Η εξασφάλιση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και το ενδεχόμενο μίας νέας «ανάφλεξης» του προσφυγικού είναι τα δύο μεγάλα ζητούμενα, τα οποία απασχολούν τώρα τον ελληνικό τουρισμό σε σχέση με τις τελευταίες εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα τα τελευταία 24ωρα στην Τουρκία.
«Η αστάθεια και η αβεβαιότητα στη ”γειτονιά” μας είναι μία παράμετρος, η οποία είναι πολύ σημαντική και για την πορεία της τουριστικής αγοράς στην Ελλάδα, πολύ περισσότερο από την στιγμή που κατά το τελευταίο διάστημα το θέμα της ασφάλειας έχει αναδειχθεί και βρίσκεται πολύ ψηλά στις προτεραιότητες των τουριστών που ταξιδεύουν στο εξωτερικό», σχολιάζουν σχετικά εγχώριοι τουριστικοί παράγοντες.
Την ίδια στιγμή, ο τουρκικός τουρισμός έχει υποστεί από την προηγούμενη Παρασκευή ένα ακόμη -αν όχι το μεγαλύτερο για το 2016- χτύπημα και μάλιστα κατά την πιο κρίσιμη περίοδο, εν μέσω Ιουλίου. Κι αυτό, χωρίς να έχει καταφέρει να «αναρρώσει» από τα προηγούμενα, επίσης μεγάλα και συνεχή πλήγματα, ήτοι αυτά των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Κωνσταντινούπολη αλλά και της διατάραξης των σχέσεων με τη Ρωσία, απ’ όπου μόλις πρόσφατα, στο τέλος του Ιουνίου, ο πρόεδρος Πούτιν ανακοίνωσε την άρση των κυρώσεων σε βάρος της Αγκυρας στον τουριστικό τομέα. Σημειώνεται εδώ ότι τον περασμένο Μάϊο, καταγράφηκε ιστορικό, αρνητικό ρεκόρ των τελευταίων 22 ετών ως προς τις τουριστικές αφίξεις στην Τουρκία, με την πτώση να φθάνει το 34,7% σε ετήσια βάση, στα 2,48 εκατ. επισκέπτες, κυρίως λόγω των θεμάτων της ασφάλειας και των κυρώσεων από τη Ρωσία. Μόνο οι Ρώσοι τουρίστες μειώθηκαν σε ποσοστό 91,8% το Μάϊο του 2016, με ένα μερίδιο μόλις 1,7%, σε σύγκριση με το μερίδιο του 13,2% το Μάϊο του 2015, ενώ το υψηλότερο νούμερο τουριστικών αφίξεων για τον τουρκικό τουρισμό από το 1993 μέχρι σήμερα είχε σημειωθεί τον Ιούλιο του 2015, φθάνοντας τα 5,48 εκατ. αφίξεις.
Τώρα, ήδη, από την περασμένη Παρασκευή οι μεγάλοι tour operators του εξωτερικού παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στη γείτονα, έχοντας δώσει μάλιστα τη δυνατότητα στους πελάτες τους, κατά τη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου για δωρεάν ακυρώσεις και τροποποιήσεις στις αναχωρήσεις τους για Τουρκία. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του περασμένου διημέρου υπήρξε «μπαράζ» ακυρώσεων από αεροπορικές αλλά και προγραμματισμένες κρουαζιέρες σε τουρκικά λιμάνια, με τις εταιρείες να αναπροσαρμόζουν το πρόγραμμά τους ανάλογα με τις εξελίξεις.
Επιπλέον, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέδωσε το περασμένο Σάββατο σύσταση στους Αμερικανούς πολίτες να επανεξετάσουν το σχεδιασμό τους για ταξίδια στην Τουρκία, επισημαίνει ότι συνεχίζει να υφίσταται αυξημένη απειλή τρομοκρατικού συμβάντος (π.χ. κατά τη διάρκεια μεγάλων αθλητικών γεγονότων, στα θέατρα, στις ανοικτές αγορές κ.τ.λ.) και συστήνει στους Αμερικανούς να αποφεύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις και εφιστά την προσοχή στα σημεία όπου βρίσκονται πολλοί τουρίστες.
Συμβουλές προς τους Γερμανούς ταξιδιώτες στην Τουρκία απηύθυνε και το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας, συστήνοντας αυξημένη προσοχή, κυρίως σε ανοικτούς, δημόσιους χώρους (πλατείες κ.τ.λ.) και πολυσύχναστα μέρη. «Σε περιπτώσεις ασαφών συνθηκών συστήνεται στους επισκέπτες να μην εγκαταλείπουν τα ξενοδοχεία ή τους τόπους διαμονής τους και να επικοινωνούν με τους ταξιδιωτικούς τους πράκτορες ή την αεροπορική τους. Μέχρι στιγμής, οι συγκρούσεις φαίνεται να έχουν επικεντρωθεί στις μεγάλες πόλεις της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης, ενώ στα τουριστικά θέρετρα της Μεσογείου, η κατάσταση είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό ομαλή», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά τους, εταιρείες όπως οι ΤUI Γερμανίας, Thomas Cook κ.α. παρείχαν τη δυνατότητα ακυρώσεων ή μετάθεσης της ημερομηνίας του ταξιδιού τους στους πελάτες τους μέσα στο Σαββατοκύριακο. Στις περιπτώσεις ταξιδιωτών που είχαν προγραμματίσει ταξίδι στην Τουρκία και πλέον έχουν αλλάξει γνώμη, το θέμα της δωρεάν ακύρωσης εξαρτάται εν πολλοίς από την περιοχή όπου είχαν προγραμματίσει το ταξίδι τους, δεδομένου ότι στα τουρκικά παράλια, όπως αναφέρουν οι tour operators, οι συνθήκες είναι σαφώς καλύτερες.
newmoney.gr