Το Υπουργείο Οικονομικών εκτιμώντας τα δεδομένα και λαμβάνοντας υπόψη τα αιτήματα των φορέων των Λογιστών της χώρας, αποφάσισε να προχωρήσει σε ολιγοήμερη παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής δηλώσεων.
Μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν υποβληθεί συνολικά 5.865.000 δηλώσεις φυσικών προσώπων, από το σύνολο των 6.000.000 που αναμένεται να υποβληθούν. Η διαδικασία υποβολής, από την αρχή της μέχρι και σήμερα, κύλησε ομαλά, χωρίς να παρουσιαστεί σχεδόν κανένα τεχνικό πρόβλημα στο Taxis, το οποίο παρέμεινε ανοιχτό για τουλάχιστον τρεις μήνες, όπως είχε δηλώσει από την αρχή το Υπουργείο Οικονομικών.
Μάλιστα, την Πέμπτη 14.7.2016 υποβλήθηκαν 164.000 φορολογικές δηλώσεις, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ για τη φετινή χρονιά.
Για τις δηλώσεις των νομικών προσώπων, υπάρχει ακόμα σημαντικός αριθμός δηλώσεων που δεν έχουν υποβληθεί.
Οι νέες και οριστικά καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής δηλώσεων είναι:
1) Για τις φορολογικές δηλώσεις φυσικών προσώπων, η Δευτέρα 18.7.2016 ώστε να έχουν τη δυνατότητα να υποβληθούν και οι φορολογικές δηλώσεις που απομένουν.
2) Για τις φορολογικές δηλώσεις νομικών προσώπων, η Δευτέρα 25.7.2016.
Σημειώνεται ότι η εκπρόθεσμη δήλωση φόρου εισοδήματος επιφέρει:
-Πρόστιμο 100 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος δεν τηρεί βιβλία.
-Πρόστιμο 250 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση απλοποιημένα λογιστικά πρότυπα.
–Πρόστιμο 500 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση πλήρη λογιστικά πρότυπα.
-Για κάθε μήνα καθυστέρησης καταβολής του φόρου, προσαύξηση 0,73% στο ποσό του φόρου που οφείλει.
Από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων προκύπτει ότι μέχρι χθες το βράδυ είχαν εκκαθαριστεί 5.646.721 δηλώσεις εκ των οποίων: τα 2.093.618 είναι χρεωστικές, με τον επιπλέον φόρο να ανέρχεται συνολικά στα 3,054 δισ. ευρώ (1.458 ευρώ ο μέσος φόρος).
Τα πιστωτικά εκκαθαριστικά φθάνουν τις 957.146, με τον προς επιστροφή φόρο να υπολογίζεται στα 279,7 εκατ. ευρώ, ενώ ο μεγάλος όγκος των εκκαθαριστικών (2.595.957) είναι μηδενικά.
Σε ποσοστά, το 37,08% αφορά σε χρεωστικά εκκαθαριστικά, το 16,95% σε πιστωτικά και το 45,97% σε μηδενικά.
Η καθαρή θέση του Δημοσίου από τις δηλώσεις που έχουν εκκαθαριστεί μέχρι τώρα ανέρχεται σε 2,774 δισ. ευρώ.
Η πρώτη δόση του φόρου πρέπει να καταβληθεί έως το τέλος Ιουλίου. Ακολουθούν άλλες 2 διμηνιαίες δόσεις. Η μία στο τέλος Σεπτεμβρίου και η άλλη στο τέλος Νοεμβρίου.
Μέχρι να «κλείσει» το σύστημα, καλούνται να ξαναϋποβάλλυν δήλωση περίπου 3.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα, για τα οποία δεν υπολογίσθηκε το Τέλος Επιτηδεύματος με υπαιτιότητα της ΓΓΔΕ.
Από το πότε ακριβώς θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων θα εξαρτηθεί και ο αριθμός των δόσεων καταβολής του ΕΝΦΙΑ.
Εάν τα εκκαθαριστικά του φόρου αναρτηθούν στις αρχές Αυγούστου, η καταβολή θα γίνει σε πέντε μηνιαίες δόσεις μέχρι το τέλος του χρόνου. Εάν όμως καθυστερήσει η ανάρτηση και πάει για τις αρχές Σεπτεμβρίου, τότε η καταβολή θα γίνει σε 4 δόσεις.
Περιορισμένες αλλά υπαρκτές είναι οι πιθανότητες να δεχθούν οι θεσμοί να πληρωθούν δύο δόσεις του ΕΝΦΙΑ τους δύο πρώτους μήνες του 2017, προκειμένου τελικά ο αριθμός των δόσεων να είναι έξι.
Το τεράστιο φορολογικό βάρος αναμένεται να οδηγήσει πολλούς φορολογούμενους στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Για να ενταχθεί ένας φορολογούμενος στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων πριν κάποια δόση καταστεί ληξιπρόθεσμη, θα πρέπει να επισκεφθεί την εφορία και να υποβάλει τη σχετική αίτηση. Αν μια οφειλή γίνει ληξιπρόθεσμη, τότε η αίτηση της ρύθμισης μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά μέσω taxisnet, με υποχρεωτική εξουσιοδότηση τράπεζας να εκτελεί κάθε μήνα εντολή πληρωμής της δόσης. Το επιτόκιο της ρύθμισης είναι 8,76% ετησίως και στην περίπτωση μη πληρωμής δόσης χρεώνεται αυτόματα προσαύξηση 15% στο ποσό της δόσης.
Η δεύτερη λύση αφορά στις διευκολύνσεις που προσφέρουν οι τράπεζες για την πληρωμή φόρων, μέσω πιστωτικών καρτών που διαθέτουν επαρκές πιστωτικό υπόλοιπο. Παρέχεται η δυνατότητα εξόφλησης κάθε δόσης σε έως και δώδεκα μηνιαίες άτοκες δόσεις.
Όμως, σε περίπτωση που μια δόση εξοφληθεί εκπρόθεσμα, χρεώνεται το επιτόκιο της πιστωτικής κάρτας, το οποίο φθάνει ακόμα και το 18%.
Πολλοί φορολογούμενοι ακολουθούν και τη λύση του «πληρώνω όταν έχω και όσα έχω». Στην περίπτωση αυτή χρεώνονται με μηνιαία προσαύξηση 0,73%, ενώ κινδυνεύουν να ληφθούν εναντίον τους μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως είναι οι κατασχέσεις. Για την προστασία τους από την κατάσχεση υπάρχει η δυνατότητα της δήλωσης ενός ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού μέσω taxisnet, στον οποίο προστατεύεται ποσό έως 1.250 ευρώ.
Παράταση για τις δηλώσεις ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ
Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια ολοκληρώνεται έγκαιρα και ομαλά αυτές τις ημέρες, η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του έτους 2015, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχετική ανακοίνωση. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών και των φοροτεχνικών ανταποκρίθηκαν και συνέβαλαν καθοριστικά στην επιτυχή ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας παρά τις φιλόδοξες προσπάθειες ακόμα και θεσμικών παραγόντων για το αντίθετο.
Υπολείπεται ωστόσο ένας σχετικά μικρός αριθμός δηλώσεων προς υποβολή και πιστεύουμε ότι ως ένδειξη κατανόησης και επιβράβευσης απέναντι στους φοροτέχνες – λογιστές και τους πολίτες που συνέβαλαν καθοριστικά στην επίτευξη αυτού του στόχου, θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών μια ολιγοήμερη παράταση της διαδικασίας υποβολής .
Στα πλαίσια αυτά και επειδή αφουγκραζόμαστε την κοινωνία καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών να παρατείνει ως το τέλος Ιουλίου την υποβολή των δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος Νομικών Προσώπων, γεγονός που θα επηρεάσει θετικά και την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής δηλώσεων των Φυσικών Προσώπων.
Με γνώμονα πάντα τη διασφάλιση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού δόσεων για τη διευκόλυνση των πολιτών που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση και την αποφυγή επιβολής άσκοπων κυρώσεων, εργαζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση γιατί είναι ανάγκη να οικοδομηθούν σχέσεις εμπιστοσύνης και συνεργασίας ανάμεσα στην κοινωνία και την πολιτεία, καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.