Αθλητικά

Tήλος: Εκεί που ο αθλητισμός «σκότωσε» το τσιγάρο

95% μη καπνίζοντες στους νέους του νησιού

Το πιό σημαντικό για τον «Α.Σ. Τήλος», είναι ότι παράγει τεράστιο αθλητικό και κοινωνικό έργο κάτω από δύσκολες συνθήκες. Όταν όμως τα οφέλη αποτυπώνονται και στατιστικά, τότε η επιτυχία είναι αναμφισβήτητη. Tοwww.ert.gr και το sports.ert.gr παρουσιάζουν το έργο του συλλόγου. Οι απαντήσεις δόθηκαν από τον παίχτη-προπονητή του Α.Σ. Τήλου, Σακελλάρη Κυριάκο, το Γενικό Αρχηγό, Παπαδόπουλο Νίκο και το Γενικό Γραμματέα Χριστοφίδη Ηλία. Και επειδή εκτός από τα γήπεδα η Τήλος «σκοράρει» και με τις ομορφιές της, οφείλουμε να πούμε ότι αποτελεί και ιδανικό τόπο για καλοκαιρινές διακοπές.

-Πότε ιδρύθηκε η ομάδα, πόσους ενεργούς αθλητές έχει και αν εκτός από το ποδόσφαιρο υπάρχουν άλλα αθλήματα στη δύναμή της;

Ο ΑΣ Τήλου ιδρύθηκε το 1993 εν μέσω πολλών δυσκολιών. Χωρίς γήπεδο, χωρίς οικονομική ενίσχυση, με εβδομαδιαία ταξίδια και πολλά άλλα προβλήματα. Παρόλα αυτά μετά από τόσα χρόνια η ομάδα συνεχίζει να υπάρχει και το βασικό είναι ότι υπάρχει και μέλλον. Αριθμεί 17 ενεργούς αθλητές και περισσότερα από 20 τσικό. Το ποδόσφαιρο αυτή τη στιγμή είναι το μοναδικό άθλημα στη δύναμη του σωματείου.

tilos3-Ποιες είναι οι αθλητικές υποδομές στην Τήλο;

-Οι κεντρικές αθλητικές υποδομές του νησιού μας, είναι στο Μεγάλο Χωριό και αποτελούνται από ένα γήπεδο ποδοσφαίρου με πλαστικό χλοοτάπητα, εξέδρες χωρητικότητας περίπου 300 φιλάθλων και ηλεκτροφωτισμό, το οποίο κατασκευάσθηκε με χρηματοδότηση του προγράμματος «ΕΛΛΑΔΑ 2004». Τα εγκαίνια του, πραγματοποιήθηκαν με φιλική αναμέτρηση μεταξύ της τοπικής ομάδας και της ομάδας παλαιμάχων του Παναθηναϊκού, μεταξύ των οποίων Δομάζος, Βαζέχα, Ρότσα κ.ά. Πλησίον του γηπέδου ποδοσφαίρου υπάρχει γήπεδο καλαθοσφαίρισης με ταρτάν, χρηματοδότησης της ΟΠΑΠ ΑΕ. Επίσης στους προαύλιους χώρους του Δημοτικού Σχολείου και του Γ/Λ υπάρχει από ένα γήπεδο καλαθοσφαίρισης/ πετοσφαίρισης.

-Ποιο είναι το «κέρδος» των νέων στην Τήλο από την ενασχόλησή τους με τον αθλητισμό;

-Η ενασχόληση με τον αθλητισμό είναι γνωστό ότι προσφέρει πολλαπλά οφέλη, όπως σωματική υγεία, ψυχολογική τόνωση, συλλογικότητα, αυτοεκτίμηση και πολλά άλλα. Εκτός των ανωτέρω, ένα χαρακτηριστικό «κέρδος» των νέων της Τήλου είναι το γεγονός, ότι το ποσοστό των μη καπνιζόντων φθάνει το 95%!!! “Φίλε περιπτερά, συγγνώμη!”

-Πόσο το ακτοπλοϊκό πρόβλημα δυσκολεύει τη λειτουργία του σωματείου, από άποψη κούρασης αλλά και λειτουργικών εξόδων;

-Το ακτοπλοϊκό μαζί με το οικονομικό είναι τα κύρια προβλήματα ενός μικρού νησιωτικού, αθλητικού σωματείου. Παρόλα αυτά όμως, δεν πτοηθήκαμε ούτε τα πρώτα χρόνια της ομάδας, τότε που δεν είχαμε ούτε γήπεδο και αναγκαζόμασταν να αγωνιζόμαστε για τα εντός και τα εκτός έδρας παιχνίδια στην Ρόδο. Χαρακτηριστικά θυμάμαι, εκείνα τα πρώτα χρόνια, πήγαμε Ρόδο για να παίξουμε ένα παιχνίδι, προέκυψε απαγορευτικό και μείναμε στην Ρόδο για μια εβδομάδα, εντός της οποίας παίξαμε το παιχνίδι της τρέχουσας αγωνιστικής, ένα αναβληθέν (από απαγορευτικό πάλι) και το παιχνίδι της επόμενης αγωνιστικής. Από το 2004 που έχουμε το γήπεδο είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα, όμως οι οικονομικές στενότητες και οι συχνές μετακινήσεις συνεχίζουν να μας ταλανίζουν.

tilos1-Πόσο οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού στηρίζουν την ομάδα, τόσο από άποψη προσέλευσης στους αγώνες, όσο και σε καμπάνιες οικονομικής ενίσχυσης της λειτουργίας της;

-Η ομάδα μας στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από τους κατοίκους του νησιού. Αυτό συμβαίνει είτε με οικονομική ενίσχυση είτε με δωρεές, είτε με ίδια συμμετοχή των παιδιών της ομάδας. Τα έσοδα της ομάδας προέρχονται από εισιτήρια, από λαχειαγορές, από χοροεσπερίδες κλπ. Δυστυχώς τα έξοδα μας είναι πολλαπλάσια των άλλων σωματείων (πχ της Ρόδου) καθώς εκτός των συχνών μετακινήσεων μας, οι διαιτητές λαμβάνουν 3πλάσια και 4πλάσια αποζημίωση, λόγω ταξιδιών εκτός της έδρας τους. Ευτυχώς όσο αφορά την ακτοπλοϊκή μας μετακίνηση η Blue Star Ferries μας προσφέρει 50% έκπτωση.

-Με δεδομένο ότι συχνά οι νέοι όταν ολοκληρώσουν τις σπουδές στο λύκειο φεύγουν είτε για σπουδές, είτε για τη στρατιωτική θητεία, είτε για επαγγελματικούς λόγους, πόσο επηρεάζει το σωματείο μία τέτοια κατάσταση, αν βεβαίως ισχύει ότι συμβαίνει και στην Τήλο, όπως και σε άλλα νησιά;

-Είναι γνωστό ότι οι μικρές κοινωνίες δυσκολεύονται να κρατήσουν την νεολαία τους, καθώς δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες συνθήκες. Στην Τήλο έχουν υπάρξει περιστατικά αποχωρήσεων, ευτυχώς όχι πολλά. Αντιθέτως τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των νέων του νησιού έχει πολλαπλασιαστεί και ένας λόγος φυσικά είναι και ο Α.Σ., καθώς τους προσφέρει όλα αυτά τα οφέλη που προσφέρει η ενασχόληση με τον αθλητισμό. Η Τήλος μπορεί να είναι μικρή και οι επιλογές να είναι περιορισμένες, όμως η «ζούγκλα» των μεγαλουπόλεων, αναγκάζει τις περισσότερες φορές, τους νέους που επέλεξαν να φύγουν για διάφορους λόγους, να επιστρέψουν. Έτσι έχουμε φθάσει να έχουμε 70 παιδιά στα σχολεία μας, ενώ στον Α.Σ. υπάρχουν περισσότερα από 20 τσικό, που θα διατηρήσουν το όνειρο του Α.Σ. Τήλου.

Πηγή φωτο: A.Σ. Τήλος

 

Συνέντευξη: Νάσος Μπράτσος ert

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου