Ειδήσεις

Πάνω από €800 εκατ. έχασαν οι επιχειρήσεις του Τουρισμού από φόρους

Με επιπλέον φόρους 800 εκατ. ευρώ “φορτώθηκαν” οι επιχειρήσεις του Τουρισμού από πέρσι το καλοκαίρι, την ώρα που τα κρατικά ταμεία αιμορραγούν από τα υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου, η πρόσθετη επιβάρυνση από την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 23% και εν συνεχεία στο 24% υπολογίζεται σε 250 εκατ. ευρώ, ενώ άλλες τόσες ήταν οι απώλειες για τα ξενοδοχεία από τη μετάταξη του συντελεστή στη διαμονή στο 23%. Περίπου 200 εκατ. ευρώ είναι ο “λογαριασμός” από την κατάργηση των μειωμένων φορολογικών συντελεστών στα νησιά του Αιγαίου (πέρσι τον Οκτώβριο έγινε εξομοίωση των συντελεστών σε Σαντορίνη, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Ρόδο και Σκιάθο, ενώ ακολούθησε φέτος η δεύτερη “δόση” για τα υπόλοιπα νησιά, πλην αυτών της άγονης γραμμής), ενώ τέλος με 100 εκατ. ευρώ φόρους επιβαρύνθηκαν οι αεροπορικές εταιρείες για δρομολόγια εσωτερικού και η ακτοπλοΐα.

Και σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, εφόσον από το 2018 ισχύσει τέλος διανυκτέρευσης στη διαμονή για τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, όπως έχει προαναγγείλει η Κυβέρνηση (για τα ξενοδοχεία 1-2 αστέρων το τέλος θα είναι 0,50 ευρώ, για τα 3 αστέρων 1,50 ευρώ, για τα 4 αστέρων 3,00 ευρώ και τέλος για τα πεντάστερα 4 ευρώ), τότε εκτιμάται πως οι μονάδες θα πληρώνουν άλλα 150 εκατ. ευρώ τουλάχιστον.

Την ίδια στιγμή, τα ταμεία χάνουν 500 εκατ. ευρώ, τα οποία προκύπτουν από μισθώσεις σπιτιών και διαμερισμάτων (270 εκατ.) και απώλεια εσόδων από μη έκδοση αποδείξεων (230 εκατ. ευρώ).

Με τους παραπάνω συντελεστές η Ελλάδα παίρνει το “χρυσό” όσον αφορά το ύψος των συντελεστών ΦΠΑ και των πρόσθετων φόρων που επιβαρύνουν τις επιχειρήσεις. Είναι ενδεικτικό πως στην Κροατία και την Ελλάδα εφαρμόζονται οι υψηλότεροι συντελεστές (13%) ΦΠΑ για τη διαμονή στα τουριστικά καταλύματα, ωστόσο στην Ελλάδα η επιβάρυνση για τις λοιπές υπηρεσίες ανέρχεται σε ποσοστό 24%, ενώ στην Κροατία σε 5% – 13%. Η Τουρκία εφαρμόζει τον χαμηλότερο συντελεστή διαμονής με 8%. Η Κύπρος έχει ενιαίο συντελεστή 9% για το σύνολο των ξενοδοχειακών υπηρεσιών και αντίστοιχα η Ιταλία με την Ισπανία εφαρμόζουν συντελεστή 10%.

Σύμφωνα με τους επιχειρηματίες του Τουρισμού, τα αποτελέσματα της υπερφορόγησης του κλάδου θα είναι εμφανή σε όλη τους τη διάσταση μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, ενώ τότε αναμένεται οι αυξήσεις να περάσουν τελικά στο σύνολό τους στους καταναλωτές, καθώς την πρώτη χρονιά οι επιχειρήσεις έχουν απορροφήσει ένα σημαντικό μέρος των αυξήσεων.

Όπως συμπληρώνουν ακόμη στελέχη του κλάδου, θεωρείται βέβαιο πως τα οικονομικά των επιχειρήσεων θα επιβαρυνθούν ακόμη περισσότερο. Ήδη εκτιμάται πως 90% των επιχειρήσεων θα έχει χειρότερα αποτελέσματα το 2016, ενώ αρνητικοί θα γίνουν οι ισολογισμοί για τα 2/3 από αυτές, γεγονός που αποτελεί τορπιλίζει τις προσπάθειες για την εξεύρεση λύσεων σε όσα ξενοδοχεία έχουν “κόκκινα” δάνεια.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου