Σε «σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες» εξελίσσεται το μέλλον της επένδυσης στο βόρειο τμήμα του ακινήτου στο Γκολφ Αφάντου, που έχει κατακυρωθεί μετά από δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό στην εταιρεία «M.A. Angeliades Inc.», συμφερόντων του ομογενή επιχειρηματία κ. Μερκούριου Αγγελιάδη, και μετά την έγκριση του επικαιροποιημένου Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) από το 5ο Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Όπως προκύπτει από το περιεχόμενο της απόφασης του ΣτΕ στην οποία γίνεται ειδική μνεία στις επιτρεπόμενες χρήσεις, βάσει και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), το συγκεκριμένο τμήμα το ακινήτου είναι εξαιρετικά επιβαρυμένο από περιβαλλοντικής απόψεως, ενώ υφίστανται σοβαροί περιορισμοί στην δόμηση από τα μέχρι τώρα στοιχεία που προέκυψαν από τις αρχαιολογικές ανασκαφές.
Περαιτέρω η απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, περί αναοριοθέτησης του αρχαιολογικού χώρου του Ερημοκάστρου και ο χαρακτηρισμός ως τέτοιου του συνόλου της έκτασης, εξακολουθεί να αποτελεί για τον επενδυτή ανασταλτικό παράγοντα για την υπογραφή της συμβάσεως με το ΤΑΙΠΕΔ.
Εκπρόσωποι του επενδυτή κατέστησαν και χθες σαφές στην «δημοκρατική» ότι αν δεν τροποποιηθεί η Υπουργική Απόφαση και αν δεν αναληφθούν δεσμεύσεις για να προχωρήσει η πρόταση του υπουργού Επικρατείας κ. Αλέκου Φλαμπουράρη, για την γεωφυσική διασκόπηση της περιοχής, προκειμένου να διαπιστωθεί αν πράγματι υπάρχουν αρχαία και που, δεν πρόκειται να προχωρήσει η επένδυση.
Όπως έγραψε η «δημοκρατική» οι νομικοί σύμβουλοι του Αγγελιάδη προτείνουν εναλλακτικά να υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών (Υπουργείο Πολιτισμού, ΤΑΙΠΕΔ και Επενδυτών) που θα προβλέπει την διασκόπηση της περιοχής σε κάθε σημείο, που θα γίνονται οι οικοδομικές εργασίες. Συμφωνούν ότι μόνο αν υπάρξουν ενδείξεις για την ύπαρξη αρχαίων να επιβαρύνονται με το κόστος των προβλεπόμενων από την κείμενη νομοθεσία τομών, παρουσία αρχαιολόγου και εργατών.
Οι εκπρόσωποι του επενδυτή σημείωσαν εξάλλου ότι ενώ η γνωμοδότηση του ΣτΕ αποφαίνεται ότι η δημιουργία τουριστικής λιμενικής εγκατάστασης, που προγραμματίζει ο κ. Αγγελιάδης, κρίθηκε ότι είναι νόμιμη, υφίστανται περιορισμοί ως προς την χωροθέτησή της.
Τονίζεται συγκεκριμένα ότι η ακριβής θέση της λιμενικής εγκατάστασης θα προσδιορισθεί στην επόμενη φάση της χωροθέτησης, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 13 του ν. 3986/2011, κατόπιν συστηματικής ακτομηχανολογικής και ιζηματολογικής αναγνώρισης της παράκτιας ζώνης.
Εν πάση περιπτώσει στην Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), η οποία εκπονήθηκε το 2012 και επικαιροποιήθηκε το 2013 προκύπτουν συνοπτικώς, τα εξής:
Η δημόσια έκταση Αφάντου έχει συνολική επιφάνεια 1.796.414 τ.μ., και διακρίνεται στο Γκολφ Αφάντου ή Βόρειο Αφάντου (εμβαδού 1.539.648 τ.μ.) και στο Νότιο Αφάντου (256.766 τ.μ.).
Το πρώτο από τα ανωτέρω ακίνητα (Βόρειο Αφάντου) εκτείνεται κατά μήκος του βορειότερου τμήματος της παραλίας Αφάντου, από τον λόφο του Ερημοκάστρου μέχρι τον χείμαρρο Πελέμονη, εντός δε αυτού λειτουργεί από το έτος 1973 γήπεδο γκολφ, το οποίο καταλαμβάνει έκταση 450 περίπου, στρεμμάτων.
Η δομήσιμη, κατά το ΕΣΧΑΔΑ και τη ΣΜΠΕ, επιφάνεια του Γκολφ Αφάντου διαιρείται σε επτά (7) επιμέρους γήπεδα (Γ1 έως Γ7) με κριτήριο τα διερχόμενα από την περιοχή ρέματα.
Το γήπεδο Γ1, εμβαδού 217.054 τ.μ., καταλαμβάνει την ευρύτερη περιοχή του Ερημοκάστρου. Το μεγαλύτερο τμήμα του γηπέδου αυτού έχει χαρακτηρισθεί ως δασική έκταση και παράλληλα έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος με ζώνη προστασίας Α, αδόμητη, εμβαδού 209.400 τ.μ., η οποία καλύπτει όλο τον λόφο και το έμπροσθεν αυτού τμήμα της παραλίας και ζώνη Β, εμβαδού 7.654 τ.μ., στην οποία επιτρέπεται η δόμηση υπό τους όρους της αρχαιολογικής νομοθεσίας.
Το γήπεδο Γ2,εμβαδού 21.105 τ.μ., εμπίπτει στη ζώνη Β του ως άνω αρχαιολογικού χώρου, ενώ η βόρεια και νότια πλευρά του οριοθετούνται από κοίτες ρεμάτων.
Το γήπεδο Γ3, εμβαδού 26.881 τ.μ., είναι όμορο του γηπέδου Γ2, περικλείεται από τις δύο κοίτες του ρέματος Ποτός Ποταμός που χαρακτηρίζονται ως παραλία και παρουσιάζει όμοια χαρακτηριστικά με το γήπεδο Γ2.
Το γήπεδο Γ4 καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του ακινήτου του Γκολφ Αφάντου, με εμβαδόν 903.950 τ.μ. και έχει πρόσωπο σε παραλία μήκους 3,2 χιλιομέτρων, ενώ στο βορειοδυτικό του τμήμα υφίστανται δύο λοφίσκοι, που έχουν χαρακτηρισθεί δάσος (23.249 τ.μ.) και δασική έκταση (41.802 τ.μ.). Στην κορυφή του λοφίσκου, που καλύπτεται από δασική βλάστηση υφίσταται δεξαμενή για τις ανάγκες του γκολφ, ενώ στη νότια πλαγιά του εντοπίστηκαν, κατόπιν ανασκαφών, αρχαιολογικά ευρήματα.
Στο ίδιο γήπεδο Γ4 ευρίσκονται οι εγκαταστάσεις του γηπέδου γκολφ, καθώς και οι εξυπηρετικές αυτού εγκαταστάσεις (club house συνολικής επιφάνειας 3.600 τ.μ. και προσωρινό 300 τ.μ., διώροφο ξενοδοχείο 1.500 τ.μ., εγκαταλελειμμένες πισίνες και εγκαταστάσεις αποδυτηρίων, κτίριο φύλαξης και συντήρησης μηχανημάτων).
Στα ανατολικά του λοφώδους τμήματος του γηπέδου Γ4 αποκαλύφθηκαν αρχαιότητες, τις οποίες η αρχαιολογική υπηρεσία χαρακτηρίζει ως “μέρος νεκρόπολης ελληνιστικών χρόνων”, για τον λόγο δε αυτό έχει περιφραχθεί ζώνη επιφάνειας 1.600 τ.μ. πέριξ του ταφικού μνημείου.
Σύμφωνα με το 2240/16.5.2007 έγγραφο της ΚΒ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, η πλήρης έκταση του αρχαιολογικού χώρου και η ακριβής θέση των αρχαιοτήτων, καθώς και η αποκάλυψη τυχόν νέων, είναι δυνατόν να διαπιστωθεί μόνο κατόπιν περαιτέρω ανασκαφικών ερευνών, για τον λόγο δε αυτό θα πρέπει η εν λόγω υπηρεσία να ενημερωθεί εγκαίρως, πριν από την αξιοποίηση του γηπέδου, ώστε να προγραμματισθούν δοκιμαστικές τομές και ενδεχομένως ανασκαφική έρευνα, από τα αποτελέσματα των οποίων θα κριθεί και η δυνατότητα υλοποίησης των σχεδιαζόμενων επεμβάσεων.
Το γήπεδο Γ5, εμβαδού 53.317 τ.μ., είναι επίπεδο και αδόμητο με βλάστηση, ενώ η κοίτη του διερχόμενου από αυτό ρέματος Πλατύρεμα (το οποίο το χωρίζει από το γήπεδο Γ4) είναι εν μέρει διευθετημένη με πρανή από σκυρόδεμα μήκους 100 μ. από την εθνική οδό Ρόδου – Λίνδου.
Το γήπεδο Γ6 έχει εμβαδόν 90.308 τ.μ. και όμοια με το Γ5 εδαφολογικά χαρακτηριστικά, ενώ το γήπεδο Γ7, εμβαδού 47.039 τ.μ., έχει αξιοποιηθεί εν μέρει (σε τμήμα εμβαδού 23.349 τ.μ.), δυνάμει σύμβασης χρησιδανείου, από τον Δήμο Αφάντου, ο οποίος έχει κατασκευάσει σ’ αυτό αθλητικές εγκαταστάσεις (γήπεδα 5Χ5, τένις και παιδική χαρά).
Επιπλέον, έκταση 10,5 στρεμμάτων, περίπου, στο νότιο τμήμα του γηπέδου και σε επαφή με το ρέμα Πελέμονη έχει οριοθετηθεί ως υγρότοπος δυνάμει του από 12.6.2012 π.δ. (τ. ΑΑΠ/229).
Προς το Βόρειο Αφάντου βρίσκεται και Τουριστικό Δημόσιο Κτήμα (ΤΔΚ), εμβαδού 179.994 τ.μ., μεταξύ των οριογραμμών του αιγιαλού και των πλησιέστερων προς τη θάλασσα ιδιοκτησιών, που αποτελεί κοινόχρηστο χώρο (παραλία).
Στη ΣΜΠΕ εκτίθεται ότι στο ακίνητο δεν υπάρχουν καθορισμένες ζώνες προστασίας φυσικών οικοτόπων και πτηνών του δικτύου NATURA 2000, πλην του προαναφερθέντος υγροτόπου 10,5 στρεμμάτων στο γήπεδο Γ7 και ότι πλησίον του ακινήτου, εκτός όμως των ορίων του βρίσκεται η περιοχή GR4210029, η οποία αποτελεί Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) των πτηνών «αετογερακίνα, χρυσογέρακας και σκουρόβλαχος».
https://www.dimokratiki.gr/17-07-2016/den-prokite-na-prochorisi-ependisi-sto-gkolf-afantou-den-tropopiithi-ipourgiki-apofasi/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.
Ετοιμάσου να φυτέψεις πατάτες στο γκολφ!μην φας επένδυση έχουμε γλάρο!θα τα φέρει η ιστορία και θα χορτάσετε επενδυση