσταση με οποιονδήποτε δρόμο. Με την κατάργηση των κατά παρέκκλιση εγκρίσεων, απαγορεύεται πλέον κάθε δόμηση σε αυτά τα ακίνητα. Άρα πρακτικά τα ακίνητα είναι πλέον απλά χωράφια, με χαμηλή ως μηδενική αξία. Όπως ο καθείς αντιλαμβάνεται, είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα και από κοινωνικής άποψης, και θα πρέπει να αντιδράσουν οι τοπικοί φορείς, πρωτίστως το τοπικό Τεχνικό Επιμελητήριο», πρόσθεσε ο κ. Αράπογλου.
H ΕΠΙΜΑΧΗ ΔΙΑΤΑΞΗ
Στο επίμαχο άρθρο του νομοσχεδίου περί ενεργειακών επιθεωρητών κλπ. που συζητείται στη Βουλή και που τροποποιεί το νόμο 4178/2013, αναφέρονται απλά, αλλά ακατανόητα για τους απλούς πολίτες τα εξής:
«Οι παράγραφοι 11 (α) και (β) του άρθρου 51 του Ν. 4178/2013 καταργούνται.
ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΔΙΑΤΑΞΗ:
11. α) Επιτρέπεται, κατά παρέκκλιση από κάθε άλλη διάταξη η χορήγηση έγκρισης δόμησης και άδειας δόμησης σε ακίνητα εντός εκτάσεων Αγροτικής Γης Υψηλής Παραγωγικότητας, εφόσον αυτά έχουν πρόσωπο σε εθνικές, επαρχιακές και δημοτικές οδούς ή και βρίσκονται εντός αποστάσεως διακοσίων (200) μέτρων από τον άξονα εθνικών, επαρχιακών οδών και εκατόν πενήντα (150) μέτρων από τον άξονα των δημοτικών οδών. Η έγκριση δόμησης και η άδεια δόμησης σε περιπτώσεις χαρακτηρισμού περιοχής ως γη υψηλής παραγωγικότητας με την έγκριση ΓΠΣ ή ΖΟΕ χορηγείται σύμφωνα με τις χρήσεις γης και του όρους δόμησης που ίσχυαν πριν την έκδοση αυτών και μόνο επί ακινήτων που έχουν πρόσωπο σε εθνικές και επαρχιακές οδούς ή και βρίσκονται εντός αποστάσεως διακοσίων (200) μέτρων για τον άξονα αυτών, κατά τα ανωτέρω.
β) Στα παραπάνω ακίνητα επιτρέπεται η χορήγηση έγκρισης δόμησης και άδειας δόμησης για επέκταση, τροποποίηση ή εκσυγχρονισμό κτηρίων και εγκαταστάσεων, καθώς και η ανανέωση περιβαλλοντικών όρων».