Η κυβέρνηση υποτίμησε τις επιπτώσεις από τη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ και τώρα… τρέχει.
Ο Αλέξης Τσίπρας δέχεται από συνεργάτες του εισηγήσεις για άμεση αναπλήρωση του κενού που αφήνει σε χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους το πρώτο κύμα αφαίρεσης του βοηθήματος, ενώ έχει αντιληφθεί πλήρως ότι η προειδοποίηση της κυβέρνησης πως το τρίτο δανειακό πρόγραμμα θα ήταν εμπροσθοβαρές ουδόλως παρηγορεί τους αδύναμους που πλήττονται.
Ο πρωθυπουργός κάλεσε χθες στο Μαξίμου τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο και τον υφυπουργό Τάσο Πετρόπουλο, προκειμένου να βρεθούν άμεσα τα αντισταθμιστικά οφέλη και τα ισοδύναμα για την ανακούφιση των πληγέντων.
Το ύψος και η αποτελεσματικότητα των «αντισταθμιστικών», μάλιστα, έχουν προκαλέσει εντάσεις στο κυβερνητικό επιτελείο. Είναι ενδεικτικό ότι στη σχετική αναφορά του κ. Κατρούγκαλου (κατά την προχθεσινή κυβερνητική σύσκεψη), ο υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης παρενέβη λέγοντας πως δεν έχει νόημα να κόβεις από κάποιον 200 ευρώ και να του επιστρέφεις, εν είδει παροχών, 50 ευρώ…
«Πάνω στη ζάλη της πρώτης αξιολόγησης υποτιμήσαμε τον αντίκτυπο που θα έχει η κατάργηση του ΕΚΑΣ και, δη, η πρώτη φάση που εξελίσσεται τώρα εις βάρος 90.000 χαμηλοσυνταξιούχων», παρατηρεί κυβερνητικός παράγοντας.
Ο ίδιος σημειώνει στο Euro2day.gr ότι το πρόβλημα βρίσκεται στη χρονική απόσταση πλήρους αντικατάστασης του βοηθήματος από την εθνική σύνταξη, στη διάρκεια της οποίας «χιλιάδες οικονομικά αδύναμοι θα έρχονται σταδιακά αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα διαβίωσης».
«Ας μειωθούν οι αποδοχές μας»…
Το deadline που έθεσε στους επιτελείς του ο κ. Τσίπρας για εξεύρεση λύσεων είναι το τέλος αυτής της εβδομάδας. «Θέλω να κωδικοποιηθούν όλα τα μείζονα κοινωνικά προβλήματα και να αναζητηθούν οι πόροι για την κάλυψή τους», φέρεται να είπε στους συνεργάτες του.
Κι αν το πρώτο «καθήκον» μόνο δύσκολο δεν είναι, το δεύτερο προκαλεί κρύο ιδρώτα στο οικονομικό επιτελείο.
Ηδη ακούγονται «φωνές» για την ανάγκη συμβολής του υπουργείου Αμυνας (σ.σ. τα 400 εκατ. ευρώ που του αναλογούσαν στις αμέσως προηγούμενες περικοπές διεσώθησαν), ενώ οι πλέον τολμηροί προτίθενται να εισηγηθούν μειώσεις στις αποδοχές βουλευτών-υπουργών, «έστω και για το ηθικό του πράγματος», αφού δεν αρκούν για να καλυφθούν τα κενά.
Πλάγιοι τρόποι ανακούφισης
Κι επειδή είναι αργά για… επαναδιαπραγμάτευση του «κεφαλαίου ΕΚΑΣ», αναζητούνται «πλάγιοι» τρόποι ανακούφισης των πληγέντων.
Οπως έχει γίνει ήδη γνωστό, εξετάζεται η επιδότηση των λογαριασμών ΔΕΗ-ΕΥΔΑΠ, ενώ από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη έχει ζητηθεί ο υπολογισμός μειωμένου ΕΝΦΙΑ για όσους χάνουν το ΕΚΑΣ.
Κατά τον έτερο αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ Γιώργο Χουλιαράκη δε, «εξετάζεται κωδικός προς κωδικό στον Προϋπολογισμό», προκειμένου να βρεθούν πόροι που, αθροιστικά, θα διατεθούν για την ανακούφιση των οικονομικά αδυνάμων.
Το «ξεχασμένο» Ταμείο και ο Μοσκοβισί
Κατά τις διαβεβαιώσεις, μέσα στις επόμενες ημέρες πρέπει να υπάρξει το «δια ταύτα» για το περίφημο Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός τον Μάιο (σ.σ. τα πρώτα 700 εκατ. ευρώ από το «περίσσευμα» του πρωτογενούς πλεονάσματος), μέσα από το οποίο θα καλυφθούν οι απώλειες στα εισοδήματα των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων.
Την εκκρεμότητα αυτή αναμένεται να θέσει, μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας στον Γάλλο επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, με τον οποίον θα συναντηθεί τη Δευτέρα στο Μαξίμου για την πορεία του ελληνικού προγράμματος.
Παραμένει άγνωστο, ακόμη, εάν στη συζήτηση θα θιγεί το θέμα των διορθώσεων στο ΕΚΑΣ, αν και κυβερνητικός παράγοντας εκτιμά πως «δεν αποκλείεται, αν έχουμε βρει τα ισοδύναμα».
Ο ίδιος παράγοντας μάλιστα εισηγείται… φρενάρισμα στην επικοινωνιακή προβολή των θεσμικών πρωτοβουλιών (εκλογικός νόμος, Συνταγματικές αλλαγές) καθώς προέχουν τα οξυμένα κοινωνικά προβλήματα.
euro2day.gr